neděle 14. dubna 2019

Nedělní miniglosy č.488

Vítám vás u posledního předvelikonočního vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Sice k nám na pár dní zase zavítala zima, ale Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi i tradiční velikonoční redakční přestávka. Nedělní miniglosy tedy příští týden nevyjdou a další číslo pro vás připravím v neděli 28. dubna. Kruci, člověk dvakrát luskne prsty a duben je pryč, nezdá se vám?

Také vám stejně jako mně sedí v hlavě některé naprosto zbytečné a přitom nevypuditelné vědomosti, které zabírají místo užitečným informacím? Pokud ano, jistě pochopíte můj článek O mongolském kosmonautovi, na kterého neumím zapomenout. No a protože jsem se nedávno trochu toulal po Vinohradech, vyšlo z toho i pár fotek v článku Světlo podvečerních Vinohrad. Z minulého týdne si pak můžeme ještě připomenout zcela mimořádné setkání s opravdovými japonskými gejšami, protože s těmi si člověk opravdu nemůže popovídat každý den.
 
Archivní příspěvky se tentokrát snažím ladit do čistě jarního odstínu: Z přítmí hlubokého blogového sklepení (no, přítmí, tentokrát tam byla spíš tma jako v pytli) jsem na světlo povytáhl drobný článek, který sice slaví už 10. narozeniny a jestli ho za celou dobu fungování blogu přečetlo víc než 10 lidí, bylo by to i pro mne - optimistu - milé překvapení: O tom, jak umíme být krásní. A abyste mě nepomluvili, že zanedbávám Velikonoce ještě víc, než je ve skutečnosti zanedbávám, připojil jsem jeden čistě velikonoční text z roku 2012 O sakuře a velikonočním bramborovém salátu.

V dnešním 488. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se mimo jiné dozvíme, jak nebezpečné dlouhodobé důsledky může mít pověst podivínského milovníka šachu, podíváme se spolu s hudbymilovnou medvědicí do Janáčkových Hukvald a ověříme si na vlastní kůži Juliana Assange, jak nezřetelná je někdy hranice mezi odvážnou pravdou a zbabělou lží.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům co nejvlídnější Velikonoce a pro všechny více i méně sváteční dny jako vždy i hodně optimismu a důvodů k úsměvu.


Co bylo skutečným hlavním důvodem, proč právě hnutí Starostové a nezávislí (STAN) reagovalo tak podrážděně na výtky, které vyřkl během své nedávné vídeňské návštěvy na rakouskou adresu český prezident Miloš Zeman, se ukázalo v okamžiku, kdy byl novým předsedou STAN zvolen kolínský starosta a poslanec Vít Rakušan.
----------------------
Kvůli havarijnímu stavu a bezprostřednímu nebezpečí zřícení tamní kostelní věžičky bylo pro automobily i pro chodce uzavřeno náměstí v Hranicích na Přerovsku. Samozřejmě, věžička se do tak neuspokojivého technického stavu nemohla dostat přes noc, ale místní úřady si posledních dvacet let opakované stesky správce hranické farnosti, že jeho věž už je na tom moc špatně a když se ji nepodaří zachránit, odnese to nejspíš i několik pěšáků, vysvětlovaly jen jako celkem bezvýznamný projev jeho šachové vášně.
----------------------
Po další ztrátě důležitých bodů, tentokrát za incident, při kterém tamní ochranka neomaleně napomenula v prostorách banky kojící matku, se společnosti Raiffeisenbank opět vzdálil postup do prestižní milionářské Laktační ligy mistrů.
----------------------
Medvědice, kterou tento týden odchytili ochránci přírody a vypustili ji zpět s monitorovacím obojkem, podle sledovací aplikace opustila Beskydy a momentálně se pohybuje poblíž Hukvald na Frýdeckomístecku. "Vzhledem k tomu, že si medvědice na několika místech v Beskydech zakoupila památeční turistické známky, dá se předpokládat, že se nebude pohybovat jen v lese Po zarostlém chodníčku, ale na základě doporučení od své kamarádky Lišky Bystroušky bude chtít nejspíš navštívit i známý hukvaldský Památník Leoše Janáčka," řekl Nedělním miniglosám hukvaldský starosta. "Podle našich důvěrných informací má Leoš Janáček mezi severomoravskou zvěří velkou přirozenou autoritu od doby, kdy místní kuna náhodou shlédla v televizi za oknem film Lev s bílou hřívou. Sice jsme se trochu báli, aby nebyla medvědice zklamaná tím, že právě v pondělí je v Památníku zavírací den, ale jednak se nám podařilo domluvit, že za paklík tabáku Taras Bulba pan správce vzácnou návštěvu do prostor expozice pustí, a jednak hudbymilovná šelma v rozhovoru pro Hukvaldské listy okouzleně připustila, že i ze zavřeného Památníku na ni atmosféra z doby lva Leoše dýchá tak intenzivně jako Z mrtvého domu."
----------------------
Spoluzakladatel WikiLeaks Julian Assange byl po sedmi letech pobytu na ekvádorském velvyslanectví v Londýně zadržen se souhlasem ekvádorské strany britskou policií. "Dokud Julian odvážně zveřejňoval pravdivé informace, které svou otevřeností rozčilovaly mocné tohoto světa, rádi jsme ho podporovali, řekl Nedělní miniglosám nejmenovaný zdroj blízký nejvyšším ekvádorským představitelům. "Když však kromě odvážné pravdy o ostatních začal zveřejňovat i zbabělé lži o nás, není divu, že mu nový prezident zrušil výhody azylu."
----------------------
Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj oficiálně poděkoval Policii ČR, že při domovní prohlídce našla v jeho bytě dva milióny korun v hotovosti, které už několik měsíců marně hledal. "Moc se mi ulevilo! Už jsem si vážně začínal myslet, že mi ty peníze nějaký mizera ukradl," píše se v Rafajově poděkování. Policie se teď obává, že se na ni po tomto úspěchu obrátí s žádostí o vypátrání obálek s penězi víc zapomnětlivých politiků, což by mohlo spustit nepříjemné prošetřování ze strany Rafajova úřadu, jestli Policie ČR náhodou nemá na takové hledání nepřípustný monopol.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.