neděle 8. března 2020

Nedělní miniglosy č.531

Po svých nedávných 11. narozeninách pokračují dnes Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", ve své dlouhé tradici už 531. číslem. I v dobách jinak přetékajících spíš nepříznivými zprávami (což je ale téměř každá doba, protože příznivé zprávy mají mezi čtenáři jen krátkodobý potenciál, na rozdíl od zpráv hororových, kterých je možné se bát prakticky bez ustání) se tak opět můžeme s notnou dávkou nezbytného nadhledu ohlédnout za vybranými událostmi uplynulého týdne. Přeji všem čtenářům (a vzhledem k jejich dnešnímu svátku především čtenářkám :-)) příjemnou, slunečnou a pokud možno viruprostou březnovou neděli, ať už jste právě na procházce v rozkvétající přírodě, v rušných městských ulicích nebo v asketických podmínkách domácí karantény. Nedělní miniglosy jsou připraveny zklidnit váš rušný čas, stejně jako zahnat případnou nudu.

Během týdne jsem publikoval dva nové články: Ve fotočlánku Říční proudy pod zámkem jsem opět po nějaké době ukázal specifickou dynamickou krásu napohled obyčejných vln na Berounce. V článku Tajemství svazečku japonských básní jsem zase pátral po důvodech, kde se vzala ve věcech po mém dědečkovi, který pracoval spíš s těžkými kameny než s vázanými slovy, sbírka starojaponské milostné poezie. No a z minulého týdne mohu ještě připomenout - bohužel stále stejně aktuální - článek O zásobách na čas karantény.

V tradičním "Archivním okénku" se tentokrát vrátím k jednomu z nejstarších zdejších článků - glose O neviditelnosti, protože, pokud mohu soudit z reakcí mnohých lidí, které potkávám a zdravím, je mne dnes vidět ještě podstatně hůř, než tomu bývalo před jedenácti lety, kdy jsem tento článek publikoval. Z minulého týdne pak ještě jednou připomenu článek O privátním blanickém rytíři, který by se vám mohl hodit v případě, že se chystáte udělat velký nákup. I když kdoví, jak to dnes s podobnými nákupními bonusy v podobě postav z dávné české historie je.

V dnešním 531. vydání NMg se mimo jiné dozvíme, co nám hrozí, pokud na naše partnery zbytečně zvýšíme hlas, odhalíme, proč se kromě infekčních oddělení v nemocnicích připravují na nadměrnou zátěž i specialisté na zažívání, a užasneme, jakou intriku vyzkoušeli konkurenti filmového Nabarveného ptáčete, když neuspěli s anonymním udáním, že má ptáče ptačí chřipku.

Přeji všem zdejším čtenářům hlavně pevné fyzické i psychické zdraví nenarušené pokud možno žádnými útoky škodlivých virů, ať už jsou to viry skutečné, počítačové či mediální, a věřím, že i v příštím týdnu se tu budeme moct v dobré vůli potkávat - zdaleka nejen u příštího vydání Nedělních miniglos.
 
 
Pražský dopravní podnik se rozhodl v boji proti koronaviru aplikovat stejný model, jaký byl úspěšně použitý při víkendových závodech světového poháru v biatlonu: Všechny pražské tramvaje, autobusy i soupravy metra budou ponechány v normálním provozu, jen budou jezdit bez cestujících a řidiči dostanou od zaměstnavatele nařízenou práci z domova.
----------------------
Venezuelský prezident Nicolás Maduro vyzval v rámci státního programu pro porod a kojení venezuelské ženy, aby každá měla nejméně 6 dětí. Kromě českých komunistů, kteří již tradičně - i když, pravda, spíše jen verbálně - podporují všechny Madurovy kontroverzní kroky, vyjádřil podporu novému programu i předseda lidovců Marián Jurečka.
----------------------
Česká vláda vydala pod hrozbou miliónových pokut okamžitý přísný zákaz domácích rozmíšek a hádek mezi partnery, které by snad mohly dezorientovaným virům zaneseným k nám nedávnými vichřicemi připomínat italskou domácnost.
----------------------
Mluvčí organizačního výboru závodů světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě na tiskové konferenci potvrdil, že zákaz vstupu diváků do hlediště nakonec nepřinesl jen samá negativa: "Sice se letos za vstupné vybralo o něco méně peněz než loni, na druhou stranu se např. výrazně snížil počet nahlášených kapesních krádeží."
----------------------
Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident Zeman doufá, že se mu při nadcházející cestě do Číny podaří přesvědčit čínské partnery, aby nám poslali zpět aspoň čtvrtinu roušek a respirátorů, které jsme do Číny nedávno v záchvatu nepromyšlené velkodušnosti zaslali jako přátelskou humanitární pomoc.
----------------------
Krizový tým ministerstva zdravotnictví se kromě dalšího obtížně kontrolovatelného šíření koronaviru začíná stále více obávat i toho, co by se všechno mohlo stát, kdyby lidé snědli veškerou čočku, hrách a fazole, které si v panice před postupující epidemií nakoupili.
----------------------
Bývalý místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna po odchodu od sociálních demokratů podle očekávání zakotvil na připravované kandidátce Okamurovy SPD. "Připouštím, že jsem zvažoval i program Trikolóry," řekl pan Foldyna Nedělním miniglosám, "ale i ten byl na mne použitými - jakkoli národními - barvami ještě pořád až příliš duhový."
----------------------
Nejlepším českým filmem loňského roku byl na tradičním předávání českých lvů vyhlášen film režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče, přestože se jeho konkurenti snažili na poslední chvíli dosáhnout vyřazení filmu ze soutěže a uvalit na něj povinnou dvoutýdenní karanténu, protože soutěžil na filmovém festivalu v Benátkách.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

2 komentáře:

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.