neděle 7. dubna 2019

Nedělní miniglosy č.487

Vítám vás u dalšího jarního vydání Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Nečekejte dnes jen kvůli dubnovému datu, prosím, žádné veselé aprílové číslo, však naši pravidelní čtenáři dobře vědí, že aprílové legrácky jsou přímo v principiálním protikladu k tradiční informační serióznosti našich miniglosových zpráv. A přece byste jistě nechtěli naši pověstnou důvěryhodnost, nadčasovou věcnost a informační obsažnost vyměnit za pomíjivé pozlátko plytkých a nedůstojných vtípků, že? :-)

V uplynulém týdnu se rubrika Pražské drobnůstky rozrostla o zajímavou bronzovou plastiku na vinohradské budově bývalé Tabákové režie, jedna smutně definitivní zpráva mi připomněla dávný vražedný pohled očí, které chtěly zabít mne i skladatele Gustava Mahlera, a aspoň v několika obrázcích jsem se vám pokusil zprostředkovat zážitky z výjimečného setkání s opravdovými japonskými gejšami. Z minulého týdne si pak můžeme ještě jednou připomenout pár fotek úžasného schodiště kubistického domu U Černé Matky Boží, protože to se, myslím, jen tak neokouká.
 
Z archívu povytažený zůstává polemický článek O ukradené tlačence a církevních restitucích, a protože se včera v Praze konal další ročník půlmaratónu, přidávám i jedno malé zamyšlení z doby, kdy jsem se takových běžeckých akcí sám účastnil, 8 let starý text O nadějných reparátech.

V dnešním 487. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se mimo jiné dozvíme, proč český prezident na svých cestách peskuje právě spřátelené Rakušany, zjistíme, proč roste mezi českými sokoly poptávka po bruslích, a vysvětlíme si, proč jednání o brexitu hrozí skončit nepříjemným výbuchem.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům co nejpříjemnější jarní dny a jako obyčejně i hodně optimismu a důvodů k úsměvu.


