sobota 23. května 2015

Abstraktní svět kůry

Dnes jsem mimo mnohé jiné příjemné absolvoval velmi příjemnou fotografickou procházku po Kampě. Tentokrát jsem ale nefotil ani památky ani reje turistů, ale paradoxně jsem si do centra velkoměsta vyšlápl za kůrou stromů. Ti z vás, co si sem chodíte číst už delší dobu, si možná pamatujete na obrázky kůry borovic ze Stupna u Rokycan. Zpočátku jsem je bral jen jako abstraktní kuriozitku, ale fotky kupodivu vzbudily pozornost mých známých, kterým jsem je ukazoval, a - přestože jsem je zatím nikdy veřejně neprezentoval - dokonce si je pár lidí i koupilo. Když jsem připravoval svoje fotografické webové stránky, založil jsem proto pro tento typ fotek zvláštní malou fotogalerii - s tím, že když někde uvidím zajímavou kůru stromu, budu kolekci postupně rozšiřovat. No a jak asi víte, na Kampě jsou dva obrovité památné platany: Ten ve velkopřevorské zahradě, kterému se taky říká Beethovenův platan, je - slovy mobilních operátorů - dočasně nedostupný. Proto jsem dnes strávil asi hodinku focením druhého platanu, který je na okraji místního parku kousek od aktuálně rekonstruované Werichovy vily. Zde jsem dovedně vlastním tělem bránil okolojdoucím turistům si platan vyfotit, protože jsem se po celou dobu focení od stromu nevzdálil víc než na metr a - řekněte sami - kdo by chtěl mít na upomínkové fotce z Prahy památný strom s Čerfem? :-)

Tento platan byl na Kampě vysazen při rekonstrukci Kolowratské zahrady v roce 1813, takže je mu lehce přes dvě století. Platany rostou rychle a dnes je strom velmi mohutný, vysoký 34 metrů a má téměř pětimetrový obvod. Když ale celkový pohled vyměníte za detail, zjistíte, že by bylo možné fotit dlouho kolem dokola a pořád se před vámi otevírají nové zajímavé a navzájem velmi odlišné struktury.









Tady se nám zřejmě příroda snaží za použití lidské symboliky ukázat vykřičník.







Na poslední fotce už není kůra platanu, ale kaštanu z nedaleké zahrady.



Předpokládám, že tak jedna, možná dvě dnešní fotografie rozšíří zmíněnou internetovou kolekci a podobným způsobem budu přidávat snímky kůry dalších zajímavých stromů, které na svých cestách potkám. Uvidíme, třeba z toho nakonec po létech něco bude :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.