neděle 12. srpna 2018

Nedělní miniglosy č.457

Máme už za sebou, doufejme, největší vlnu letošních letních veder, která zrovna - aspoň jak jsem mohl sledovat na vlastním příkladu - činorodosti nesvědčila. Přestože bych byl v takových žhavých dnech velmi rád líný, jsem k určité míře činorodosti naštěstí nucen blížícím se termínem své fotografické výstavy Obrazy od Berounky (i od jiných vod...) na zámku v Dobřichovicích, která začne vernisáží už v úterý 21. srpna. Zatím to vypadá, že příští neděli budu muset stihnout vpravit všech cca 50 fotek do rámů a během dne ještě dořešit některé věci související s vernisáží, aby se v pondělí daly obrazy kompletně nainstalovat. No a protože celá redakce Nedělních miniglos má při přípravě výstavy povinnou brigádu :-), je pravděpodobné, že příští neděli 19. srpna Nedělní miniglosy nevyjdou.
 
Dnes ale tento svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" vychází navzdory okurkové sezóně už po čtyřsté padesáté sedmé a podíváme se v něm blíže na vášně budící pochod jedné z kontroverzních menšin srpnovou Prahou, zjistíme, na co si nejvíc stěžovali bdělí televizní diváci v prázdninovém zpravodajství ČT, a dozvíme se, proč na letošní pouť na Sněžku nepřišli mnozí z jejích tradičních účastníků.

V uplynulých horkých dnech jsem měl mimo jiné možnost zapřemýšlet i o tématu zabitých českých vojáků v Afghánistánu, tématu, u kterého, myslím, na rozdíl od skutečností komentovaných v rámci NMg spojení s humorem není možné nebo přinejmenším žádoucí; výsledkem byla malá blogová úvaha Hrdinové nebo bezectní žoldáci? Nedávno jsme se také společně podívali na kolekci nových fotografií pořízených na starém lesním židovském hřbitově poblíž Bezdružic v článku Druhá návštěva židovského hřbitova v Řešíně.

Všem čtenářům, kteří právě mají prázdniny nebo dovolenou, přeji příjemné počasí bez úžehu, úpalu, spálení pokožky, dehydratace a podobných doprovodných jevů celodenních vysokých teplot. Přeji vám všem krásné srpnové dny.


Na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání došla v uplynulých týdnech řada stížností na děsivou nevyváženost zpravodajství České televize. Podle stěžovatelů dává Česká televize - asi jako vždy ve vlastizrádných službách politických neziskových organizací a nejspíš i miliardáře Söröse - poslední dobou ve svých pořadech nepokrytě najevo, že ji zajímají hlavně extrémní vedra, zatímco o extrémních mrazech po celé léto prakticky neinformuje. "Ano, z podrobné analýzy, kterou si RRTV nechala udělat, jednoznačně vyplývá, že Česká televize informuje v této věci nevyváženě, což je u veřejnoprávní instituce, která by měla být odrazem většinových tužeb svých koncesionářů, velmi vážný prohřešek," řekl Nedělním miniglosám šéf rady. "Rada bude proto požadovat okamžitou nápravu a vymínila si, že propříště minimálně třetina denních předpovědí počasí musí slibovat ochlazení a déšť a součástí programu bude i speciální předpověď pro české mrazové kotliny, aby si přišli na své i diváci, kteří mají rádi mráz, ať už právě přichází odkudkoli. Rovněž budou natočeny nové přestávkové klipy, které místo oblíbených roztomile hravých televizních koťat na hřejivém koberci představí na obrazovkách ve sněhu dovádějící polární liščata."
----------------------
Tradiční svatovavřinecké pouti na Sněžku se ze starých slavných osobností s blízkým vztahem ke Krkonoším zúčastnil jako jediný bývalý český prezident Václav Klaus. Zatímco neúčast současného prezidenta se vzhledem k jeho zdravotním problémům všeobecně očekávala, novináři na vrcholu čekali na některé další původně ohlášené celebrity. Bohužel, hrabě Trautenberk odmítl účast na pouti, dokud nebude přejmenována ze svatovavřinecké na svatotrautenberskou, Krakonoš se sojkou se bojí opustit svůj domek, aby jim ho mezitím nezabavil konkurzní správce, a do poslední chvíle napjatě očekávaná služebná Anče má podle důvěrných informací NMg z latinskoamerické sekce Ministerstva zahraničních věcí i letos nějaké problémy s Kubou.
----------------------
Podle alarmujících informací specializovaných vědeckých pracovišť zabývajících se stavebnictvím, hrozí v blízké budoucnosti lidstvu další velký problém - nedostatek písku. "Ono to vypadá nelogicky," řekl nám jeden z českých stavebních specialistů, "když si vezmete, kolik je na světě pouští s prakticky nevyčerpatelnými zásobami písku. Bohužel, tento písek se většinou ve stavebnictví použít nedá, protože nemá potřebnou přilnavost, a nehodí se proto jako součást betonu." Podle Nedělních miniglos se tedy písek zdá být další ze surovin, kterých je na zemi nadbytek jen z povrchního pohledu, jako je například voda, která tvoří větší část zemského povrchu a přitom se její většina kvůli slanosti nedá pít, nebo lidský rozum, kterého má každý z miliard lidí podle svého úsudku dostatek, ale většina z celkového obrovského množství se spotřebuje na blbosti nebo zlomyslnosti a na opravdu rozumné věci se ho pak nedostává.
----------------------
Jeden z brněnských policistů odmítl úplatek ve výši více než 300 miliónů korun, když odmítl vyměnit policií zabavený hard disk počítače s několika tisíci namamoněnými bitcoiny a vrátit ho původnímu majiteli. Podle aktuálního rychlého průzkumu pro Nedělní miniglosy se potvrdila potěšující skutečnost, že by se stejně zachovalo nejméně 96% českých občanů, částečně proto, že peníze podle nich kazí charakter, a pak také proto, že jiná odpověď se kvůli technické chybě formuláře v průzkumu nedala zaškrtnout.
----------------------
Ani letošního mistrovství Evropy v atletice se kvůli přetrvávajícím ruským problémům v oblasti centrální antidopingové politiky nemohli oficiálně zúčastnit ruští sportovci pod svou státní vlajkou, ale jen jako tzv. autorizovaní neutrální atleti. Tato skutečnost povzbudila část ruských historiků, kteří těsně před připomenutím 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 přišli s novou teorií, že tehdejší operace se podobně jako ne tak dávných operací na Krymu nebo na východě Ukrajiny účastnili výhradně autorizovaní neutrální vojáci.
----------------------
V centru Prahy se uskutečnil další ročník kontroverzního pochodu milovníků poezie. Za doprovodu desítek policistů prošli milovníci poezie, kteří se v průvodu vzájemně podporovali ve své odlišnosti, požadovali respekt většinové čtenářské společnosti a často si troufali dokonce nahlas recitovat, i několika kritickými místy, kde na ně čekali jejich rozčilení názoroví oponenti: "Nemáme vůbec nic proti tomu, aby si ti nestydové svou úchylku provozovali doma, kde je nikdo neslyší a svými odpornými verši nemůžou ublížit našim dětem, ze kterých chceme vychovat slušné lidi, jako jsme my," řekl nám jeden z demonstrujících odpůrců poezie. "Nebudeme se ale jen tak klidně koukat na to, jak se nad nás, normální lidi, tahle zanedbatelná menšina v tomhle hnusném průvodu bezostyšně povyšuje jen proto, že sama neumí docenit půvab opravdu kvalitního českého bulváru, který čte na rozdíl od té jejich poezie každý jen trochu normální inteligentní člověk."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.