pátek 10. února 2017

Únorový vánoční večer


Na zahradách v okolí i teď v únoru ještě pořád svítí vánoční barevná světýlka nainstalovaná na okrasných jehličinách, ale od Vánoc už v polozamrzlých řekách uplynulo mnoho vody. I když - tím, že jsem v lednu byl nezvykle dlouho doma, užil jsem si vlastnoručně mírně ozdobenou vánoční jedličku intenzivněji než v předchozích letech. Řekl bych, že půlka února je v takovém případě dobrá doba pro to, abych stromek, který tak skvěle a oddaně splnil svou roli, odstrojil. Stromek sám tu zůstane v rohu obýváku stát dál; bude mi dělat společnost až do jara, kdy se jednoho chladného večera stane zápalnou obětinou a skončí svou dlouhou vánoční pouť v krbu.

Ale ještě před odstrojením to chce - uznejte - malý fotografický pozdrav s motivem toho vlídného stromku, který mi v mém domově pomáhal navodit tu správnou a nezaměnitelnou atmosféru mých oblíbených svátků. Fotky jsou z úplného začátku února, kdy jsem jeden večer do překvapivě ještě docela čerstvých a neopadaných větví naposled umístil "živé" svíčky, zhasl jsem všechna elektrická světla v místnosti, pustil si pěknou muziku a pak jsem u stromku seděl v pohodlném křesle, popíjel jsem místo vychlazeného bílého polosuchého vína horký čaj s citrónem a přemýšlel jsem nejlíp a nejintenzivněji, jak jsem jen uměl, o těch, které mám rád, dlouho, předlouho, až postupně všechny svíčky tiše dohořely. Pak jsem stromku poděkoval za dobré služby a řekl mu potěšující novinu, že jeho obrázky pověsím na blog. Hrdostí se celý zatetelil :-).
 
No a protože normální fotky jsem fotil víc o skutečném Štědrém dnu, tentokrát jsem přidal svou oblíbenou dlouhou expozici se zoomováním a z ruky za naprosto nedostatečného osovětlení, takže obrázky jsou roztřesené, neostré, ale se sebevědomě protaženými tvářemi plamínků svíček a možná i s vůní františků, která během tohoto večera nemohla chybět. Snad na fotkách zůstane aspoň troška voňavého vánočního světla z té příjemné atmosféry, stejně jako pod stromkem zůstalo na zemi ještě pár rozbalených (nebo vůbec nezabalených) dárečků.





Mimochodem, komu jsou dnešní dvě fotky málo (a nedivil bych se), může se podívat, jak se v novém roce proměnila hlavní stránka a celkový obsah mého fotowebu www.petrvapenik.cz. Trochu jsem homepage zjednodušil a doplnil jsem ji o pár fotek, přes které se dá přímo prokliknout do hlavních fotocyklů (i když to samozřejmě jde i přes klasické menu), kde už je pak dál možné listovat si podle libosti jednotlivými fotkami. Některé fotografie jsem z výběru odstranil, jiné jsem do něj naopak přidal, tak pokud budete mít chuť nakouknout, budu samozřejmě rád. Dnešní vánoční stromky tam sice nenajdete, jsem soudný, na to nejsou dost kvalitní a nepatří tam. Ale kdoví, třeba si tu "svou" fotku mezi těmi vystavenými v jednotlivých místnostech mé webové galerie najdete.

Přeji vám, ať je váš večer i den - i bez koled, světel vánočního stromku a velkého Š - štědrý zážitky a dobrou náladou :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.