středa 22. ledna 2014

O sedmi z tisíců tváří Lásky

To mi snad někdo dělá schválně: Vyhlásit Téma týdne: Láska, když jsem se zrovna tento týden zařekl, že právě kvůli ní nenapíšu na blog ani písmeno. Ale mnohokrát jsem si už kvůli Lásce něco nařídil a stejně mnohokrát jsem se nakonec po určitých peripetiích a neúspěšných vzpourách neposlechl. Proč? Protože Láska je potvůrka svobodomyslná a vůbec není zvědavá na to, co jí kdo poroučí, třebas v nejlepším úmyslu. Naší snaze ji podřídit tomu, co rozumem považujeme za správné, se nijak nevysmívá, ale umí si asertivně vést svou.

Rádi poznáváte a snažíte se přijít věcem a dějům na kloub? Je vaším oblíbeným slůvkem "Proč?"? Tak v tomhle si ve vztahu k Lásce nechte zajít chuť, protože Láska nijak netouží být pochopena. Své kroky vůči nám zásadně nevysvětluje a na arogantní výčitky ani ponížené supliky jednoduše neodpovídá. I úřady sídlící v kafkovských Zámcích nám poskytují lepší zdůvodnění pro to, co s námi zamýšlejí, a v porovnání s Láskou je jejich činnost průzračná a pochopitelná. Organizace dohlížející na to, aby bylo naplněno domnělé právo člověka na informace, při vyjednávání s Láskou evidentně selhávají, možná proto, že telefon na její tiskovou mluvčí je permanentně nedostupný.
 
Láska je sebevědomá dáma, která - když už se rozhodne nás navštívit - se v předsíni zásadně nepřezouvá do papuček, takže na svých vysokých a ostrých podpatcích vypadá krásně a vznešeně, ale taky dokáže pořádně poničit pečlivě napastovanou podlahu vašeho útulného bytu. Nepotřebuje se líčit a dělat se uměle hezkou, protože i stoprocentní Krása je v porovnání s ní jen pihovatá Marfuša. Že to tak ostatním nepřipadá? Na to Láska kašle; jejich škoda!

Láska je jen obtížně popsatelná. Párkrát jsem se snažil někomu vylíčit její okouzlující podobu, omamnou vůni a podmanivý hlas, ale slova bohužel nejsou uzpůsobena k přenosu takového sdělení. Jsou příliš plochá tam, kde Láska překypuje tvary, a příliš šedavá pro její ohňostroj barev. Jak vylíčit, že Láska umí zároveň něžně a přívětivě hřát i bolestně bodat, uklidňovat i znepokojovat, že nás umí neodolatelně přitahovat a zároveň v nás vyvolávat panický strach ze své síly? Že nás umí zároveň nechat bloudit v kruhu a přitom držet jasný směr.

Láska nás dokáže nečekaně přetvářet, i když jinak bereme cizí podněty a rady nasupeně jako nepřípustné vměšování do osobních záležitostí. Děláme kvůli ní věci, které by nás jinak nikdy nenapadly, a snažíme se být v mnoha ohledech lepší a vycházet vstříc jejím přáním, byť někdy trochu tápeme, která cesta je správná, zvlášť když přání zůstávají nevyslovena. Někdy jsme pak ohromeni sami sebou, čeho jsme ve skutečnosti schopni a jak jsou napohled nepřekonatelné překážky malé, když cítíme, že náš směr je správný.

Láska toho nejspíš moc nenaspí. V noci na to nemá čas, protože píše scénáře snů a občas na sebe bere i plášť promítače, ráno zase spěchá, aby stihla být v našem srdci dříve, než mozek zažehne plamen sebeuvědomění. Celý den stráví tím, že nás neustále přenáší v prostoru i čase, abychom mohli být bez ustání se svými milými alespoň v duchu, když to shodou nepříznivých okolností nejde ve skutečnosti. No a večer má spousty starostí se sebestředným připomínáním, že všechno nádherné i bolestně trýznivé, co po celý den i noc zažíváme, i veškerá naše vzedmutá imaginace i citlivost, pocházejí právě od ní, a vše v souvislosti s ní má takový význam, že i k dýchání se snad dostáváme jen výjimečně, když zrovna zbyde trocha času.

K dýchání, k jídlu, stejně jako k psaní blogu. Říkám přece, že tento týden jsem se kvůli Lásce zařekl, že nezveřejním ani slovo. A nějaký naschválníček mi svým Tématem týdne takhle kazí plány. Nedivil bych se, že i za to může ona, když vidím, jak jí cuká koutek v naoko vážné tváři. Mrška škodolibá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.