pondělí 16. března 2020

Nedělní miniglosy č.532

Nedělní miniglosy mají štěstí, že dokonce ani když se sejde jejich úplně kompletní redakce, nemá se při tom kdo od koho čímkoli nakazit. Proto i když byl na celém území našeho státu v tomto týdnu vyhlášen nouzový stav a spousta věcí nejen že nefunguje, ale dokonce ani nesmí fungovat, Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", vycházejí zcela normálně v podobě svého 532. čísla. Samozřejmě, po dlouhé době je nemohu psát ve své oblíbené kavárně, jako tomu bývá každou normální "nenouzovou" neděli, ale vznikají v mém dobřichovickém obývacím pokoji, do kterého odvážně nakukuje jarní sluníčko a pohled ven z okna ničím nenaznačuje, že tam kromě barevných kytiček a keřů na různých místech rozkvétá i něco jiného, mnohem záludnějšího a nebezpečnějšího. Co jiného zbývá než chovat se v rámci možností odpovědně, neblbnout, nepanikařit, dívat se na svět optimisticky a - pokud to bude jen trochu možné - NEDAT SE. Ať už jste právě obklopeni svou milou rodinou nebo konzervami z Tesca, ať už se nacházíte v náročné práci, v domácím napjatém klidu nebo dokonce v karanténě, Nedělní miniglosy jsou opět připraveny zklidnit váš rušný den, stejně jako na chvilku rozptýlit případnou nudu.

Během týdne jsem publikoval dva nové články, oba věnované fotografickým výstavám: Nejprve jsem oznámil už dohodnutý program svých tří vlastních fotovýstav, i když jak tak sleduji vývoj situace, první, květnový termín mi připadá čím dál víc jako sci-fi. Všechny aktuálně probíhající výstavy totiž byly uzavřeny včetně asi té největší a pro mne i nejzajímavější, kterou jsem naštěstí stihl navštívit v pražském Mánesu dva dny před jejím nuceným koncem a představit ji zde na blogu v článku Výstava fotografií Martina Stranky - Dechem. Z minulého týdne mohu ještě připomenout netradiční "rodinné archivní pátrání" po tři čtvrtě století starém Tajemství svazečku japonských básní.

V tradičním "Archivním okénku" tentokrát připojuji odkaz na šest let starý článek O nesnesitelných stupnicích, ve kterém mimo jiné vzpomínám na své dětské souboje s plzeňskou "liduškou", kam jsem chodil hrát na klavír (a taky jsem tam občas jaksi nedošel). Z minulého týdne ještě jednou připomenu jeden z nejstarších zdejších článků - glosu O neviditelnosti - o tom, kterak jsem nejspíš pro mnohé kolemjdoucí neviditelný. I když časy se mění: zkuste dnes na veřejnosti pořádně zakašlat a uvidíte, jak vás najednou uvidí všichni v širokém okolí ostře!

Dnešní 532. vydání NMg se celkem logicky ve všech bodech přímo týká nebo aspoň nepřímo dotýká hlavního tématu dnešních dní, které je nejméně stejně nakažlivé jako jeho původce. Věřím, že to z mé strany nebudete brát jako znevažování či výsměch. Naopak, právě proto, že to beru velmi vážně, nezbývá mi nic lepšího, než zkusit vyškrábnout z pomyslné "kápézetky" zbytky humoru, se kterým se tak vážné věci snášejí o něco lépe.

Přeji všem zdejším čtenářům nadále hlavně pevné zdraví. Mimochodem - na začátku roku 1962 něco podobného nádherným způsobem popřál Jiří Voskovec ve svém dopise z New Yorku tehdy těžce nemocnému Janu Werichovi: "Jako že Dionýsos stojí při nás, nechť Merkur a hadi Posseidonovi nadále vytvářejí blahodárné mlno kolem buněk tvých." No není to krása? Tak ať je toho blahodárného mlna pokud možno pro všechny dostatek!
Policejní zásahová jednotka zadržela po krátké honičce Jaro, které policisté zneškodnili, spoutali a dopravili k výslechu. Jaro je důvodně podezřelé, že přešlo hranice České republiky mimo oficiálně povolený hraniční přechod.
----------------------
Česká pošta nabídla státu své volné kapacity pro bezpečné doručování potravin a jiných důležitých zásilek, protože se jí konečně podařilo získat ze zahraničních tiskáren dostatečné zásoby informačních lístků, které budou - jak je na poště tradicí - adresáty informovat, že si bezpečně uloženou zásilku mohou přijít hned druhý den ráno vyzvednout osobně na poštu.
----------------------
Podle rychlého celoevropského průzkumu je aktuálně nejoblíbenější a nejvíce respektovanou postavou z dob starého Říma Pilát Pontský, protože si ze všech římských osobností nejlépe myl ruce.
----------------------
Katalánský klub naturistů uspořádal v expozici Nahý muž, která probíhá v galerii nedaleko Barcelony, historicky první prohlídku, jíž se zúčastnili (s výjimkou oblečeného průvodce) výhradně nazí diváci. Když česká odnož celosvětové naturistické organizace chtěla uspořádat v Praze podobnou akci, účastníci se u vchodu do expozice dozvěděli nahou pravdu, že je ve všech galeriích zavřeno i pro návštěvníky, kteří jsou shodou okolností oblečení.
----------------------
Česká vláda už podle premiéra Babiše nemá mnoho možností, jak přitvrdit své kroky proti šíření koronaviru: "Vlastně už jsou jen dvě další možnosti k těm všem logickým opatřením, které jsme zavedli dříve: úplný zákaz vycházení s přísným policejním dohledem a nasazením armády a zákaz focení společných selfíček, přičemž ta selfíčka, zdá se, tradičně vzpurná a svobodomyslná česká společnost ještě není připravena akceptovat."
----------------------
Ve čtvrtek v řecké Olympii vrchní kněžka s pomocí zrcadla a slunečních paprsků zapálila olympijský oheň pro stále ještě optimisticky připravovanou letní olympiádu v Tokiu. Slavnostní ceremoniál se odehrál bez diváků a i tradiční účast řeckých bohů byla tentokrát omezena na několik méně významných zástupců, kteří zatím ještě nemají na Olympu nařízenou karanténu.
----------------------
Jedním z opatření nouzového stavu v České republice je shromažďovacími limity daný zásah do svobody rodičů vyprávět dětem na dobrou noc pohádku podle jejich vlastního výběru: "Oblíbenou Sněhurku se nám během náročného vyjednávání pro naše děti naštěstí prozatím podařilo ubránit," řekl Nedělním miniglosám jeden z účastníků jednání, "jinou z oblíbených pohádek jsme ale museli v souladu s přijatými pravidly omezit na Alibabu a max. 30 loupežníků."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

1 komentář:

  1. Štve mě vyloženě, jakým právem nás ti u koryta obírají o mimosmyslové požitky různými prohibicemi a nebo nákazy. Podívej se na olympijské kněžky. Ty byly neustále ve stavu folie à plusieurs, a jak jim to v chrámech Deméter nebo čí bohyně hezky plálo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.