neděle 24. srpna 2014

Nedělní miniglosy č.278

Pozn.: Po dlouhých prázdninách, které trvaly pět nedělí, během kterých jsem poznával krásy a zajímavosti Japonska, jsem tu zpátky jak já, tak i Nedělní miniglosy. U těch prvních poprázninových ještě prosím berte v potaz, že jsem v Japonsku úplně vypustil jakékoli zpravodajství, takže pokud se v mezidobí odehrálo na domácí či světové politické scéně něco převratného, nedozvěděl jsem se o tom, a naopak možná ještě lehce probleskují vlastní zážitky z měsíční dovolené. Tak uvidíme, jak se mi postupně podaří opět "přifázovat".

Podle prezidenta Miloše Zemana Česká národní banka záměrně devalvovala českou měnu, aby odložila vstup České republiky do eurozóny. "Sice je to jako obyčejně úplný nesmysl," řekl nám k tomu jeden z renomovaných finančních analytiků, "ale prezidentovi se touto nehorázností nechtěně podařilo výrazně vylepšit kredit ČNB v očích českých občanů."
 
----------------------
Jedna z prvních oficiálních stížností argumentující sníženou radostí z dovolené kvůli hmyzu v obytných prostorách zahraničního hotelu byla po několika letech konečně pravomocně rozhodnuta. Podle rozhodnutí soudu - protože se hotel oficiálně jmenoval Hotel ZOO, není možné uplatnit náhradu škody jen proto, že v něm ubytovaní hosté občas narazí na nějaké to zvíře, protože se to dá podle názvu ubytovacího zařízení předpokládat.
-----------------------
Soudy v České republice jen málo využívají tresty domácího vězení, přestože je to možné už od roku 2010. Mnohem častěji jsou udělovány jiné alternativní tresty, např. 50x opsat "Nebudu už nikdy přepadávat banku se zbraní v ruce" nebo 120x (což je maximální hranice daná zákonem) kratší ale údernější text "Podvádět se nemá!" Důvodem je snadnější kontrola ze strany probační a mediační služby. "Zmíněné alternativní tresty se začínají udělovat stále častěji," řekl nám mluvčí Ministerstva spravedlnosti, "proto budeme chtít posílit řady probační a mediační služby o další nové pracovníky, kteří umějí počítat alespoň do sto dvaceti."
-----------------------
Český Krumlov pravděpodobně postaví novou točnu otáčivého hlediště v tamější barokní zahradě. Nová točna by měla být asi o pět metrů nižší, než ta stará, a měla by mít kapacitu 650 sedadel. "Přesto, že vytvoříme konstrukci nové točny, té staré bychom se neradi vzdávali," řekl nám vedoucí projektového týmu. "Naším záměrem je totiž navázat na základní geografické standardy a mít v naší neobyčejné zahradě jak severní, tak i jižní točnu."
-----------------------
Podle návrhu nového služebního zákona už nebudou smět státní úředníci odpovídat na poděkování zlehčujícími slovy "Není zač," a už vůbec ne citově zabarveným "Rádo se stalo", ale výhradně jenom neutrálním "Služebník".

Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.