sobota 2. května 2015

Z japonského fotoarchívu 2 - Sendai a Matsushima


Je to už čtvrt roku, kdy jsme společně poprvé nakoukli do mého bohatého a dosud nevyužitého japonského archívu v článku Z japonského fotoarchívu 1 - Tokio a Kamakura. V jeho závěru jsem slíbil, že se v druhém díle spolu podíváme na sever ostrova Honšú - do oblasti Tóhoku. Další desítka na blogu, myslím, ještě nepublikovaných fotografií, je hlavně ze zátoky Matsushima a také z města Sendai, kde jsem jako v centru oblasti tři dny pobýval a vyrážel odtud do okolí. Původní reportáž z této oblasti najdete v článku Role náhody v plnění snů (Sendai, Matsushima)

Zajímavé křivky moderních domů na předměstí Sendai


Pobřeží v nádherné zátoce Matsushima je velmi členité. Na následující fotce je cesta vedoucí k mostu na malý "příbřežní" ostrůvek Oshima.


A to je tradiční můstek spojující pevninu a ostrov Oshima v plné barevné kráse. Ten původní zničilo v březnu roku 2011 - jako ostatně v Tóhoku celé obrovské pobřežní oblasti - mohutné tsunami po extrémně silném zemětřesení.


Na ostrově Oshima jsou k vidění zajímavé objekty vysekané ve skále, obrostlé bujnou vegetací..


A to už je klasický pohled borovicemi porostlé ostrůvky v zátoce Matsushima.


Jedna z mnoha sošek na jednom z místních ostrůvků.


Zátiší s matsushimskou borovicí, krásnými kameny a náboženskými proprietami v pobřežním městečku Ishinomaki.


Tahle myčka aut sice na rozdíl od mnoha budov v okolí zůstala stát a velká mořská vlna ji nesmetla, ale od ničivého zemětřesení již nebyla zprovozněna a postupně zarůstá.


Obrovské prostory v blízkosti mořského pobřeží jsou teď nezastavěné, byť do roku 2011 zastavěné byly. Prakticky vše, co tu bylo, zmizelo. Naopak vznikla podobná místa jako na následující fotografii. Pro připomenutí a pro vzpomínku.


Jak jsem pořád cestoval po zajímavém okolí, centrum svého zdejšího pobytu - Sendai - jsem viděl převážně za tmy. Jak je vidět, centrum je značně velkoměstského typu, světel je tu dost a nemusí se ani používat nějak extra dlouhá expozice.


Další desítka fotek je za námi, ta příští by nás měla zavést více do vnitrozemí severního Honshu. Tak se zase někdy těším v koutku svého japonského fotoarchívu na shledanou.


Pozn.: Denní reportáže z japonské cesty jsou samozřejmě i novým návštěníkům k dispozici ve speciální rubrice Japonsko na vlastní oči.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.