neděle 13. května 2018

Nedělní miniglosy č.448

Dnes se na tři neděle s Nedělními miniglosami rozloučíme, protože jim nastává prázdninová přestávka; znáte to - v redakci se bude malovat, opraví se rozsezené kancelářské židle a vyluxujou zátěžové koberce, z oken se odstraní řepkový pyl z jehličnanů a z ledničky se vyhodí zapomenuté potraviny a nepoužité miniglosové příspěvky zmrazené bůhví kdy :-). Čeká mě už jedenáctá návštěva mého zamilovaného ostrova Lefkada, tentokrát poprvé v jarním termínu ještě mimo sezónu, a těším se na ten výlet na již známá a přitom z pohledu normálního života v České kotlině pořád voňavě exotická místa opravdu moc. V červnu pak po návratu vyjde jedno normální číslo NMg a pak se můžete těšit na pravidelný jubilejní výběr, tentokrát z čísel 401 až 449, jsem zvědavý, které kousky se do něj kvalifikují a jestli i - vytrženy ze svého přirozeného času, ve kterém byly aktuální - ve zpětném zrcátku obstojí.
 
V době od vydání minulých Nedělních miniglos jsem měl popravdě trochu napilno ve zcela jiných než blogových záležitostech, takže vyšel jediný článek - fotoreportáž z Mezinárodního pražského maratónu 2018. Kromě toho si ale ještě můžeme připomenout jeden historický květnový odkaz - lehce hororovou vzpomínku na dávný notně přiškrcený prvomájový průvod, ve kterém jsem měl tu pochybnou čest být součástí "živého obrazu" pro plzeňské papaláše: O prvomájovém déjà-vu. No a ještě jednou, myslím, stojí za připomenutí i výborné nápady účastníků soutěže o nejzajímavější název fotky v článku plném fantazie Fantaskní příběhy ze světa kůry - vyhodnocení.

I dnes přinášejí Nedělní miniglosy, svérázný týdeník, který "říká vždy o něco víc než pravdu", výběr z událostí uplynulého týdne, konkrétně se např. spolu podíváme, co vznikne na místě zbouraného Karlova mostu, o co racionálnější jsou v porovnání se svými matkami a babičkami dnešní české mladé ženy a proč chtějí čeští nacionalisté upravit název slavné Nezvalovy básně. Všechny věrné čtenáře NMg zdravím ze své oblíbené pražské kavárny na Poříčí a přeji všem krásné tři bezminiglosové týdny. Slibuji, že se pokusím vám tradiční týdeník v tomto období vynahradit alespoň novými reportážemi z cest :-).


Při podrobné inventuře stavu pražských mostů se přišlo na to, že Karlův most již o několik set let překročil dobu své minimální trvanlivosti, takže ho kvůli přílišnému riziku zřícení bude nutné pro veřejnost zcela uzavřít. "Vzhledem ke stavu mostu je zcela vyloučené, aby byl most opraven v původní podobě," řekla Nedělním miniglosám pražská primátorka. "Předpokládáme, že místo mostu bude několik let fungovat velkokapacitní přívoz, který bude pro zachování místního koloritu vybaven i pražskými pouličními hudebníky, žebráky, malíři a kapesními zloději. Později bude most nahrazen zcela novou moderní mostní konstrukcí; ostatně s magistrátními kolegy v pražské koalici se právě rozhodujeme, jestli se bude nový most jmenovat Petrův, Adrianin nebo Duhový."
----------------------
Výsledky průzkumu provedeného mezi několika tisíci českými dívkami a mladými ženami ukázaly, že dnešní mladá generace žen má mnohem racionálnější představy o svém budoucím životním partnerovi než předcházející generace: Čísla jasně potvrdila, že stále méně žen romanticky sní o princi na bílém koni a respondentky často pragmaticky připouštějí, že bude lepší počkat si rovnou na prince na bílém velbloudu.
----------------------
Americký prezident Donald Trump a severokorejský diktátor Kim Čong-un se v červnu sejdou na historickém summitu v Singapuru. "Singapur je výbornou volbou, protože jde o moderní a zcela neutrální město," řekl Nedělním miniglosám jeden z členů přípravného týmu. Konkrétní vhodné místo se ale podle něj ještě hledá, protože Kim jednoznačně preferuje sejít se v severním Singapuru, zatímco americká strana by dávala přednost části města jižně od slavnostní demarkační čáry, která bude na počest velkého korejského mírotvorce uprostřed Singapuru vytýčena.
----------------------
Experti hnutí ANO se začali podrobně zajímat o technické detaily zvažovaného hologramového turné hudební skupiny ABBA, protože by to mohl být dobrý návod, jak se v budoucnu vyrovnat s případnou nepříjemnou skutečností, že byl předseda hnutí přece jen uznán vinným a odsouzen k nepodmíněnému trestu. Technici zároveň zvažují, kterou část předsedova případného paralelního života by hologram zastal lépe, a zatím se shodují v tom, že hologram by měl nejspíš potíže s napodobením pověstné předsedovy hyperaktivity projevované běžně na svobodě např. při jednání vlády, zatímco tiše sedět nedá obětavému hologramu skoro žádnou práci.
----------------------
Soud připustil, že je v souvislosti s předsedou SPD Tomiem Okamurou přiměřené v nadsázce používat označení "Pitomio", jak to kdysi udělal týdeník Reflex. Soud ovšem nedovolil používat variantu se zdvojeným -tt-, proti které byli především právní zástupci Brada Pitta.
----------------------
Zatímco rakouští Svobodní se snaží definitivně zakázat šátky v rakouských školách a školkách jako symbol pohrdání ženami, čeští nacionalisté chtějí iniciovat alespoň zákaz prodeje šátečků v pekárnách a oficiální přejmenování Nezvalovy slavné básně "Sbohem a šáteček" na politicky údernější "Šáteček a sbohem!"
----------------------
Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo financovat výstavbu nové moderní urologické kliniky v Praze, jen co pro slavnostní zahájení stavby najde vhodný ledvinový základní kámen.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než devět let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.