neděle 1. března 2020

Nedělní miniglosy č.530

Minulým rozšířeným vydáním jsme společně oslavili 11. narozeniny Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a dnes pokračujeme v jeho dlouhé tradici už 530. číslem, abychom se opět mohli s notnou dávkou nezbytného nadhledu ohlédnout za vybranými událostmi uplynulého týdne. Vítám všechny abonenty, jakož i čtenáře občasné a nahodilé, a věřím, že i dvanáctý rok života týdeníku se zkratkou NMg se rozběhne bez velkých zádrhelů a protivenství.

Během týdne jsem publikoval dva nové články: V prvním jsem zveřejnil Dvě nabídky pro blogery a na základě odpovědi na první z nich již uvažuji o nejvhodnějším termínu pro společnou vycházku po pražských drobnůstkách. Ve druhém jsem pak - obklopen neumlčitelnými vražednými mediálními viry - stručně popsal obsah své spíže v článku O zásobách na čas karantény. Z minulého týdne pak ještě připomenu lehce uštěpačnou rýmovanou miniaturku Za vodou.

V tradičním "Archivním okénku" tentokrát - na počest začínajícího března - připomenu článek ze začátku března 2011 O privátním blanickém rytíři, pojednávající o tom, že můžete při svých nákupech obdržet jako bonus i věci netradiční a pozoruhodné. A z minulého týdne ještě jednou připomenu sedm let starou glosu O nejlepším století. Kolikáté století to je? Hádejte!

V dnešním 530. vydání NMg se mimo jiné dozvíme, jakou přezdívku dali kdysi ve škole spolužáci malému Andreji Babišovi, odhalíme, co je aktuálně pro všechny náměsíčníky ještě nebezpečnější než koronavirus, a zjistíme, proč se chystají v Praze stávkovat i doposud nepříliš bojovné šatnářky.

Přeji všem zdejším čtenářům skvělý rozjezd prvního jarního měsíce a věřím, že i v příštím týdnu se tu budeme moct v dobré vůli potkávat - zdaleka nejen u příštího vydání Nedělních miniglos.


Královéhradeckému pokrývači Karlu Rouškovi došla po třetím pokusu o únos trpělivost a požádal vzhledem k aktuální obrovské neuspokojené poptávce po rouškách všeho druhu o policejní ochranu.
----------------------
Premiér Andrej Babiš na sebe kvůli vlastní nešikovnosti veřejně prozradil svou dávno zapomenutou přezdívku z dětství VLASTA, již sice sám přičítá především své dobré schopnosti imitovat komika Vlastu Buriana, ale kterou podle spolužáků, vypátraných investigativní sekcí Nedělních miniglos, ve skutečnosti nejspíš získal podle časopisu, který každý týden v trafice kupoval pro svou maminku. Přezdívka vyšla najevo poté, co předseda vlády veřejně označil dva české europoslance, kteří jsou členy komise vyšetřující Babišův případný střet zájmů, za vlastizrádce.
----------------------
Svaz českých obchodníků žádá po letošním nečekaném úspěchu zařadit epidemii koronaviru natrvalo do standardního jarního kalendáře, protože příhodně vyplňuje doposud poněkud hluché obchodní období mezi Valentýnem a Velikonocemi.
----------------------
Země má vedle Měsíce nejspíš ještě druhého přirozeného souputníka, jde však podle všeho jen o miniměsíc, který kolem naší planety krouží dočasně a má rozměry osobního automobilu, což vedlo známého komisaře Juvea k podezření, že za tím může stát Fantomas. Podle odborníků by se zatím do té doby, než bude k dispozici více informací, měli překotných změn ve svých zavedených zvyklostech vystříhat především somnambulové, u kterých může mít každá drobná navigační změna fatální dopad.
----------------------
Po několika návštěvách známých lobistů v budově Poslanecké sněmovny, ve které poslanci chystají projednávání dlouho očekávaného zákona o digitální dani, doznal podle zjištění Nedělních miniglos původní návrh zákona drobných změn. Místo citelného zdanění internetových služeb poskytovaných nadnárodními společnostmi typu Facebook, Google, AirBnb nebo Uber se upravená verze týká především dodatečného zdanění obchodu s květy náprstníku (Digitalis), které by podle předběžných odhadů mohlo přinést státní pokladně až 1500 Kč za rok, nebude-li ovšem na pěstování náprstníku příliš sucho.
----------------------
V Krušných horách napadl v týdnu zvláštní žlutý sníh. Podle meteorologů padající sněhové vločky strhly pouštní oranžový písek, který se dostal do atmosféry během nedávné saharské písečné bouře. Saharský písek nyní chce žalovat Českou republiku, že mu neumožnila volný průchod do Německa a Velké Británie, kde je cizí písek většinou vítán přátelsky, zatímco přijetí ze strany českých xenofobních písků je i v počínajícím jarním slunci spíše chladné.
----------------------
Cech pražských šatnářek vyhlásil časově neomezenou stávkovou pohotovost, dokud čeští hygienici neodvolají své nedávné nebezpečné doporučení v případě nutnosti místo do dlaní kašlat a kýchat do rukávů. Než se tak stane, cech požaduje, aby zaměstnavatelé zajistili jeho členkám, pracujícím v šatnách pražských divadel, muzeí, galerií a restaurantů, nošení kompletního ochranného obleku včetně speciální masky, a zároveň vyhradili dostatečné prostředky na akutní péči pro ty, kteří se takto oblečených šatnářek příliš polekají.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

2 komentáře:

  1. Moc by mě zajímalo, jestli Fantomas, kdyby žil, posiloval břišní svaly... dneska na internetu je návodů mraky, jak si udělat buchtičky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli se dobře pamatuju, o jeho betonové buchtičky si odřel pěstičku i sám Fandor (nebo le Fan d´or? :-))

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.