neděle 3. května 2015

Nedělní miniglosy č.312

Češi opět potvrdili pověst náboženských rebelů, když při návštěvě hradní delegace ve Vatikánu oslovovali papeže místo tradičního "Svatý otče" speciálním utrakvistickým oslovením "Svatý pantáto".
-----------------------
Poslankyně Semelová při prvomájové demonstraci komunistů prohlásila, že letošní první máj je "rozhodným odmítnutím válečných konfliktů, provokací a hloupých výroků některých politiků". Po skončení demonstrace však zástupcům tisku odmítla potvrdit, že je možné její slova brát současně i jako její osobní závazek.
 
----------------------
V sobotu narozená anglická princezna se během dvou dnů života dostala již na 4. místo v žebříčku následovnictví britského trůnu. Na příštím tenisovém turnaji královské rodiny ve Wimbledonu by proto měla být nasazena jako číslo 4. Po předpokládaném hladkém vítězství nad nasazenou pětkou, svým strýcem Harrym by se měla v semifinále utkat s dlouholetou nasazenou jedničkou, dědečkem Charlesem, který však zatím ani jednou za posledních 66 ročníků turnaj nedokázal vyhrát. Očekává se rovněž, že princezna, která ještě oficiálně nedostala jméno, bude se svým bratrem Georgem velmi silná ve smíšené čtyřhře. Žádost o rozhovor pro britské bulvární noviny o budoucnosti britského impéria zatím princezna prostřednictvím své mluvčí odmítla, protože se v nejbližší době chce soustředit především na papání a vydatný spánek.
----------------------
I když se hlavní tvrdé jádro ruské motorkářské skupiny Noční vlci nedostalo na plánovanou trasu zeměmi střední Evropy, přesto se vytvořila skupina asi 20-30 sympatizujících motorkářů, která v akci pokračuje. "Podle našich informací nejde o čistokrevné Noční vlky, ale spíš jejich náhražku, tzv. Noční vlčáky," řekl nám jeden ze specialistů na extrémistické skupiny. Hradní mluvčí v rozhovoru pro Nedělní miniglosy zároveň rezolutně popřel, že by divocí a nevyzpytatelní Noční vlčáci měli něco společného s krotkými, domestikovanými a zákony úzkostlivě dodržujícími Ovčáčky.
-----------------------
Prezident Miloš Zeman vypsal odměnu pro soukromé badatele a profesionální lovce archívních lebek, kteří konečně najdou Peroutkův článek Hitler je gentleman. Podle některých psychiatrů je možné, že umanutě pokračující kausa má původ ve školní šikaně. Zarputilá a pouhým vědomím neodstranitelná nenávist vůči lidem se jménem Peroutka nebo Mašlovačka bývá totiž často způsobena tím, že třídní kolektiv vytěsní ze svých řad nadprůměrně inteligentního jedince, toho poté občas pro pobavení šikanující skupiny přivazuje ke stromu nebo ke školní lavici a aby ho ponížil, lechtá ho na různých citlivých místech ptačím pírkem nebo peroutkou. "Léčení je samozřejmě možné," řekl nám jeden ze specialistů na tuto zvláštní fóbii. "Spočívá nejčastěji v tom, že dotyčný musí propiskou v podobě peroutky nejméně třikrát ručně přepsat čtyřdílné Peroutkovo Budování státu i s vysvětlivkami a tiráží. Pokud léčba nezabere, alespoň se tak trochu smysluplně vyplní zbytek prezidentova mandátu."
-----------------------
Velmi zajímavý objev uskutečnila speciální úderná skupina Ústavu pro jazyk český, která se soustřeďuje na vysvětlení původu dosud neodhalených českých ustálených rčení. Podle některých nově objevených archívních materiálů je autorem jednoho z oblíbených českých úsloví známý německy píšící literát Franz Kafka, který před hodnověrnými svědky již v roce 1901 prohlásil: "Nač stahovat kalhoty, když Max Brod je ještě daleko?!"


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste si přečíst i něco z toho, co vyšlo v Nedělních miniglosách dříve během jejich více než šestileté historie, můžete si kromě kompletních článků v Archívu NMg přečíst na následujících odkazech tři jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách publikováno. Mimochodem, dnešní výběr doplním k následujícím odkazům již od příštího standardního vydání.

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.