neděle 9. února 2020

Nedělní miniglosy č.527

Už to vypadalo, že Nedělní miniglosy si budou muset po jedenácti letech na platformě blog.cz hledat nový domov (detaily jsou popsané v mém čtvrtečním článku Tak nám prý zabili Ferdinanda! a především v jeho košaté diskusi). Bezprostřední nebezpečí nejspíš na nějakou dobu pominulo, ale situace na blog.cz pro mne zůstává pořád ještě hodně nejasná a jsem opravdu zvědavý, jak se k tomu pánové a dámy ze správy blogu postaví. Každopádně i dnešní 527. číslo Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", ve kterém se každou neděli s notnou dávkou nezbytného nadhledu ohlížíme za vybranými událostmi uplynulého týdne, nakonec vyšlo na původní adrese, i když jsem měl pro jistotu připravené dvě náhradní varianty. Pominu teď třetí náhradní variantu, že by totiž Nedělní miniglosy vůbec nevyšly, protože se nerad nechávám omezovat podobným švajnerajem někoho jiného a tak trochu "na just" bych svůj týdeník vydal, i kdybych ho měl tentokrát napsat ručně a rozhazovat ho vpodvečer na Václaváku jako Večerníček. Jsem ale samozřejmě rád, že všechno klaplo, takže i dnes vás mohu přivítat na domovské stráce. Věřím, že si to ještě společně párkrát zopakujeme.

Kromě reakce na nepříjemné události na blog.cz (viz odkaz v předchozím odstavci) jsem minulý týden publikoval ještě další článek o jedné starší fotce, který teď měla na mém blogu "obnovenou premiéru" v novém kabátě: Neviditelné řecké slunce. A z minulého týdne si ještě dovolím jako ocenění pro všechny z vás, kteří tu rádi píšete komentáře (a jako inspiraci pro ty z vás, kteří to zatím ještě neděláte :-)) připomenout analýzu Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2019.

V tradičním "Archivním okénku" tentokrát připomenu devět let starou valentýnskou "rýmovačku" Virtuální Valentýna, ve které jsem tehdy použil speciální "Ariadninu nit" dlouhou cca 9000 km, abych nakonec stejně zjistil mnohokrát ověřenou skutečnost, že ta pravá Valentýna prostě za trochu toho bloudění stojí. A jako minule si připomeneme, že v dobré Hřbitovní škole člověk získá nesmírně užitečné dovednosti pro celý svůj život.

V dnešním 527. vydání se mimo jiné dozvíte, do jakých akcií se v příštím období rozhodně vyplatí investovat, odhalíme, proč se ČHMÚ do budoucna přimlouvá za to, aby se vichřice raději jen číslovaly, a pokud je mezi čtenáři Nedělních miniglos i odvážný rek Bivoj, pokusíme se mu v dnešním čísle zprostředkovat důležitý vzkaz :-).

Přeji všem pravidelným i občasným čtenářům, ať vám dnešní plánovaná nejmenovaná vichřice způsobí co nejméně škod, stejně jako všechny ostatní vichřice, ať už je právě způsobují přechody front nebo jen výtrysk bouřlivých emocí, protože žádná vichřice netrvá tak dlouho jako náprava škod, které způsobila. Těším se na shledanou, a věřím, že to třeba bude dřív než u příštího vydání Nedělních miniglos.

Ministryně financí Alena Schillerová rozhodně odmítla, že kvůli zmatečným pravidlům, do které sazby DPH patří v různých situacích konzumace obyčejného piva, by s sebou museli lidé nosit do hospody kalkulačku. Vláda se totiž chystá vydat kapesní přehlednou zalaminovanou tabulku, kde bude jednoduché najít správnou sazbu DPH v závislosti na způsobu a místě konzumace piva, na ročním období a na fázi měsíce, to vše v podobě praktického kalendáře na rok 2020 a bohužel nejspíš i na rok 2021.
----------------------
V reakci na vyjádření amerického prezidenta, že Američané budou prvním národem na Marsu, v USA výrazně posílily akcie většiny trikových filmových studií.
----------------------
Vzhledem k tomu, jak se v posledních letech zkvalitnila dostupná péče o nehty, se podle zjištění Ústavu pro jazyk český stále snižuje procento děvčat, která správně rozumějí původnímu významu úsloví "ani co by se za nehet vešlo".
----------------------
Podle předběžných údajů Státní veterinární správy loni myslivci ulovili téměř 230 tisíc divočáků, což je o 56 % více než o rok dříve. I když je likvidace přemnožené černé zvěře žádoucí, mluvčí správy zároveň vyzvala hrdinu Bivoje, aby přestal nosit na české úřady další divočáky, protože jednak podobné sexistické exhibice už na dnešní emancipované úřednice většinou neplatí a jednak vědecké výzkumy jednoznačně potvrdily, že návštěva českých úřadů i divočáky nadměrně stresuje.
----------------------
Americký prezident Donald Trump se poté, co si udržel svou funkci, protože se v Senátu nenašel dostatek hlasů pro jeho odvolání, začal mstít všem, kteří ho v jeho případu dostatečně nepodpořili. Prezident prohlásil své protivníky za nečestné a zkorumpované lidi, kvůli nimž musela celá země projít "strašlivým utrpením", a postaral se o to, aby museli opustit své vysoké pozice. Zároveň vyhlásil celosvětové tažení proti české komedii Jáchyme, hoď ho do stroje, protože se v ní hned několikrát opakuje věta: "Slezte z toho lustru, Donalde, vidím vás", což Trump považuje za další pokus o znevážení své osoby a zároveň za bezprecedentní zásah do svého soukromí a do ústavou zaručené svobody projevu, protože lezení na lustr v Bílém domě není v přímém rozporu s americkými zákony.
----------------------
Odvolaný ministr dopravy Kremlík si postěžoval Nedělním miniglosám, že trochu podcenil některé formální dopady svého odvolání, protože tím nečekaně přišel i o řadu běžných slev v obchodech platných většinou "do odvolání".
----------------------
Rozčilená paní Sabina z Barrandova přišla v neděli protestovat do Českého hydrometeorologického ústavu proti tomu, že nadcházející vichřice dostala právě její jméno, i když je sociologickými průzkumy potvrzeno, že většina Sabin jsou ženy mírumilovné a dobrotivé. Paní Sabina se sice v ústavu nezdržela dlouho, přesto tam po ní zbyly vyvrácené kancelářské židle, popadané obrazovky počítačů či zdevastovaná recepce a tamější vedení nebylo jejím řáděním zcela zpřetrháno jen proto, že stihlo včas odjet na víkend. Podle mluvčího ústavu jde o politováníhodní nedorozumění, o to nepříjemnější, že se právě nedávno po třinácti letech konečně podařilo zahladit i poslední stopy po minulé návštěvě ukrajinského kulturisty Kyrilla.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

1 komentář:

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.