sobota 4. ledna 2014

Blogový rok 2013

Na začátku nového roku nemůže chybět tradiční malé statistické ohlédnutí za uplynulým obdobím na tomto blogu.

Pokud bych podlehl tradovanému mylnému dojmu, že čím větší návštěvnost, tím lepší blog, musel bych být s loňským rokem spokojený. Na blogu bylo zaregistrováno skoro 23 000 návštěv, což je o 12 % více než v roce 2012. K ještě většímu nárůstu došlo v počtu návštěvníků (každý návštěvník je započítán během roku jen jednou), takových návštěvníků bylo celkem 3 600 a meziročně došlo k navýšení o 25 %. Návštěvníci si celkem otevřeli přes 50 000 stránek, což o 5 % víc než o rok dříve. Návštěvnost blogu je tedy dlouhodobě a setrvale vzrůstající, což je pro mne, který mám rád běh na dlouhé tratě mnohem víc než krátkodeché sprinty, moc potěšující.

Po dvou letech, ve kterých se návštěvníci nejvíc zajímali o článek o knížce Jozova Hanule, tentokrát vyhrál konečně "normální" článek. Nejčtenějším článkem se stala celkem pochopitelně povídka Vražda u krbu, která se dostala do finále podzimní literární soutěže, kde získala v hlasování blogerů velmi potěšitelné čtvrté místo. Celkem si ji od září přečetlo 628 čtenářů. K mému překvapení se na druhé místo vyšvihl starší článek o Huntingtonově knížce Střet civilizací (442 čtenářů). Bronzovou příčku pak obsadil článek O stádotvornosti, který si našlo 293 čtenářů.

Jako obyčejně se ale kromě medailistů zmíním i o dalších článcích, jejichž návštěvnost mne zaujala:

Mezi návštěvníky tradičně velmi oblíbené fotohádanky jsem letos hodně upozadil - snad proto, že kvůli výstavě svých fotek na dobřichovickém zámku jsem měl na blogu focení až dost. Přesto se Fotohádanka č.14 dostala až na 256 čtenářů. Nicméně - když už jsem se zmínil o fotkách, potěšilo mě, že článek Fotovýstava Obrazy ze zásvětlí - bilancování si taky našlo víc než 200 lidí. Za připomenutí určitě stojí i fakt, že jsem v srpnu zprovoznil (a před pár dny výrazně upravil) vlastní fotografické webové stránky www.petrvapenik.cz.

Velmi milým překvapením pro mne zůstává celkem vysoká čtenost mé poezie. Letos poprvé se jedna z básniček dostala přes hranici 200 čtenářů - šlo o únorovou báseň Modlitba. Víc než 150 lidí si čte dokonce i občas publikovaná haiku. Vzhledem k nizounkým nákladům tištěné poezie jsou takové počty čtenářů a stabilní pozitivní odezva textů "v řeči mírně vázané" skutečnost, ze které mám velkou radost.

Přes 200 čtenářů si už tradičně čte i pravidelné Nedělní miniglosy. Konkrétně Nedělní miniglosy č.203 se dostaly na 236 čtenářů a na zvyšující se čtenosti má svůj podíl i proud nových čtenářů z facebooku. No a pokud jde o společensko-politická témata, potěšující je pro mne kromě víc než 200 čtenářů článku Postřehy z předvolebního času s tématem přímé prezidentské volby třeba i skutečnost, že text s nepříliš líbivým názvem Jáchymovské lágry si přečetlo 179 lidí (jak se ukázalo v komentářích - i včetně vyhraněného názorového oponenta :-)).

Zjistil jsem, že obrazovým zvýrazněním dva roky starých reportáží z Japonska se podařilo dosáhnout čtyřnásobného zvýšení čtenosti oproti loňskému roku, kdy byly články jen schované v archívu a vedlo k nim jen pár odkazů. Ostatně japonská témata jsou na blogu stále v módě - např. nově publikovaný článek Vzpomínky na kouzelné Kjóto si přečetlo 254 lidí.

No a jako obyčejně udělám taky reklamu nejméně navštěvovanému článku z roku 2013, kterým se letos stal text V athénském taxíku, který si přečetlo jen 60 čtenářů (ale i to je o 10% víc než u nejméně čteného článku roku 2012 :-))

Tolik stručná objektivní data za loňský rok, ze kterých mám radost. To, že se návštěvnost tohoto blogu i přes postupně klesající počet publikovaných článků ve všech parametrech zvyšuje, je samozřejmě zásluha vás, pravidelných, občasných i náhodných návštěvníků tohoto blogu. Za to vám patří moje velké poděkování a bude mi potěšením, budeme-li se na těchto stránkách setkávat i v novém roce.

Ještě jednou všem přeji šťastný a úspěšný rok 2014.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.