neděle 5. srpna 2018

Nedělní miniglosy č.456

Vstoupili jsme do druhé půlky školních prázdnin vlnou veder, o které nás klimatologové přesvědčují, že takto už to bude jednou provždy. "Provždy" - to je takové neposedné slovo, ani při nejlepší vůli si nikdy nemůžete být jisti, jestli se opravdu naplní. Ovšem z hlediska února 2009, kdy začaly Nedělní miniglosy vycházet, už se to slůvko skoro naplnilo, když dnes vychází tento svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" už po čtyřsté padesáté šesté. Ne, že by občas redakce nepotřebovala nějaké to volno, ale dva měsíce v kuse jako školáci a studenti? Natož celý rok jako Čerf!? Nepředstavitelné! To by mě moji milí abonenti hnali! :-)
 
Jak už asi většina z vás ví, hlavní událostí druhého měsíce mých ročních "tvůrčích prázdnin", které jsem kdysi představil a snad trochu i zdůvodnil v článku Dva (půl)roky prázdnin), bude zahájení mé fotografické výstavy Obrazy od Berounky (i od jiných vod...) na zámku v Dobřichovicích. Než bude ale výstava 21. srpna večer zahájena vernisáží, měli byste dostat do své blogové schránky ještě další dvě čísla Nedělních miniglos. I v okurkové sezóně se totiž dají najít zajímavé události, které si snad malé zviditelnělnění formou NMg zaslouží. Dnes např. nakoukneme do nevysychajícího proudu nelegální migrace, kde se konečně ukázalo, že nám nejsou lhostejné problémy zemí vystavených největšímu náporu uprchlíků, nebo se podíváme, jak inovativní české firmy chtějí vydělat na změnách švédských zákonů v souvislosti s uskutečněním pohlavního styku.

Všem čtenářům, kteří právě mají prázdniny nebo dovolenou, přeji příjemné a bohdá snad ne tak horké počasí, jaké vládlo tento týden. Původně jsem chtěl něco z tématu počasí zařadit i do dnešních miniglos, ale vedra byla tak veliká, že mě v té výhni nic osvěžujícího na toto žhavé téma nenapadlo. Je vidět, že počasí zvládlo úplně novou, účinnou a prozatím právně nenapadnutelnou formu cenzury: Snad ani ze všech českých politiků dohromady mě v takovém horku nebolí hlava tolik, jako z toho vedra samotného. I když... možná aspoň něco maličkého bychom přece jen napsat mohli, aby vedro vidělo, že se ho jen tak nelekneme, i když nám většinou už leze krkem :-). Přeji vám všem krásné srpnové dny.


Bleskový průzkum pro Nedělní miniglosy potvrdil, že nejlépe snášejí letní vedra a sucho žáci a studenti, kteří mají ve škole zeměpis, protože se těší, že už se po změně klimatu konečně nebudou muset učit, která řeka do které se vlévá.
----------------------
Ve Švédsku vstupuje v platnost nová zákonná úprava, že každému sexu musí předcházet oboustranný výslovný souhlas, nejlépe v notářsky ověřené písemné podobě, jinak se bude jednat o znásilnění. Zatímco svět probírá horem dolem praktické dopady na vztahy mezi lidmi, české inovativní dravé firmy se k tématu postavily čelem a připravují pro uvedení na trh speciální "generátory souhlasu", které je možné si automaticky stáhnout na mobilní telefon v okamžiku, kdy si dva lidé navzájem vstoupí do své intimní zóny. "Naše aplikace umožní poskytnout souhlas déledobý, přechodný i příležitostný," řekl nám šéf jednoho českého startupu, který se v novém oboru chce prosadit na mezinárodním trhu, "no a pro speciální profese jsme schopni na základě potvrzení od živnostenského úřadu a dokladu o vlastnictví EET zprostředkovat i souhlas permanentní."
----------------------
Remake slavného českého filmu Hogo fogo Homolka vzniká v barrandovských studiích. Podle zjištění investigativního týmu Nedělních miniglos ovšem tentokrát nepůjde o komedii tepající čecháčkovské buranství jako na začátku 70. let 20. století, ale spíš o finanční horor odehrávající se v ekonomickém oddělení jedné nejmenované pražské nemocnice.
----------------------
Český prezident Miloš Zeman za Českou republiku oficiálně nabídl Ruské federaci, že jí Češi rádi uleví od těžkých dopadů nelegální migrace a převezmou do své péče jediného amerického rybáře, který v posledních pěti letech přeplul z Aljašky na Čukotku, kde požádal o politický azyl. "Na rozdíl od s naší kulturou neslučitelných obyvatel Afriky a arabského světa, kteří tvoří většinu z nekončící migrační vlny směřující do Evropské unie, se rybáři z Aljašky dokážou většinou plně integrovat se slovanskou křesťansky smýšlející společností a navíc mohou dobře uplatnit svou původní profesi na Lipně, na jihočeských rybnících, v talk show Jakuba Vágnera nebo jako trenéři u českého biatlonového týmu."
----------------------
Turisté, kteří se v příštích dnech chystají na Modravu, se zřejmě musí připravit na určité komplikace ze strany policie. Protože se miliardář Zdeněk Bakala, který má na Modravě své trvalé bydliště, odmítl zúčastnit jednání sněmovní vyšetřovací komise zkoumající kauzu OKD, dá se počítat s tím že se policejní orgány pokusí finančníka za každou cenu zadržet a předvést. Protože se ale pan Bakala nejspíš dlouhodobě zdržuje mimo území českého státu, kde nemá čeká policie žádnou pravomoc, existuje podezření, že policisté budou dělat dusno aspoň jiným občanům pobývajícím trvale či přechodně v obci Modrava, aby se nedalo říct, že česká policie v této věci nekoná. Bezpečnostní experti soudí, že např. turisté by neměli bez rodného listu vůbec vycházet ze svých hotelů či penzionů, protože na všech turistických trasách vytvoří policie kontrolní body a kdo nebude mít v pořádku doklady, může být předveden před sněmovní komisi místo Bakaly, zejména pokud se jmenuje Zdeněk nebo jeho příjmení začíná na B. "Pokud pak takový člověk před komisí odmítne vypovídat, vystavuje se riziku pokuty," řekl Nedělním miniglosám ministr spravedlnosti. "Výše pokuty se samozřejmě bude odvozovat od výše Bakalova majetku, aby si nikdo nemohl stěžovat, že u nás nemáme právní stát."
----------------------
Po filmech Knoflíkáři a Samotáři se podle našich zatím neoficiálních informací má na podzim začít připravovat i nový avantgardní film Ručníkáři. Zatím ale není jasné, jestli to bude sžíravá dokumentární sonda do života bruselské čtvrti Molenbeek, lehká prázdninová komedie o turistech, kteří si svými ručníky blokují místo na přeplněné chorvatské pláži nebo o filmové představení nové lukrativní profese vystudovaných specialistů, kteří házejí při kontaktních zápasech ve sportu a v politice ve správný čas ručník do ringu.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.