neděle 12. ledna 2014

Nedělní miniglosy č.253

Pozn.: Tento víkend je - jak to říct - poněkud nerovnovážný. Člověk by asi neměl číst knížku, sledovat film, poslouchat muziku nebo pozorovat výtvarné dílo, pokud příslušný artefakt pojednává příliš konkrétně a výstižně o nás samotných a o tom, co je nám drahé, a rezonuje v nás tak silně, že obvyklé nasazení černých brýlí a zacpání uší tak docela nepostačuje. Pak se může snadno ukázat, že i rovnováha v organismu, který se nakonec vždycky po určitých peripetiích dokáže s různými hupy, zákrutami a nástrahami horské dráhy, po které jedeme, vyrovnat, je ve skutečnosti dost křehké zboží. Takže dnešní Nedělní miniglosy jsou kromě tradičního ironického pokrmu pro abonenty i občasné návštěvníky také určitou formou nuceného sebeukázňování a autoterapie, jejímž cílem je najít zase na soukromé libele duše poblázněnou vzduchovou bublinku a pokusit se ji opět vtěsnat do nepříjemně úzkého a konvencemi určeného prostoru mezi dvěma ryskami. Alors, le voilà!

Německý ovčák Athos, který je specialistou na výbušniny, byl za své hrdinství v boji oceněn ministrem obrany a obdržel speciální obojek, upomínkovou plaketu a buvolí kost. Vyznamenání ani buvolí kost naopak ke své velké nelibosti opět nedostal miliardář a budoucí ministr financí Andrej Babiš, přestože má také dobrý čich na to, kde to může v politice bouchnout, a je o něm známo, že na své podřízené je také pes.
 
-----------------------
K prvnímu výročí inaugurace Miloše Zemana připravuje Česká televize třináctidílný původní televizní seriál Jistě, pane prezidente! Seriál by měl být podle tvůrců plný typicky české devótnosti, břitkého i laskavého humoru a geniálních bonmotů a Miloš Zeman je jako spoluautor scénáře veřejnoprávně vyváženou aktivitou České televize potěšen. Vymínil si ovšem, že v seriálu nebude hrát Martin Stropnický anebo si z prezidenta v dialozích aspoň - jako naprostý laik v armádních záležitostech - nebude smět střílet.
-----------------------
Zcela nový a kvalitativně převratný překlad Božské komedie Dante Alighieriho připravil kolektiv ekonomů, překladatelů a kriminalistů při Evropské komisi. Odborníci na problematiku praní špinavých peněz již v dřívější době připravili části Očistec a Daňový ráj a francouzští ekonomové, kteří prosadili 75% zdanění bohatých Francouzů, dokončili před několika dny i poslední dlouho očekávanou část Daňové peklo.
-----------------------
Budoucí premiér Sobotka přece jen vyjde alespoň částečně vstříc námitkám z Hradu a udělá určité úpravy ve své vládě podle odbornosti jednotlivých adeptů: "S Lubomírem Zaorálkem jsem domluvený, že přepustí Ministerstvo zahraničí lidovcům a sám převezme ministerstvo v oboru, ve kterém má jako odborník nejlepší jméno, tedy Ministerstvo zemědělství a orby".
-----------------------
Podle expertů a vizionářů by měla být v blízké budoucnosti vyvinuta kromě chytrých telefonů, chytrých televizorů a chytrých hodinek i celá řada nových chytrých předmětů. "Určitě zanedlouho vzniknou a začnou se prodávat chytré zubní kartáčky, chytré vidličky, chytré popelnice a celá řada dalších chytrých věcí," potvrzuje představitel prognostické agentury FUTURA. "Počet chytrých předmětů a jejich variant na trhu bude neustále přibývat a možnosti prodeje jsou prakticky neomezené, zejména pokud se potvrdí i naše druhá obecná prognóza a lidi budou pořád přibližně stejně blbí, jako jsou dnes."


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.