neděle 5. ledna 2014

Nedělní miniglosy č.252

Český veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský odstoupil před Vánoci ze své funkce mimo jiné i proto, že se jeho úřad českých zákonodárců stále jen doprošuje a přitom přes veškeré své pracovní nasazení v podstatě jen hází hrách na stěnu. Výjimkou z tohoto konání byl prý jen každý 1.leden, kdy úřad ombudsmana z pověrčivosti hází na stěnu čočku.
-----------------------
Pořadatelé novoročního ohňostroje v Praze popřeli, že by část pyrotechniky z důvodu úspor nákladů nakoupili na palestinské ambasádě, protože některé jiné zastupitelské úřady nabídly ještě lepší cenu.
 
-----------------------
Na konečné podobě své nové knihy o podmínkách v českých věznicích se zatím neshodl David Rath se svými nakladateli. Autor prý striktně požaduje brožované vydání, protože špatně snáší tuhou vazbu.
-----------------------
Vedoucí Ústavu pro český kalendář potvrdil, že kvůli úsporným opatřením se od roku 2015 počítá na 6. ledna ne se třemi ale pouze se dvěma králi. Paradoxní je, že zatímco většina občanů republikánského smýšlení by se přimlouvala za zachování tradičního počtu králů, pro monarchisty sdružené ve straně Koruna česká jsou i dva králové příliš.
-----------------------
S nově vznikající vládou se formuje i nová podoba budoucí Národní ekonomické rady vlády (NERV), která by měla mít znovu především konzultační roli. Většina původních členů by ovšem měla být nahrazena, protože podle mínění prezidenta nejsou kvalitními odborníky. V nové Radě se tak již pravděpodobně neobjeví ani Petr Zahradník ani Tomáš Sedláček a už vůbec ne Zemanův protikandidát z prezidentské volby Vladimír Dlouhý. Naopak, členy Rady by se měly stát nové, dynamické a úspěšné osobnosti, např. Jiřina Bohdalová, Jaroslav Tvrdík, Stanislav Gross nebo trenér fotbalové Dukly Luboš Kozel. Námitky z řad expertů, že působení některých zmiňovaných osob v ekonomice je lehce kontroverzní, prezident rezolutně odmítl: "Když může Řecko předsedat Evropské unii, my můžeme bez výčitek udělat Kozla Zahradníkem."


Pokud patříte mezi novější čtenáře Nedělních miniglos a chtěli byste se podívat i na starší glosy, můžete si kromě kompletních archívních článků přečíst na následujících odkazech tři předcházející jubilejní výběry toho nejlepšího, co bylo zatím v Nedělních miniglosách, publikováno.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.