neděle 6. května 2018

Nedělní miniglosy č.447

Vítám vás u prvního květnového čísla Nedělních miniglos, které je shodou okolností letos zároveň i číslem předposledním, protože od půlky května budou mít NMg třítýdenní prázdninovou přestávku. Během těch tří týdnů budu připravovat spíše reportáže ze svého milovaného řeckého ostrova Lefkada, který budu mít poprvé ze svých jedenácti návštěv to potěšení poznávat na jaře, a říkám otevřeně, že už se nemůžu dočkat. Květen tedy zakončíme číslem 448, pak si dáme jedno běžné číslo v červnu a v půlce června se můžete těšit na pravidelný jubilejní výběr, tentokrát z čísel 401 až 449. Jsem sám zvědav, jak dopadne "inventura" další padesátky čísel; je vždycky velmi zajímavé projít si při této příležitosti starší vydání a sledovat, které glosy fungují i s odstupem které možná dokonce časem nabraly lepší kondici a které naopak pouze krátce zahořely, zhasly a do jejich jisker už nemá smysl foukat.
 
V době od vydání minulých Nedělních miniglos jste si na mém blogu mohli přečíst malou úvahu dotýkající se tématu centrálních státních zkoušek v českých školách Co si doma zapálíme, to si doma uhasíme, první máj jsme si připomněli takřka hororovou vzpomínkou na dávný první máj, který málem připravil školou povinného Čerfa mimo jiné i o možnost v budoucnu si založit blog: O prvomájovém déjà-vu. No a nadšený z fantazie a invence účastníků jsem v článku Fantaskní příběhy ze světa kůry - vyhodnocení shrnul to nejzajímavější z příspěvků do soutěže o výstavní zvětšeninu z webové kolekce Fantaskní příběhy ze světa kůry a také jsem - nerad, protože v takových situacích se opravdu jen velmi těžko rozhoduje - vyhlásil jejího vítěze.

I dnes přinášejí Nedělní miniglosy, svérázný týdeník, který "říká vždy o něco víc než pravdu", výběr z událostí uplynulého týdne, konkrétně si např. spolu s pokrokovými evropskými politiky připomeneme dvousté výročí narození Karla Marxe, podíváme se, v čem se názorově liší a naopak shodují různé složky českých zpravodajských služeb, a odhalíme, proč se v několika příštích ročnících Mezinárodního pražského maratónu jen stěží dočkáme skvělých světových časů. Všem stálým i občasným čtenářům NMg děkuji z Prahy, zaplavené dnes právě maratónskými běžci, za přízeň a těším se, že se setkáme i příští neděli při vydání předprázdninového 448. čísla, ve kterém se - aspoň doufám - opět s nadhledem společně pobavíme nad věcmi, které jen na první pohled moc k smíchu nejsou. Všem přeji krásný státní svátek a překrásné pokračování prozatím ještě ničím neregulovaného měsíce lásky :-).

