neděle 10. května 2015

Nedělní miniglosy č.313

Mluvčí ruského Ministerstva obrany zatím nepotvrdil informaci, že během velkolepé vojenské přehlídky na Rudém náměstí v Moskvě, konané k 70. výročí skončení druhé světové války v Evropě, došlo k proměně nejmodernějších ruských zbraní v hudební nástroje, přesně jako tomu bylo v divadelní hře Kdyby tisíc klarinetů. Ruské velvyslanectví v Praze nicméně již zařadilo na seznam osob, vůči nimž ruská vláda uplatňuje sankce, i autora slavné hry Jiřího Suchého, a ruský ministr kultury neochotně připustil, že - jak to tak vypadá - Ruská federace v posledních letech investovala do rozsáhlé modernizace hudebních nástrojů astronomické prostředky.
----------------------
Ministr dopravy Dan Ťok se bude podle svých slov snažit postupně převést alespoň 20% tranzitní kamiónové dopravy Českou republikou ze silnic na železnici. Zástupci autodopravců se ovšem obávají, že to bude strašně drncat.
 
----------------------
Mluvčí Hradu se na tiskové konferenci po jednání prezidentů Zemana a Putina v Moskvě ostře ohradil proti názorům, že projednávaná varianta vybudování společného plavebního kanálu Odra - Dunaj - Jenisej během příštích šedesáti let je pouze nereálný megalomanský projekt. "Jde nám především o to, abychom zpřístupnili nové po vodě dostupné revíry pro české rybáře a nezanedbatelný je i strategický přístup budoucí flotily českých vnitrozemských ponorek do Severního ledového oceánu." V českém prostředí tento projekt zatím kromě prezidenta vítají jen odborníci z Astronomického ústavu České akademie věd: "Kanál by měl zajistit, že až v budoucnu zase spadne do oblasti Podkamennoj Tunguzky meteorit, kometa, planetka nebo UFO, díky kanálu se dostaneme na místo dopadu výrazně rychleji, než tomu bylo v letech 1908 až 1927."
----------------------
Ve volbách ve Velké Británii kromě vítězných konzervativců výrazně uspěla Skotská národní strana (SNP). Gratulaci skotským nacionalistům zaslali i zástupci slovenské vlády a zároveň požádali o zaplacení licenčního poplatku za používání zkratky SNP, kterou považují za na věky spojenou se slovenským národním povstáním.
----------------------
Prezident Miloš Zeman opět odmítl jmenovat tři profesory - údajně kvůli jejich různým dřívějším morálním pochybením. Podle našeho dobře informovaného zdroje, který si nepřeje být jmenován, to může být i proto, že všichni tři docenti v minulosti poskytli médiím některé informace, ale ani oni nechtěli být v souvislosti s nimi jmenováni. "Páni docenti se propříště musí rozmyslet, jestli chtějí nebo nechtějí být jmenováni, já jsem pouze vyhověl jejich původnímu přání," vzkázal nám Miloš Zeman, když se v Moskvě nudil při čekání na závěr nekonečné vojenské přehlídky. Několik dalších zdrojů, které také nechtějí být jmenovány, nám však řeklo, že jde ze strany prezidenta nejspíš jen o průhlednou výmluvu, což nám potvrdili i další nejmenovaní nejmenovaní profesoři.


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste si přečíst i něco z toho, co vyšlo v Nedělních miniglosách dříve během jejich více než šestileté historie, můžete si kromě kompletních článků v Archívu NMg přečíst na následujících odkazech tři jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách publikováno. Mimochodem, dnešní výběr doplním k následujícím odkazům již od příštího standardního vydání.

Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.