sobota 25. dubna 2009

O tučné globální metle

Tak se na obézní lidi našel konečně nový bič: Ti tlustější z nás prý více přispívají ke globálnímu oteplování! Tato zpráva mne zaujala - nejen proto, že sám nejsem úplně šlang, ale hlavně jsem byl zvědavý, na co to "nejlepší světoví vědci" svedou. Nějaké podezření jsem měl: například jsem se domníval, že lidé více při těle mohou produkovat více střevních plynů, přičemž díky specifickému složení stravy se bude jednat především o plyny skleníkové. Ukázalo se ale, že moje představa byla k uzoufání prvoplánová.

Skutečnost je prý taková, že nasedne-li tlusťoch do dopravního prostředku, ten má hned větší spotřebu pohonných hmot a zeměkoule se zase o něco víc ohřeje, ledovců ubude a hladina oceánů se zvýší. Taky toho takoví lidí více snědí a na vyprodukování většího množství potravy je třeba větší množství energie, spálí se větší množství fosilních paliv. A zas ty ošklivé plyny!Damned!!!

Proto bychom měli konečně stanovit zákon, který určí, kdo přesně a do jaké míry je tlustý a vypracovat systém "tloušťkových povolenek". Kdo bude chtít být tlustý, bude muset platit, aby ti uvědomělejší (a většinou i hubenější) mohli lépe a radostněji bojovat s globálním oteplováním. Povolenky budou tím dražší, čím je jejich majitel těžší, systém tedy bude pěkně sociálně demokraticky progresivní, protože když se obézním lidem utne přísun peněz, budou muset zůstat o hladu a situace se vyřeší po dobrém a efektivně. Pro horší případy budou samozřejmě vytvořeny speciální soudy, které budou moci odsoudit obézní výtečníky kvůli obecnému ohrožení k nucené ztrátě hmotnosti pobytem v hladomorně. V rozsudcích tedy nebude řečeno, na jak dlouho bude dotyčný odsouzen, ale na kolik kilogramů musí zhubnout. Až dosáhne požadované hmotnosti, bude propuštěn a příroda, které již konečně nebude škodit, se na něj bude usmívat.

Ale myslím, že bychom neměli zůstat jen u toho. Uvědomme si, že tlustí lidé rovněž více poškozují chodníky, silnice, sedadla v tramvajích a ve vlacích (nejhorší jsou obézní sprejeři a fotbaloví fanoušci). Tím, že jsou těžší, snižují životnost výtahů a eskalátorů a více sešlapávají trávu v parcích a zahradách. Mají těžší nákupy, takže potrhají více igelitových tašek (naprostá ekologická hrůza). Potřebují více látky na šaty a taky širší zrcadla. Zároveň musí mít širší dveře do domu (nebo aspoň ty užší dveře musí více otevírat), takže pak z takového domu uniká více tepla a musí se víc topit. A to nemluvím o tom, že některá chráněná zvířata se jich (protože vypadají mohutněji) více bojí a mají potom vyšší krevní tlak.

Proto si myslím, že je nejvyšší čas proti nám, obézním, účinně zasáhnout, dokud je ještě naše modrá planeta zelená. Když si představím, že kvůli mé nadváze vymírají celé živočišné a rostlinné druhy a potápějí se Benátky, stydím se tolik, že až vznikne "nadváhová policie", půjdu se sám udat. Doufám, že vyfasuju aspoň deset kilo.

2 komentáře:

  1. Bojím se, že tvých deset kilo to asi nevytrhne. Možná hromadný návrat lidstva do jeskyně a ani to není jisté. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že k podobnému návratu jsme za poslední měsíc slušně nakročili...

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.