Kvůli zásahu pražského magistrátu zřejmě ani letos nepadne na Mezinárodním pražském maratónu kýžený světový rekord. Protože trasa závodu vede přes Libeňský most, který je podle magistrátních úředníků v tak katastrofálním stavu, že je nutné ho co nejdříve zbourat, byly pro pohyb maratónců na mostě stanovené přísné limity: Rychlost na mostě je po dobu závodu omezena na 2 km/h, sportovci jsou povinni opatrně našlapovat a na mostě smí být najednou maximálně 3 závodníci. Časový limit závodu, kterého se účastní tradičně více než 10 tisíc běžců by kvůli této komplikaci měl být zvýšen ze stávajících sedmi hodin na tři dny, což by mělo zůstat v platnosti i po zbourání mostu, kdy bude běžce přes Vltavu přepravovat romantický čtyřmístný přívoz.
-----------------------
České zpravodajské služby se nedokázaly shodnout, zda se v České republice připravuje nebo nepřipravuje nervově paralytická látka novičok. Jedna skupina zpravodajců tvrdí, že se u nás taková látka sice připravuje, ale nevyrábí, druhá skupina se domnívá, že se vyrábí i připravuje, ale zásadně nepřechovává, a třetí je přesvědčena, že se ani nevyrábí, ani nepřipravuje ani nepřechovává, jen se každý den intenzivně analyzuje. Jediné, na čem se všichni zpravodajci vzácně shodují, je skutečnost, že až budou chtít nějakou tajnou, důvěrnou nebo vyhrazenou informaci či dezinformaci poslat co nejrychleji do celého světa, stačí ji oznámit českému prezidentovi, který se již ve spolupráci s TV Barrandov o vše další postará.
----------------------
Čeští odboráři na tiskové konferenci k příležitosti zahájení měsíce lásky oznámili převratnou novinu, že se jim totiž podařilo s českou vládou v demisi jako prvnímu odborovému svazu na světě dojednat nastavení úředních pravidel vnášejících do zatím pohříchu zcela neregulované oblasti lásky, kterou dosud ovládala jen liberály pošetile vzývaná neviditelná ruka chtíče, přesná zákonná omezení. Lásce se tak bude možné věnovat - analogicky k Zákoníku práce - maximálně osm hodin denně s povinnou přestávkou na jídlo, přičemž tato přestávka musí nastat nejdéle po 6 hodinách nepřetržité lásky a musí být v trvání nejméně 30 minut; mladistvému pak musí být taková přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách. "Toto je jen jedna drobná část z celého komplexního systému regulací, kterou tímto převratným krokem zavedeme do každodenního láskyplného života, " řekl Nedělním miniglosám odborový předák Josef Středula. "Očekáváme, že nový dvousvazkový Zákoník lásky by měl oficiálně doplnit českou legislativu již v průběhu příštího jara." Odboráři by byli rádi, kdyby nová norma vstoupila v platnost symbolicky 1. dubna, aby odborové organizace mohly na počest tohoto revolučního počinu organizovat každoroční povinné prvoaprílové průvody.
---------------------
Česká armáda zvažuje, zda se jí vyplatí otevřít plánovanou sokolovskou pobočku vojenské školy v Moravské Třebové, protože na školu, která se měla specializovat na elektrotechniku, udělali přijímačky pouze dva uchazeči. "Podle platných pravidel z pouhých dvou žáků třídu neuděláme; každá třída totiž musí mít podle vojenských řádů jmenovaného velitele a dva zástupce, aby zástupci byli zastupitelní, "vysvětlila Nedělním miniglosám ministryně obrany Karla Šlechtová. "A to ani nemluvím o čtvrté funkci nástěnkáře, na kterou se původně hlásilo speciálně několik chlapců, kteří ale nakonec couvli, když zjistili, že se těšili zbytečně, protože funkce nejenže nemá v reálu s krásnou Nastěnkou nic společného, ale Nastěnka spolu s Ivánkem jsou podle naší vojenské doktríny, probírané hned v prvních hodinách výuky, na rozdíl od některých loupežníků a baby Jagy našimi vojenskými nepřáteli."
----------------------
Až do konce května si mohou návštěvníci výstavy ke 100. výročí vzniku československého státu prohlédnout zapečetěnou obálku, do které Jan Masaryk uložil zapsaná poslední slova svého otce Tomáše Garrigua Masaryka. Obálku bude možné oficiálně rozpečetit až v roce 2025, už teď ale Národní archiv uzavřel dohodu s Českou televizí, že slavnostní rozpečetění obálky bude za sedm let přenášeno v přímém přenosu zpravodajskou stanicí ČT24. Jedinou podmínkou Národního archivu bylo, aby měla Česká televize pro přenos připravenou speciální techniku pro případ, kdyby bylo z nějakého důvodu nezbytné poslední slova prezidenta Osvoboditele vypípnout.
----------------------
Těm, co sledují evropskou politickou scénu, určitě neuniklo, že si všichni jen trochu významní představitelé Evropské unie připomněli dvousté výročí narození zakladatele světového komunistického hnutí Karla Marxe. Podle zjištění Nedělních miniglos tomu tak ovšem vůbec není proto, že by snad evropští politici měli k tomuto kontroverznímu německému filosofovi nějakou zvláštní náklonnost nebo obdivovali jeho teoretické práce, ale vzpomněli si na něj z toho prostého důvodu, že jim tyto narozeniny připomněl facebook, kde mají všichni Karla Marxe v přátelích.
----------------------
Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje pozdržet minimálně do roku 2021 rozjezd projektu elektronické neschopenky, protože se v praxi potvrdilo, že většina lidí je zcela neschopná e-neschopenku používat. Protože ale úřady nechtějí nemalé vynaložené prostředky jen tak beze smyslu odepsat, chtějí e-neschopenky zájemcům vydávat alespoň jako úřední potvrzení jejich e-neschopností, přičemž e-neschopenku by ministerstvo na rozdíl od placené e-schopenky vydávalo zdarma.

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než devět let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.