úterý 25. února 2020

Dvě nabídky pro blogery

Když jsem při vstupu do nového roku přemýšlel o tom, co bych v tomto roce rád podnikl, několik věcí bylo jasných: Ano, rád bych uspořádal několik fotografických výstav (jsou domluvené tři, první odstartuje začátkem května v Horních Počernicích a samozřejmě dám zdejším návštěvníkům do té doby ještě mnohokrát vědět), rád bych našel nakladatelství pro své připravené texty (hledání je v běhu, ale však víte, že nejsem žádný sprinter, ale vždycky mi vyhovovaly spíš delší tratě) a rád bych taky ještě nějakou dobu pokračoval s blogováním (pokud tedy tajuplní hackeři, řádící občas na zdejších serverech jako liška v kurníku, laskavě dovolí). A tehdy mě napadlo, že bych taky mohl zapřemýšlet nad nějakými možnými akcemi pro své četné blogové známé, pro ty, kdo si sem ke mně chodí číst. Mohl bych jim nabídnout i něco netradičního, mimo rámec běžných článků, které tady vycházejí už déle než 11 let? Je možný a účelný nějaký přesah z čistě virtuálního světa blogu do světa zcela reálného, ve kterém člověk může uplatnit vlastní smysly a nemusí se spoléhat pouze na zprostředkovatelskou činnost více či méně poslušných počítačových jedniček a nul?
 
I když už jsem měl to potěšení potkat se při různých příležitostech s více než třiceti místními blogery a blogerkami osobně, rozhodně nepatřím k lidem, kteří by byli nadšenými organizátory (popravdě - ani nadšenými účastníky) velkolepých blogových srazů, takže podobná akce se ode mne očekávat nedá. Přesto ale nakonec z těch nezávazných myšlének vykrystalizovaly dva možné konkrétnější návrhy, které teď zdejším milým pravidelným, občasným i zcela náhodným návštěvníkům předkládám k úvaze.

1. Víkendová procházka po "pražských drobnůstkách"
Už několik let zde na blogu pomalu přibývají články o drobných pražských zajímavostech, které se sice nejspíš nikdy nedostanou mezi slovutné památky UNESCO ani do průvodců renomovaných cestovních agentur. Říkám jim Pražské drobnůstky, prozatím se jich tu objevilo 18 a věřím, že další budou ještě přibývat. Napadlo mě, že bych někdy v období dlouhých dnů na přelomu jara a léta mohl uspořádat pro pražské i mimopražské zájemce speciální "drobnůstkovou" vycházku Prahou, kde některé z popsaných zajímavostí ukážu naživo, a možná při cestě "od drobnůstky k drobnůstce" můžeme společně vidět i dost jiných pražských zákoutí, která na svůj článek v příslušné rubrice teprve čekají. Rád bych proto věděl, jestli by měl někdo z vás o podobnou akci vůbec zájem, abych mohl podle vašich reakcí promyslet a navrhnout podrobnosti. Vyjádřit se můžete přímo v komentářích nebo e-mailem na mou adresu pvapenik@centrum.cz. Samozřejmě, taková akce by byla vhodná jen pro ty z vás, kteří nelpí na své blogové anonymitě.

Tahle obesklená budova připomínající televizní obrazovku je v Klimentské ulici a zrcadlí se v ní v různých pozorovacích úhlech různě zdeformovaný obraz kostela svatého Klimenta.


2. Rozhovor o "tunguském meteoritu" (nebo opatrněji řečeno o "tunguské události")
Nedávno jsem v médiích zaregistroval několik rozhovorů o současných vědeckých výzkumech spojených s legendární Tunguskou událostí z roku 1908, kdy nad Sibiří v oblasti Podkamenoj Tungusky došlo k obrovskému výbuchu doposud neznámé povahy. Mám to štěstí, že geofyzika Güntera Kletetschku, který jezdí opakovaně zkoumat sibiřské místo výbuchu a snaží se přispět k objasnění dávné záhady (viz např. letošní článek na Technetu: Článek o Tunguském meteoritu), znám osobně a potkávám se s ním v komunitě lidí se vztahem k Japonsku, a protože tohle téma mě už od dětství mimořádně zajímá, v lednu jsem se s ním předběžně domluvil, že s ním pro svůj blog udělám na toto téma speciální velký rozhovor. Své otázky budu připravovat během března a rád do nich případně zahrnu i to, co by o tomto - myslím velmi vzrušujícím tématu - zajímalo vás, pokud mi své náměty dáte vědět - opět buď zde do komentářů nebo e-mailem na adresu pvapenik@centrum.cz. Myslím, že je to výborná příležitost dozvědět se zajímavá fakta i názory člověka, který o tunguské události mnohé ví a přistupuje k ní střízlivým vědeckým pohledem na rozdíl od řady "záhadologů z povolání", pro které - jak by se mohlo z médií občas zdát - jsou cestování v čase, žonglování s černými dírami, výlety do paralelních světů nebo přátelské grilování s mimozemšťany prakticky denním chlebem :-).

Tak co říkáte? Nechcete si udělat výlet do Prahy se zcela laickým, většinu historických údajů a souvislostí neznajícím ale o nic méně zapáleným průvodcem? Nebo se zeptat "tunguského odborníka" na něco, co vás už dávno zajímá a na co se ho nejspíš ještě nikdy nikdo v rozhovorech nezeptal? Budete mít příležitost, stačí dát mi vědět a nějak už to vymyslíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.