úterý 10. března 2020

Program mých fotovýstav

Jak už jsem několikrát avizoval, letos se po pěti fotografických výstavách z let 2013 - 2018 chystám uspořádat hned tři další výstavy. Slíbil jsem, že až se situace kolem letošního "výstavního trojboje" aspoň trochu vystříbří, dám všem zájemcům vědět podrobnosti, abyste si mohli včas udělat představu, kdy a kde bude možné fotky vidět, a případně si učinit předem příslušnou poznámku do svého plánovacího kalendáře. Samozřejmě, mám už zkušenost, že se podobné akce až do okamžiku skutečného zahájení mohou chovat poněkud nevyzpytatelně, skoro jako živé organismy, protože reálný svět je plný změn a proměn. Některá data jsou však už v této chvíli jasná a doufejme, že neměnná (i když se pochopitelně může stát, že se nám proradné viry ještě pokusí připravované akce nějak znepříjemnit, tohle bohužel není možné mít úplně pod kontrolou), takže v tomto prvním blogovém upozornění uvedu všechny informace, které jsou už pevně dohodnuté, a doplním je i těmi, které se ještě budou v následujících dnech a týdnech upřesňovat.

Které výstavy tedy v době od května do září tohoto roku budete moci navštívit?

1. Nejbližší akcí bude výstava Třicet tváří světla. Na této výstavě bude k vidění 30 fotografií představujících různé varianty světla použitých na mých snímcích (od ostrého poledního slunce přes slunce zapadající a různé formy rozptýleného světla až např. ke světlu svíček, pouličních lamp, Měsíce v úplňku nebo světlu úplné černočerné tmy :-)). Z 30 představených obrazů bude mít 27 svou výstavní premiéru, většina z nich je ostatně z období posledních dvou let, kdy jsem měl příležitost se focení věnovat intenzivněji než dřív. Hlavním použitým formátem bude můj oblíbený rozměr 70x50cm, ale největší vystavená fotka bude mít dokonce formát 100x70cm.


Termín konání: 6. května - 30. června 2020

Místo konání: Divadlo v Horních Počernicích (Votuzská 379, Praha 20)

Vernisáž: 6. května od 18:00 (kdo bude chtít na vernisáž přijít, prosím, hlašte se mi, rád bych měl z čistě praktických důvodů aspoň rámcový přehled, kolik dorazí lidí. Speciální pozvánky se ale pro vernisáž připravovat nebudou.

Jako obyčejně nechal pořadatel akce podobu informačního materiálu (plakátu, letáku) zcela na mně, takže si musíte vystačit s mým laickým a jednoduchým návrhem:



2. Na první výstavu bude navazovat (resp. bude se s ní 2 dny překrývat) plzeňská výstava Exploze, reflexe a víry. Na rozdíl od hornopočernické výstavy představím v Plzni i řadu fotek, které už při nějaké příležitosti vystaveny byly, i tak je ale v prozatímním pracovním návrhu plzeňské kolekce třetina "nováčků" (celkem bude k vidění cca 25 fotek, většinou opět ve formátu 70x50 cm). Můžete se např. těšit na vybrané fotky z oblíbeného cyklu Kouzelná zahrada i na fotky různorodých vodních proudů a odrazů na říční hladině.

Termín konání: 29. června - 10. srpna 2020

Místo konání: Foyer ČSOB Plzeň, Americká 60

Vernisáž: 29. června večer, přesný čas ještě upřesním


3. Výstavní trojboj zakončíme výstavou na mém oblíbeném a pro moje fotky už takřka "domovském" zámku v Dobřichovicích, kde budu mít opět k dispozici velký výstavní sál i přilehlou zámeckou chodbu, takže počítám, že bude možné představit 40-45 fotek. Výstava by měla mít název Jedním obrazem, jednou větou (poprvé chci doplnit každý obraz i stručným slovem) a protože jsem ve stejném prostoru naposledy vystavoval celkem nedávno (na podzim 2018) bude obsahovat výhradně mé nejnovější fotky z let 2018 až 2020.

Termín konání: cca 20. srpna - konec září 2020 (konkrétní termíny ještě upřesním)

Místo konání: Zámek Dobřichovice, Křižovnické náměstí 1

Vernisáž: nejspíš 20. srpna, přesný termín je ještě v jednání, čas upřesním


Na konci března v tradičním čtvrtletním oslovení všech, na které mám e-mailový kontakt, pošlu znovu všechny informace k první z výstav a rovněž jsem k letošní trojici fotovýstav připravil speciální informační stránku na svém webu, kde budu udržovat a průběžně aktualizovat všechny důležité informace týkající se vernisáží, otevírací doby, termínů případných komentovaných prohlídek, atd. K výstavám se budu občas vracet i zde na blogu a samozřejmě, pokud budete chtít vědět nebo domluvit něco specifického, můžete mi nechat komentář u některého z článků nebo mě rovnou kontaktujte na známé e-mailové adrese pvapenik@centrum.cz.

Zdejší blogoví štamgasti budou samozřejmě většinu vystavených fotek znát z jejich prezentace zde na blogu nebo na mém fotowebu, ale můžete mi věřit, že reálná fotka rozměru tři čtvrtě na půl metru vypadá většinou při pohledu vlastním okem o dost líp, než když její nedomrlá digitální sestřička zaujímá čtvereční píď na lesknoucí se obrazovce počítače nebo čtvereční palec na displeji mobilu :-). Já se na všechny, kdo se na moje fotky přijdou podívat "naživo", každopádně už teď moc těším, i když tenhle "trojboj" pro mě bude znamenat - jako to zatím vypadá - docela rušné období - zejména těch pár dní kdy budou instalované dvě výstavy zároveň. Ale přece nežijeme proto, abychom měli klid, ne? :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.