neděle 28. dubna 2019

Nedělní miniglosy č.489

Po jednonedělní velikonoční přestávce vás opět vítám zpět u Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který už déle než deset let skoro každou neděli "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Popravdě, v posledních týdnech jsem se víc než psaní věnoval focení (neskromně se domnívám, že se moje fotoportfolio rozrostlo i o několik zajímavých kousků) a přípravě fotografické kolekce pro jednu zahraniční akci, byť pravděpodobnost úspěchu je v tomto případě asi taková, jako že právě v příslovečné "pražské kavárně", kde píšu dnešní vydání NMg, český premiér na prvního máje ohlásí svou rezignaci kvůli svému trestnímu stíhání. Ale já rád dělám věci napohled bláznivé a předem odsouzené k neúspěchu, protože jednak pravděpodobnost je mrška vrtkavá a jednak podobné blázniviny občas mívají nečekané a velmi zajímavé vedlejší efekty :-).
 
Od posledního vydání NMg jste si mohli na mém blogu přečíst jeden kousek "v řeči mírně vázané" inspirovaný směsicí velikonoční tradice a požáru pařížské katedrály Notre-Dame Do ticha veliké noci, prohlédnout si tři velmi různorodé podoby mé oblíbené řeky ve fotočlánku Velikonoční fotopozdrav od Berounky, a do třetice všeho (věřím) dobrého vyšel článek Půlnoc nad řekou kombinující fotku z velkopáteční půlnoci s veršovanou miniaturou. Z předchozích textů si dovolím ještě jednou připomenout článek o tom, jak naší paměti dávají zabrat zcela zbytečné a nepoužitelné informace, kterých se ovšem není možné žádným způsobem zbavit O mongolském kosmonautovi, na kterého neumím zapomenout.

Z archívu jsem tentokrát povytáhl děsivou a noční můry i po mnoha letech přinášející vzpomínku na "slavnostní závěr" dávné literární soutěže, článek O trestání poezií. A přidávám ještě přiznání, že jsem nejspíš náplavou z nějaké velké dálky (snad ne, proboha, rovnou migrantem, to by mě tu jistě nechtěli...), ale určitě ne roduvěrným Čechem, protože nemám rád slevové akce, v šest let starém článku O slevách a o tom, jak se stát opět Čechem.

V dnešním 489. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se mimo jiné dozvíme, že se možná podaří českou prezidentskou ekonomickou diplomacii rozšířit nejen do Číny ale i mimo hranice naší planety, vypravíme se za tradiční pomlázkou do světa moderní virtuální reality a vysvětlíme si, proč hrozí humanitární katastrofa právě v tak klidné čtvrti, jakou se zdají být pražské Hlubočepy.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům pokud možno bezpečné "čarodějnice", co nejpříjemnější vstup do měsíce lásky a pro všechny více i méně sváteční dny jako vždy i hodně optimismu a důvodů k úsměvu.