Na dotaz Nedělních miniglos, proč jezdí prezident Miloš Zeman do tak spřátelené země, jakou je Rakousko, své hostitele veřejně kárat, odpověděl hradní mluvčí Jiří Ovčáček nečekaně upřímně, že bohužel nikde jinde v zahraničí český prezident nikoho poučovat, kárat a peskovat nemůže, protože v Číně a v Rusku si na to netroufá a jinam ho nezvou. Protože se odpověď mluvčího zdála redakci NMg podezřele věcná, začali jsme pátrat po podrobnostech a zjistili jsme, že odpověď přišla z falešné e-mailové schránky, která se za hradní adresu jen podvodně vydává, aby skutečnému mluvčímu kazila jeho soustavné úsilí o všestranně vstřícnou a pozitivní komunikaci. Když se nám pak podařilo náhradní cestou kontaktovat skutečného mluvčího, dostali jsme již očekávanou tradiční odpověď, že s takovou zkorumpovanou žumpou, jako jsou Nedělní miniglosy se nikdo nebude bavit, protože odpověď na naše idiotské otázky žádného opravdu slušného občana nezajímá.
----------------------
Hudební album Thriller z roku 1982 už není se 110 milióny prodaných nosičů nejprodávanějším albem hudební historie. "Album zpěváka, jehož jméno ze známých důvodů nesmí být vysloveno, jsme po dohodě s Etickým panelem ze sídliště Jižní město I ze seznamu oficiálně vyškrtli," řekl Nedělním miniglosám zástupce pelhřimovské agentury Dobrý den pro oblast Neverlandu. "Původně jsme předpokládali, že pokud naše rozhodnutí upravit historický žebříček má být právně nenapadnutelné, v celosvětové edici vydáme 120 miliónů alb se zhudebněnými populárními citáty Karla Marxe s názvem "Svoboda je poznaná nutnost, ouujééé!", a zajistíme jejich prodej. Pak se ale o podíl na výnosech za autorská práva na titulní výrok přihlásili potomci Benedicta Spinozy, což nám ve spojení s nezanedbatelnými výrobními komplikacemi potvrdilo, že mnohem jednodušší bude album z žebříčku prostě vyškrtnout."
----------------------
Libyjský polní maršál Haftar zahájil vojenské tažení na hlavní město Libye - Tripolis, což poněkud komplikuje situaci tamní vlády, nazvané snad až příliš optimisticky "Vláda národní jednoty". Stejně nesmyslně optimisticky nazvaná Rada bezpečnosti OSN jako tradičně vyzvala znesvářené strany k ukončení vojenských akcí, což obě strany konfliktu přislíbily hned, jen co v Libyjské poušti naprší a na libyjských pobřežních útesech uschne.
----------------------
Další příslib výstavby rychlobruslařské haly dostala Martina Sáblíková při aprílovém jednání s premiérem Andrejem Babišem. Podle kuloárních informací slíbil předseda české vlády zrychlení prací na přestavbě nevyužívaného strahovského spartakiádního stadiónu na moderní rychlobruslařský stánek. Podmínkou památkářů je ale využití celého původního pozemku pro nový účel, takže by vznikla největší rychlobruslařská hala na světě. Nespornou výhodou by bylo, že by se v neobyčejně prostorném rychlobruslařském stánku mohl jet celý Martinin oblíbený pětikilometrový závod jen na pouhá čtyři kola na rozdíl od 12,5 okruhu na standardních 400 m dlouhých rychlobruslařských oválech, takže by se sportovcům a sportovkyním po závodě méně točila hlava. Určitou komplikací zatím je, že kdyby chtěli čeští sokolové v budoucnu využít tradiční místo i pro konání Všesokolského sletu, museli by se všichni sokolští cvičenci a cvičenky naučit bruslit, což rozpoutalo mezi bratry a sestrami ostrou debatu, jestli by se v tom případě organizace raději neměla přejmenovat ze Sokola na Ledňáčka.
----------------------
Zajímavý podnět v podobě darovaných Pamětí kata Mydláře obdržel k desátému výročí zahájení svého významného vědeckého projektu tým Sociologického ústavu Akademie věd, který komplexně zkoumá obsah a kontext tradičního českého úsloví Z cizího krev neteče.
----------------------
Dolní sněmovna britského parlamentu musela v týdnu přerušit svoje jednání o brexitu, protože do jednacího sálu začalo zatékat dírou ve střeše. Podle odborníků na uhlovodíky může za těchto nepříznivých okolností snadno dojít k tomu, že začne poslancům ze stropu kapat na karbid, což může vést - zejména v případě, že půjde o karbid vápenatý - k překotnému vzniku acetylénu, který tvoří se vzduchem v širokém rozsahu koncentrací třaskavou směs, takže v takovém případě by mohlo dojít nejen k obávanému tvrdému brexitu, ale dokonce k brexitu explozivnímu. Pokud se nepodaří děravou střechu rychle opravit, britský parlament chce využít zkušeností s nedávným odzbrojením IRA a veškeré zbytky karbidu poslancům bez náhrady zabavit, což podle očekávání především konzervativci považují za bezprecedentní zásah do svých osobnostních práv. Řešením by snad mohlo být po dohodě s pracovníky parlamentní kotelny trochu intenzivněji topit, protože už při teplotě kolem 900oC se acetylen pyrolyticky rozkládá za vzniku nepříjemných, ale relativně bezpečných sazí. Tuto variantu však zatím vidí vedení sněmovny černě.
----------------------
Pozdvižení slovenské veřejnosti vyvolala náhrada tradičního trojvrší na slovenském státním znaku za tři hokejky na nových dresech slovenské hokejové reprezentace, takže kvůli vzniklému skandálu dokonce slovenský parlament přijal ve zkráceném řízení příslušné změny v zákoně o státních symbolech. Český hokejový svaz Nedělním miniglosám potvrdil, že tak razantní změny jako slovenská strana zatím nechystá, nemyslíme-li tím ovšem připravovanou drobnou úpravu spočívající v nahrazení původního českého lva ve znaku za heraldického pštrosa.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.