neděle 5. února 2017

Nedělní miniglosy č.390

Vědcům se podařilo získat mitochondriální DNA Boženy Němcové. Kriminalisté věří, že tak získají důkazy, které s definitivní platností rozhodnou, zda předlohou ke slavné knize Babička byla spisovatelce její vlastní babička nebo naopak její nevlastní dědeček.
-----------------------
Podle pravidelného průzkumu veřejného mínění znatelně poklesla důvěra v české státní instituce včetně prezidenta republiky. Tento pokles je ovšem kompenzován výrazným nárůstem důvěry respondentů vůči sobě samotným. Sebedůvěra českých občanů účastnících se podobných průzkumů dosáhla téměř sta procent a jediným respondentem, který sám sobě stoprocentně nevěří, byl jakýsi Sokrates, který do nepovinné otázky průzkumu navíc připsal zcela nepochopitelnou větu: "Vím, že nic nevím", se kterou si hodnotitelé výsledků průzkumu vůbec nevědí rady. Výzkumná firma, která by konečně ráda dosáhla aspoň v této nadějné otázce mezi dotazovanými stoprocentní shody, nyní zvažuje, jestli Sokrata pouze provždy vyřadí ze skupiny odpovídajících, nebo bude jistější takového podezřelého mudrlanta rovnou otrávit bolehlavem.
 
----------------------
Český premiér, tedy pardon, zatím jen ministr financí, Andrej Babiš, sice neodpověděl redaktorce České televize na její dotaz o původu příjmů, za které si nakoupil akcie Agrofertu, ale aby jí to nebylo líto, sdělil jí aspoň to, že televize je zkorumpovaná pakáž. Tato veřejná ukázka kombinace galantnosti, upřímnosti a odvahy mu podle politologů přinese minimálně dalších 5% volebních hlasů, zatímco pravdivá odpověď by Babiše v očích jeho voličů shodila jako hloupého pravdoláskařského slabocha. Česká televize poděkovala panu ministrovi oficiálně za jeho neutuchající vstřícnost a upozornila ho předem, že se v příštím vydání svého nebojácného investigativního pořadu chystá zeptat ještě na to, zda příští volební koblihy budou plněné marmeládou nebo čokoládou, protože to zmlsané české občany zajímá mnohem víc než nějaká blbá pravda.
----------------------
Nadšení mezi milovníky mysteriózních thrillerů vzbudila nová inscenace Dvořákovy Rusalky v Metropolitní opeře v New Yorku. Podle prvních recenzí by nové nastudování nemělo být pouhou naivní pohádkou, jak se Rusalka často inscenuje, ale mělo by jít především o temné postmoderní sexy drama nastolující zásadní existenciální otázky. Lehký posun inscenace od nezávazného reje strašidýlek k napínavému sexy hororu je dobře vidět i na přesunu místa děje z malého českého jezera do psychologických bažin městečka Twin Peaks. Jestli bude nová Rusalka naprostým propadákem nebo naopak největším poválečným úspěchem Metropolitní opery, se dozvíme hned, jakmile se vlivní operní kritici vrátí ke svým rozepsaným recenzím z pochodů proti Donaldu Trumpovi.
----------------------
Lidovci a Starostové intenzivně jednají o vzniku nového společného politického hnutí pod pracovním názvem LSD (Lidová starostenská demokracie). Ústavní soud musí ještě rozhodnout, jestli navržený volební slogan "Přejděte z neutěšené reality do bezstarostného světa LSD" nemůže být omylem vykládán jako propagace návykových látek.
----------------------
Podle neobvyklých stop ve sněhu se čeští ochránci přírody domnívají, že se do Máchova kraje rozšířil mýval severní. "Ano, z pohledu ochrany přírody se sice jedná o invazní nežádoucí druh, který může nadělat především mezi chráněným ptactvem nedozírné škody," řekl Nedělním miniglosám šéf odboru pro integraci menšin při Ministerstvu pro lidská práva. "My však chceme co nejlépe využít přirozené schopnosti nově příchozích zvířátek a zapojit mývaly do našich ambiciózních projektů: Pro začátek s nimi počítáme pro pozice asistentů v méně přizpůsobivých rodinách, které mají doposud určité problémy s hygienou."


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos nebo si chcete připomenout to nejlepší, co vyšlo v Nedělních miniglosách během jejich více než osm let dlouhé historie, kromě kompletních článků v Archívu NMg najdete na následujících odkazech i pět jubilejních výběrů nejzajímavějších příspěvků, které byly zatím v Nedělních miniglosách publikovány:

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.