neděle 26. srpna 2018

Nedělní miniglosy č.458

Po "výstavní přestávce", kterou Nedělní miniglosy měly minulý týden, protože jsem tou dobou instaloval 52 fotografií vystavených teď na mé fotografické výstavě na zámku v Dobřichovicích (blíže např. v článku Moje dobřichovická fotovýstava je připravená na návštěvníky) jsou tu zpět tradiční Nedělní miniglosy svým 458. vydáním. Přírodě i lidem se po dlouhých červencových a srpnových vedrech v posledních dnech přece jen trochu ulevilo, školáci si užívají poslední dny prázdnin a politici poslední dny okurkové sezóny, zaplněné především připomínkami 50. výročí invaze vojsk států Varšavské smlouvy do Československa.
 
Zmíněnou srpnovou invazi "spřátelených" armád z roku 1968 jsem připomněl např. upoutávkou na výstavu moc zajímavých fotografií na pražské Staroměstské radnici Sovětská invaze - srpen 1968 (výstava má už před sebou jen posledních pár dní, končí 30. srpna) a během srpna jste měli možnost si na mém blogu přečíst např. básničku Slunečnice nebo malou úvahu k tématu zabitých českých vojáků v Afghánistánu Hrdinové nebo bezectní žoldáci? No a komu by fotky vystavené na dobřichovickém zámku nestalčily, může se podívat na můj fotoweb na malou kolekci nových fotografií pořízených na starém lesním židovském hřbitově poblíž Bezdružic (odkaz vám otevře první ze 30 fotek speciální fotogralerie, dál se můžete posouvat šipkami).

V dnešním vydání tohoto svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" se podíváme např. na chuť Davida Ratha opět se zapojit do aktivní politiky, zamyslíme se nad tím, jestli by před škodlivými pochutinami neměl stát chránit nejen školáky, ale i poslance a poslankyně, a nejspíš rozesmutníme ty z vás, kteří své celoživotní úspory investovali do deštníků :-).

Všem čtenářům přeji optimální počasí a spoustu příjemných zážitků, ať už právě máte prázdniny či dovolenou anebo fungujete v normálním pracovním režimu. Přeji vám všem krásný poslední srpnový týden.


I v uplynulém týdnu padly na mnoha českých stanicích teplotní rekordy, ale řadu z nich Mezinárodní meteorologická federace odmítla oficiálně uznat pro nedovolenou podporu větru.
----------------------
Výzkumný tým z Vysoké školy ekonomické v Praze potvrdil ve své specializované studii založené na hloubkovém studiu chování firem na českém podnikatelském trhu, že problematické podnikatelské subjekty mají své nezastupitelné místo ve složitém hospodářském ekosystému. Ukazuje se totiž že právě firemní subjekty z prostředí víceméně šedé ekonomiky hrají důležitou roli ve složitém přirozeném samočistícím procesu, díky kterému zeměkoule zatím ještě z hygienického pohledu jakžtakž přežívá, protože dokážou svým zaměstnancům vyplácet čistou mzdu i ze špinavých peněz.
----------------------
S rozšířením působnosti tzv. pamlskové vyhlášky ze škol i na parlamentní bufet nesouhlasí úředník, který za chod parlamentního bufetu odpovídá: "Když zakážeme prodej škodlivých potravin v bufetu, budou si poslanci brambůrky a colu stejně chodit kupovat do obchodů v okolí, a zejména když teď budou ještě rozjívení po parlamentních prázdninách, mohli by vběhnout do silnice bez rozhlížení třeba při hře s míčem a ještě by je mohlo něco přejet."
----------------------
Jeden přímý účastník a potomci dalších sedmi účastníků protestu proti okupaci Československa z Rudého náměstí z roku 1968 se pokusilo opět na Rudém náměstí připomenout 50 výročí tehdejší krátké demonstrace tzv. "osmi statečných". Současná ruská policie byla tentokrát dokonce ještě pohotovější než její sovětská předchůdkyně, takže demonstrující ani nestihli rozvinout transparent s replikou původního nápisu Za naši a vaši svobodu. Z českých politiků nejpřekvapivěji odsoudil rychlý policejní zákrok šéf komunistů Vojtěch Filip: "Škoda, že chrabří ruští policisté zakročili tak rychle, takže se nestihlo ukázat, že transparent jistě nebyl napsán rusky ale ukrajinsky!"
----------------------
Vzhledem ke stále se snižující poptávce ze strany investorů klesly na svá nová minima na evropských burzách turecké liry a deštníky.
----------------------
Nepravomocně odsouzený korupčník David Rath kandiduje v nadcházejících volbách nejen do Senátu, ale i do zastupitelstva v místě svého bydliště. Jak Nedělním miniglosám potvrdil předseda jejich městské organizace, v Hostivicích se na politickou spolupráci na lokální úrovni těší zejména místní buňka křesťanských demokratů: "Městský rozpočet potřebuje výrazně posílit, a proto KDU-ČSL přišla s návrhem efektivního fungování trojkoalice s panem Rathem a Zelenými, který by měl přinést do městské pokladny nezanedbatelné dodatečné prostředky. Naše principiální představa výrazného finančního posílení rozpočtu je taková, že Zelení budou dodávat dostatečné množství čisté vody, my ji budeme proměňovat ve víno, protože v tom jsme tradičně dobří, no a pan Rath si vezme na starosti finální část této užitečné transformace."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.