Ratingová agentura Moody´s se na základě detailního vyhodnocení lidského konání ve světě za poslední stovku let rozhodla odejmout druhu Homo sapiens sapiens jednoho sapiense a snížit mu tak druhový rating o půl stupně na Homo sapiens +.
----------------------
Na velkou vlasteneckou demonstraci na podporu všeobecně sdílených svatých křesťanských základů naší euroatlantické civilizace v boji proti nenávistnému islámu dorazilo jen několik desítek účastníků, protože většina propagátorů tradičních křesťanských hodnot právě po hospodách nadšeně zapíjela, že se konečně podařilo dotáhnout do vítězného konce zdanění církevních restitučních náhrad.
----------------------
Čeští politici, kteří si zakládají na tom, jaké vzbuzují ve společnosti kontroverze, se jen těžko a s notnou mírou žárlivosti vyrovnávají s varovným konstatováním Českého hydrometeorologického ústavu, že jednoznačně dominantním alergenem posledních dní je obyčejná bříza.
----------------------
Pozornost v české i zahraniční umělecké komunitě vzbudil vyhazov Jiřího Fajta z pozice generálního ředitele Národní galerie. Ministr kultury, který Jiřího Fajta odvolal z funkce a jako odměnu za jeho úspěšné působení v čele důležité instituce na něj podal několik trestních oznámení, v principu nezpochybňuje, že bývalý ředitel Fajt vykonal pro Národní galerii ve svém osobním volnu rozsáhlou kurátorskou práci, jen se rozhodl tuto jeho práci ohodnotit nikoli penězi nebo oborovým vyznamenáním, jak bývá zvykem, ale v duchu ustanovení Zákoníku práce promptně poskytnutým dlouhotrvajícím náhradním volnem.
----------------------
Jaromír Jágr odcestoval do Číny, protože by se měl stát jedním z ambasadorů zimních olympijských her v Pekingu. Pozorovatelé se shodují, že tato skutečnost se určitě započítá do celoživotních Jágrových statistik kanadského bodování, není však zatím jasné, jestli na základě překvapených reakcí typu "no to je teda gól!!" se zapíše opravdu mezi góly nebo - vzhledem k hlavně ekonomické povaze takového kroku - spíš mezi přihrávky.
----------------------
Sonda InSight působící na planetě Marsu zaznamenala první náznak tzv. marsotřesení, obdoby pozemského zemětřesení. Zatim není stoprocentě jasné, jestli otřesy způsobila opravdu seismická aktivita rudé planety nebo se jen školácky prozradil kolem sondy procházející dinosaurus. Mezinárodní vesmírná agentura nicméně už začala hledat obecné výstižné slovo pro tento seismický jev, aby se dal bez nutnosti zdvojnásobit zároveň slovní zásobu uplatnit i na další planety. Na tento okamžik čekala před několika lety degradovaná planeta Pluto, které se teď určitě pokusí využít snížené koncentrace jinak bdělých vědců, zvrátit původní doživotní trest a vrátit se opět mezi planety. "Pluto již podalo žádost o milost českému prezidentovi, protože se o něm i na hranici naší sluneční soustavy ví, že má smysl pro spravedlnost a není-li zcela přesvědčený o oprávněnosti doživotního trestu, ve výjimečných případech se milost nebojí poskytnout," řekl Nedělním miniglosám právní zástupce explanety. "Pluto je v takovém případě ochotno předvést českým vědcům exkluzivně silné plutotřesení, což by ve vědeckých kruzích způsobilo mnohem větší senzaci než sporné drobné vibrace na Marsu, a než se zpět mezi řádnými planetami trochu rozkouká, je na důkaz vděčnosti připraveno podniknout šňůru představení s vlastní talk show po českém venkově a sérii moudrých rozhovorů s českými bulvárními médii, jak je to v českých podmínkách po obdržení milosti zvykem."
----------------------
Velkou popularitu získala během Velikonoc mezi českou mládeží nová aplikace E-koleda, která je schopná věrohodně imitovat zvuk svištivých úderů pomlázkou i šplouchání vody, kterou bývala kdysi polévána děvčata. "Lidé přece kvůli tak neefektivnímu anachronismu, jakým jsou z dnešního pohledu zcela směšné starodávné velikonoční zvyky, nemusí vůbec opouštět svůj dům," řekl nám šéf firmy, která nové zajímavé IT řešení uvedla na trh. "Celá pomlázka může proběhnout on-line z pohodlí domova přes počítač nebo přes mobilní telefon a koledníci mohou v rozšířené realitě dostat svou odměnu v podobě různobarevných virtuálních vajíček, interaktivního velikonočního beránka s dokoupitelnými životy, nebo rovnou v bitcoinech."
----------------------
V minulém týdnu se konečně naplnily dlouhodobé obavy mnoha obyvatel České republiky, protože hlavnímu městu Praze hrozí kvůli nečekaně mohutné migrační vlně doslova humanitární katastrofa. Většina barrandovských trilobitů totiž hned poté, co Jaromír Soukup oficiálně ohlásil svou kandidaturu na prezidenta České republiky, požádala o politický azyl v sousedních Hlubočepích a v Malé Chuchli. "Můžeme jen doufat, že naše městské části jsou pro trilobity pouze přechodným útočištěm a zkamenělí členovci se u nás dlouho nezdrží," řekl nedělním miniglosám starosta Prahy 5. "Podle našich informací většina trilobitů z doposud neznámých důvodů cílově směřuje především do anglického Devonu a ruského Permu.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.