neděle 19. června 2022

Nedělní miniglosy č.643

Venku právě řádí supertropické dny, takže se kromě časného rána (když tyhle řádky píšu, je něco lehce po páté) prakticky nedá pořádně dělat nic jiného než psát Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Stejně jako se to děje neděli co neděli už více než 13 let, ať už je neděle supertropická či superarktická, i dnes se pokusíme probrat s nadhledem a snad občas i s trochou humoru aktuality z politiky i společnosti u nás doma i ve světě. Tentokrát zároveň redakci právě začíná dvoutýdenní dovolená, což se ještě zpočátku nijak neprojeví, protože setrvačnost je - jak již kdysi dávno popsal sir Isaac - velmi praktický jev, ale už teď upozorňuji, že kola s názvem Nedělní miniglosy se přece jen o dovolené na chvilku zastaví a příští týden, tedy v neděli 26. června, tradiční blogový nedělník nevyjde, protože si udělá zaslouženou předprázdninovou přestávku.

V týdnu jsem zde na blogu publikoval dva nové příspěvky: V tom prvním jsem se se svými čtenáři podělil o intenzivní osobní zážitek ze svého aktivního zapojení do regulérní divadelní hry Poříčská madona v článku "Jak to dopadlo na jevišti?" Druhým článkem pak byl nový příspěvek do tradiční rubriky V řeči mírně vázané, který jsem doprovodil fotografií z období "modré hodinky" a pojmenoval ho Týnská rapsodie. Z minulého týdne ještě jednou připomenu fotočlánek Ta pražská panoramata... s infračervenými (po zpracování v konečné podobě černobílými) fotkami Pražského hradu. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Přeji všem zdejším návštěvníkům krásný - byť poněkud horký - vstup do astronomického léta a věřím, že budeme mít dost příležitostí setkat se dříve než - po nahlášené jednonedělní přestávce - u prvních již červencových Nedělních miniglos. I když budu o dovolené pobývat jen v našich českých krajích, těším, se, že vám snad budu moct zprostředkovat i obrázky z míst, která se na tomto blogu doposud neobjevila, ale to vše se teprve ukáže, protože program ještě není nijak pevný. Každopádně si užijte moc dobrý týden.
 
 
Po téměř 250 letech nepřetržitého měření teploty v pražském Klementinu se v posledních dnech pod náporem slunečních paprsků definitivně roztavilo zařízení historické meteorologické stanice, takže se bohužel nepodařilo oficiálně prokázat, zda byl překonán český teplotní rekord.
----------------------
Podnikatel Michal Redl, obviněný v kauze související s hospodařením pražského dopravního podniku, vehementně popírá, že by měl cokoli společného s c.k. důstojníkem Alfredem Redlem, usvědčeným v roce 1913 z vyzvědačství ve prospěch Ruska. Zároveň ohlásil, že ho těsně před zatčením navštívila čtveřice nejvyšších představitelů hnutí STAN v čele s předsedou Rakušanem a na závěr schůzky mu obřadně předala pistoli, aby prý jako kdysi jeho jmenovec mohl celou nepříjemnou kauzu čestně ukončit. Obviněný ovšem podle svých slov neví, jak má s předanou pistolí správně naložit, protože si zatím kvůli striktním vazebním pravidlům bohužel nemohl ověřit význam slova čestný v internetovém vyhledávači.
--------------------- 
Ministerstvo dopravy nařídilo v nejteplejším dnu přeměřit odpoledne všechny železniční koleje, aby mohlo vykázat, o kolik kilometrů se v novém volebním období celkem prodloužila česká železniční síť ve srovnání s dřívějšími neschopnými českými vládami. Po vzoru turisticky oblíbených úzkokolejek pak železnice, které se v horku prodloužily nejméně, plánuje ministr Martin Kupka slavnostně přejmenovat na krátkokolejky. 
----------------------
Tým českých experimentálních pekařů se odmítl nechat omezovat známým příslovím poukazujícím na skutečnost, že všude na světě je něco dobrého i něco špatného, a nechal si oficiálně patentovat třetí kůrku.
---------------------- 
Bývalý český předseda vlády Andrej Babiš ve své prezidentské kampani, o které tvrdí, že nejde o kampaň a už vůbec ne prezidentskou, protože prezidentem být nechce, podobně jako nechtěl vstoupit do politiky a stát se premiérem, nadále zastává opatrně protiruské pozice, protože je to v souladu s aktuální náladou v české společnosti. Nedělní miniglosy ale zjistily, že se budoucí prezidentský kandidát zřejmě chystá oslovit i prorusky zaměřené segmenty české společnosti, protože se prostřednictvím svých spolupracovníků snažil u několika překladatelů z ruštiny neoficiálně zjistit, jestli se ve slově BABIŠ napsaném v azbuce píše na konci měkký znak.
----------------------
Čeští ministři pracující pod premiérem Petrem Fialou, požadují příplatky za rizikovou práci v prostředí se silným ultrafialovým zářením. 
----------------------
Podle nového usnesení Evropského parlamentu budou mít komáři na území Evropské unie povoleno štípat a bzučet jen od rozbřesku do setmění, aby v noci nerušili pokojný spánek Evropanů. Komáři rozhodnutí považují za diskriminační a než se projedná jejich odvolání, požadují alespoň možnost v noci štípat a bzučet v domácnostech obývaných cizinci zpoza hranice EU. Evropský soud tento nárok uznal za oprávněný a přijal předběžné opatření, že všichni Evropané, kteří pro sebe budou chtít zákonnou ochranu spánku proti komárům aktivovat, budou mít povinnost se komárům v noci legitimovat.
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Pěkně teploučko je, to je fakt. Nepadaly zas v Dobřichovicích rekordy? Pokud se neroztavily měřidla i tam ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani nevím, v takových vedrech se pohybuji zásadně v klimatizovaných prostorách pražských kaváren :-).

