pondělí 23. března 2020

Nedělní miniglosy č.533

Protože píšu Nedělní miniglosy už druhou neděli po sobě z nouze doma v obýváku, činím tak bez roušky povinné hned za dveřmi dobřichovického bytu, tak snad na své čtenáře přes obrazovku počítače nic neprsknu, a prsknu-li, nechť je to jen nepříliš nebezpečný vir humoru, který se Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", snaží pěstovat a šířit zcela záměrně už víc než 11 let. Ať už jste právě nemocní či zdraví, v pohodě nebo trochu otrávení, bezstarostní nebo s obavami o to, co bude, o samotě v karanténě nebo mezi svými blízkými, v práci nebo v režimu nuceného odpočinku, Nedělní miniglosy jsou opět připraveny zklidnit váš rušný den, stejně jako na chvilku rozptýlit případnou nudu, tentokrát už svým 533. číslem.

Během prvního týdne s "omezením pohybu" jsem publikoval dva nové články: Prvním bylo drobné dárkové japonské pětiverší (tzv. tanka) pro člověka, kterého mám ze všech nejraději (Nejkrásněji rozkvetlá jarní tanka), a ve druhém jsem zavzpomínal na to, jak jsem kdysi osobně vyhlásil nouzový stav - byť pouze svým studentům a na krátkou dobu jednoho nebezpečného chemického pokusu (Nouzový stav v hodině chemie). Z minulého týdne ještě připomenu článek o nádherné fotografické výstavě, kterou jsem ještě na poslední chvíli stihl navštívit v pražském Mánesu: Výstava fotografií Martina Stranky - Dechem.

Z archivu jsem tentokrát povytáhl deset let starou úvahu O kvadratických a jiných rovnicích, kterou bych s odstupem sice napsal úplně jinak, ale i od toho přece máme archivy, abychom si to dokázali uvědomit :-). Z minulého "Archivního okénka" pak ještě jednou připomenu článek O nesnesitelných stupnicích, o tom, jak jsem se po několika málo desetiletích vrátil k jedné z nejneoblíbenějších činností ze svého dětství.

Dnešní 533. vydání NMg se opět ve všech bodech přímo či nepřímo dotýká hlavního celosvětového tématu dnešních dní, dalo by se tedy říci, že i Nedělní miniglosy jsou - podobně většina médií v této době - dost zavirované, s tím se asi bohužel nedá nic dělat, když se různá protiepidemická opatření výrazně dotýkají každého z nás. Budu aspoň věřit, že tyto glosy nebudou přispívat k šíření úzkosti a strachu jako mnohá jiná média nepřetržitě chrlící štiplavý dým koronavirové erupce, aby žádné oči v jejím neblahém dosahu nezůstaly nepoznamenané.

Přeji proto všem zdejším čtenářům, aby pokud možno neklesali na mysli a aby se na svých cestách v novém týdnu potkávali výhradně s přátelsky naladěnými mikroorganismy. Ostatně - pro setkání s makroorganismy to, myslím, platí též :-)
 
 
Jednu z mála výjimek z celosvětové povinnosti nosit ochrannou roušku dostal vzhledem k odlehlosti místa svého trvalého pobytu Robinson Crusoe. I on ji ale podle nařízení příslušných místních orgánů musí z prozatím neupřesněných bezpečnostních důvodů nosit aspoň každý Pátek.
----------------------
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala novou slovenskou vládu vzešlou z nedávných parlamentních voleb. Vláda nového premiéra Igora Matoviče by měla mít v parlamentu pohodlnou většinu. Nepohodlná menšina tvořená opozičními politiky se totiž kvůli epidemii koronaviru bojí přijít do práce, dokud si parlament neodhlasuje, že poslanecká imunita je jako obrana proti viru dostatečná.
----------------------
Česká vláda požádala oficiálně Jihoafrickou republiku o vydání uvězněného podnikatele Radovana Krejčíře. "Co jsme si, to jsme si," řekl Nedělním miniglosám dobře informovaný vládní zdroj. "Když je doba tak zlá, že roušky doma šijí dokonce i herci, sportovci nebo první dámy, tak bychom za každého šikovného českého krejčíře měli být rádi."
----------------------
Tzv. Chudobínská borovice, která již 350 let roste na skalnatém výběžku posléze obklopeném Vírskou přehradou, získala titul Evropský strom roku. "Jsme samozřejmě moc rádi, že tento krásný starý strom byl oceněn," řekl Nedělním miniglosám starosta obce Vír. "Přece jen jsme se báli, že v momentálně silně antivirově naladěné evropské společnosti může nešikovný název naší obce znamenat pro naši borovici značný handicap. Nakonec se ale situace paradoxně obrátila v náš prospěch, protože mnoho lidí, kteří na webu hledali podrobnosti k virové epidemii, našlo omylem informace o naší borovici, zjistilo, že i v době všeobecné hysterie a paniky jsou na světě nádherná a uklidňující místa, a v záchvatu náhlé radosti, proti které naštěstí pořád ještě mnozí nemají vypěstovanou imunitu, dalo našemu stromu v anketě svůj hlas."
----------------------
Nejméně po dobu povinného nošení roušek na veřejnosti bude podle ministryně spravedlnosti Marie Benešové přerušeno projednávání všech případů, ve kterých jsou někteří lidé obžalováni kvůli nedovolenému zahalování tváře.
----------------------
Do kanálů v italských Benátkách, jejichž voda se během utlumení turismu i života místních obyvatel během pouhých pár dní překvapivě vyčistila, se dokonce vrátilo několik delfínů. Čeští zoologové předpokládají, že omezení pohybu lidí, které zcela jistě zůstane v platnosti i pro nadcházející Velikonoce, by mohlo analogicky přilákat do českých obcí jinak oprávněně bojácné velikonoční beránky.
----------------------
Kvůli podlamování morálky v době pandemie a kvůli šíření lživé poplašné zprávy, která by mohla mít nepříznivý dopad na plynulost zásobování, byly před uvedením v televizi z klasické české komedie Čtyři vraždy stačí, drahoušku, vystřiženy scény, ve kterých se zbytečně šíří panika slovy "Mýdlo končí, mýdlo končí!"

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

1 komentář:

  1. Čaputka už mě trochu znervózňuje. Neustále se za někoho schovává!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.