neděle 26. dubna 2020

Nedělní miniglosy č.538

Naše putování krajinou koronavirové epidemie mi poslední dobou připomíná šněrování nočního opilce po silnici od pangejtu k pangejtu: Poté, co poddanstvo pod svištěním biče se skřípěním zubů pochopilo, že chodit se teď smí výhradně vlevo, teď dříve nekompromisní hlasy připouštějí, že vlastně není žádný problém pošpacírovat se i pěkně prostředkem silnice a občas klidně i na jejím pravém okraji, protože si stejně nejsme jisti, po které straně silnice se v této krajině jezdí, a kde je tedy pro nás jako pro obyčejné chodce větší nebezpečí, že nás smete projíždějící kamion. Ještěže i v této veskrze nejisté době existují některé nenápadné jistoty, jako např. že v neděli na tomto blogu opět vyjdou Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a které si můžete přečíst, ať už právě nesmíte vyjít ani sami s odpadky před branku, nebo se naopak se skupinou rozverných přátel chystáte zajet si levně nakoupit do Německa. I dnešní 538. číslo má rozhodně ctižádost své stálé, občasné i náhodné čtenáře potěšit a snad občas i rozesmát, jako to dělá už více než 11 let.

V posledním ryze dubnovém týdnu se stabilizovalo původně aprílové počasí a celkem nečekaně i aprílové chování místní blogové platformy, která ještě před týdnem odměňovala možností něco si tu přečíst nebo nedejbože dokonce publikovat jen podle neznámých pravidel vylosované šťastlivce. Po dlouhé době jsem proto mohl své dva nové články napsat a zveřejnit zcela bez problémů: V prvním článku s názvem Pyramida tří sluncí jsem představil svou další karanténní "fotokoláž z obýváku". Druhým článkem byla reportáž z hlavního města, do kterého jsem zavítal po dlouhém měsíci a půl, takže jsem si mohl lépe uvědomit některé markantní pozitivní i negativní Virové proměny Prahy. Z minulého týdne pak ještě připomenu několik nových, vlastníma přidřevěnělýma rukama zahraných Goldbergových klavírních variací J. S. Bacha.

V tradičním Archivním okénku jsem pro vás dnes připravil dva starší dubnové články: Krátká a dávno zcela zapomenutá glosa O pomlázce od Žluté řeky se např. dnes v době celosvětově rozšířené "čínské chřipky" může opět objevit na blogové scéně v dříve zcela netušených souvislostech. A protože se národohospodáři celého světa předhánějí v děsivých předpovědích vývoje ekonomiky, myslím, že není marné připomenout si celkem rozvernou básničku Nic z Nemanic. Když si ji nepřečtete, není totiž tak docela jisté, jestli o Nic nepřijdete :-).

V dnešním 538. vydání Nedělních miniglos mimo jiné odhalíme, proč zlevňují některé oblíbené pochoutky v českých obchodech, zjistíme, proč mají být v německých fotbalových soutěžích zakázány efektní střely přes hlavu, a dozvíme se, které další žaloby se kvůli přijatým pravidlům boje s epidemií valí na český stát.

Přeji všem čtenářům co nejpříjemnější závěr dubna, a protože se za okny kromě epidemického "virválu" už už ozývá hrdliččin hlas, který zve k májovým hrátkám i kdejakého "kulásce", přeji i náležitě láskyplný první máj. Sám pochopitelně posílám jako obyčejně prvomájové virtuální políbení na tradiční a stále platnou adresu, a hygienickou službu bych přičinlivě rád upozornil, že jsem (jako už tolikrát, když se na to ještě nekladl zdaleka takový důraz) při takovém polibku opět dodržel a dokonce výrazně překročil vyžadovaný dvoumetrový odstup, a věřím, že k tomu bude přihlédnuto, až se jednou budou před Vrchním hygienikem vážit mé hříchy. Mějte se dobře a podržte si pokud možno i do dalších dnů dobré zdraví a optimismus.


V České republice se za obrovského zájmu tisíců dobrovolníků začaly provádět testy na koronavirus i u obyčejných lidí, zatímco doposud bylo možné testovat jen ty, kteří sami vykazovali příznaky onemocnění, byli s potenciálně nemocnými v kontaktu, nebo alespoň vlastnili smutné prase.
----------------------
Americký prezident Donald Trump apeloval na všechny své názorové oponenty, aby kvůli přetrvávajícímu nebezpečí nákazy zůstali v přísné domácí karanténě nejméně do doby, kdy skončí příští prezidentské volby.
----------------------
Saúdská Arábie na základě dlouhodobého tlaku ochránců lidských práv na omezení brutálních forem fyzických trestů konečně oficiálně zakázala mrskání. Podle dobře informovaného zdroje přímo z Výboru pro podporu ctnosti a potírání neřesti jsou obavy saúdskoarabských rybářů z tohoto kroku zbytečné, protože čerstvě vylovené ryby budou mít v novém zákoně speciální výjimku.
----------------------
Fotbalisté by podle jednoho z návrhů německého fotbalového svazu měli dohrávat německé ligové soutěže v rouškách. Funkcionáři zároveň důrazně doporučili fotbalistům, aby pokud možno nepoužívali efektní střely přes hlavu, tzv. nůžky, aby si v zápalu boje omylem nepřestřihli gumičku.
----------------------
Postupně sílí spekulace o vážném zdravotním stavu severokorejského vůdce Kim Čong-una, který se měl podle některých nepotvrzených zpráv podrobit neúspěšné operaci srdce. Americké výzvědné služby dokonce původně ohlásily, že korejskému diktátorovi hrozí vážné riziko obrny, ale špionážní satelity prokázaly, že šlo jen o chybný překlad špatně srozumitelného odposlechu a Kim se ve skutečnosti jen jako obyčejně vypravil na cestu po KLDR ve svém oblíbeném obrněném vlaku.
----------------------
Po nečekaně prudkém propadu cen ropy, kdy dokonce prodávající museli po nějakou dobu za prodanou ropu platit kupujícím, se na českém trhu následně snížily i ceny finálních výrobků vzniklých zpracováním této důležité suroviny, tj. především pohonných hmot a některých druhů jogurtů.
----------------------
Útvar hlavního hygienika potvrdil, že když čeští politici budou chtít vyzkoušet nějakou další botu na občany, budou muset propříště mít podle nových epidemických pravidel ponožky na nohou a vydezinfikované ruce.
----------------------
Kvůli šikanózní povinnosti udržovat náležitý odstup mezi lidmi, která může mít zničující dopad na dříve tak prosperující odvětví ekonomiky, podala žalobu na český stát Asociace pražských kapsářů.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

2 komentáře:

  1. Na fotbalisty mohu pohlížet pouze s rozpálenými tvářemi! Samoten - stižen zánětem aorty a dýchavičností - nemohu dost dobře do čutory kopat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodčí na fotbalistech neuvidí jejich pokradmé úšklebky :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.