      Vymazat
  2. Ad #4) Třetí kůrku si už dávno zanárokovali kůrovci s dovětkem, kdo dřív přijde, ten dřív žere.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude nejspíš speciální čeleď kůrkovců. Sešli se ku mariáši a chtěl každý vlastní kůrku.

      Vymazat
  3. Ovsem, omezené svepravny podnikatel s ppatrovnikem zajiste , nebude zpusobilym nastoupit vykon trestu

    OdpovědětVymazat
  4. Pana Redla kdysi před vězením zachránilo lékařské osvědčení, že je nesvéprávný a nebyl by prý schopen vnímat jednání před soudem, takovému člověku půjčovat pistoli by si asi málokdo odvážil, ovšem na pomoc s mediálním obrazem STANu a shánění peněz způsobilý byl a v tom prvním dosáhl nevídaných úspěchů :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby měla pistole jen jeden náboj, nebyly by škody na hnutí STAN tak veliké, ani kdyby se to trochu zvrtlo :-).

      Vymazat
    2. Super komentář. Jiřina z N.

      Vymazat
  5. To je teda smůla, zrovna, když se schyluje k rekordu, zahapruje měřítko. :-)

    Bojím se, že jenom jedna pistole (zlatá mice) pravděpodobně na čestné urovnání finančních čachrů V DPMP nebude stačit. :-)

    Krátkokolejkový plán se mi zdá trochu krátkozraký. :-)

    Přísloví nepřísloví, ale že toastové krajíce jsou obklopené kůrkou ze čtyř stran, to asi pokusné pekaře nepálí. :-)

    Proč měkký znak? Nestačí, co už si nahrabal a pořád chce něco navíc? :-)

    Příplatek za riziko si ministři mohou nárokovat jedině v případě, že premiér Fiala neobyčejně výrazně zazáří. :-)

    Kdyby štípali, ale ti hajzlíci komáři bodají. Logicky by měli mít povoleno bodat jen lidi, kteří jsou vzhůru, aby tito měli jakous takous šanci se bránit. Ne každý v noci spí a ne každý je ve dne vzhůru. Též by měli bodající komáři mít potvrzenku, že mají negativní test na bodnutím přenosné choroby. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. České toasty budou pětikůrkové po vzoru pětivaječných špaget :-).

      Vymazat
  6. Myslim, ze Babis potrebuje spoustu lasky a uprimne touhy lidu, aby se stal opravdu prezidentem. Delame pro to malo. Takhle je to jako s hledanim partnera - cim vic je protejsek nedostupnejsi a odmitavejsi (rozumej Lid), tim vic to Babise rajcuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kruci to je komplikované. To snad ať je radši prezident, než abychom byli přístupní, ne? :-)

      Vymazat
  7. Lezarts

    Není co dodat, rezignuji a ani není třeba mě obdaroval revorverem😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom jsem při zprávách rezignovaně kroutil hlavou :-).

      Vymazat
  8. Jestli se neroztavilo měřidlo v Klementinu včera, tak už by vydrželo snad i na Sahaře! A železnice je skvělá :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera to v Praze bylo dobré. K nádraží jsem se přibližoval přískoky mezi klimatizovanými prostory :-).

      Vymazat
  9. Aby se Babiš četl v ruštině Babiš, pak by se, myslím, měl psát v azbuce jako Бoбиш.
    A měkký znak tvrdý busynessman ve svém jméně nikdy nepřipustí, neasi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude tedy třeba udělat gramatickou výjimku a Babiš bude jediné slovo, kde bude po "š" následovat tvrdý znak. Podobně jako ve slově Krejčíř :-).

      Vymazat
  10. Co miniglosa, to perla. Ale komáři, ti mě vážně dostali. Doslova :D.

    OdpovědětVymazat
  11. V české švejkovské kotlině využili šprýmaři u českých železnic a prohlásili tepelné prodloužení kolejnic za úspěch v budování nových tratí. Jenže ochladí se a budu čekat, jak se poperou s navrácením do stavu podmračného ba přímo ochlazení. Čech umí zužitkovat všechno

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když meteorologové začali předpovídat ochlazení, management železnic pro jistotu sebral všem pracovníkům metry :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.