neděle 5. června 2022

Nedělní miniglosy č.641

Tento týden jsem se po večerech věnoval hlavně fotkám: Jednak probíhal tradiční FotoŠkodaFest, z jehož programu jsem si vybral několik rozhovorů se zajímavými fotografy, abych si zase o něco rozšířil svůj fotografický rozhled, a jednak jsem už musel udělat výběr fotek pro čtvrteční divadelní představení Poříčská madona, kterého se budu aktivně účastnit. Fotek je nakonec dvaačtyřicet, což je rozsahem na úrovni slušně velké výstavy. V týdnu jsem měl možnost si udělat přímo v divadle malou zkoušku, která mě ubezpečila, že divadelní projektor v kombinaci s "promítací stěnou" moje fotky proměňuje k nepoznání, takže jen doufám, že nepopletu, který komentář k jaké fotce patří. V neděli ovšem fotoaktivity musí tradičně ustoupit Nedělním miniglosám, našemu svéráznému blogovému týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Stejně jako se to děje neděli co neděli už více než 13 let, i dnes se pokusíme probrat s nadhledem a snad občas i s trochou humoru aktuality z politiky i společnosti u nás doma i ve světě.

V týdnu jsem publikoval zde na blogu dva nové články: V prvním jsem představil pět vybraných nových přírůstků do dlouhodobé fotosérie Kouzelná zahrada, tentokrát s podtitulem Od azalky k azalce. Ve čtvrtek jsem si pak dovolil pozvat milé návštěvníky svého blogu "sám na sebe", totiž na již zmíněné představení Poříčská madona v Divadle Kámen, článkem s dost polopatickým reklamním názvem Pozor, Čerf bude k vidění naživo na divadle! Z předchozího období ještě jednou připomenu článek O přezabíjení, napsaný na základě několika vlastních nedávných zkušeností s diskusemi na sociálních sítích, a svůj nový překlad básničky Christiana Morgensterna Rýma (Schnupfen). A protože v týdnu jsme mohli oslavit Mezinárodní den dětí, z archivu ještě jednou povytáhnu 13 let starý článek O dětinštění, protože touha nadšeně a bezstarostně si i v "dospělém" světě zablbnout jako malé dítě je někdy nepotlačitelná. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Přeji všem zdejším návštěvníkům krásný týden s příjemně dlouhými dny a uvidíme, jestli letos zafunguje Medard a s ním spojený "malý evropský monzun". Už si ani nepamatuji, kdy naposled Medardova kápě kapala opravdu poctivých 40 dní, a myslím, že by to naší přírodě i nám samotným docela prospělo. Tentokrát v týdnu asi nestihnu víc než jeden nový blogový článek, protože až do čtvrtka mám program na každý večer, ale už teď se těším na naše další setkání. Užijte si moc dobrý týden.
 
 
Ruská armáda v reálném bojovém nasazení úspěšně otestovala novou, radarem nezjistitelnou, hypersonickou holubici míru.
----------------------
Až čtyři roky po rekonstrukci Mánesova Kalendária na pražském orloji se přišlo na to, že malíř a restaurátor Stanislav Jirčík neudělal prostou kopii uměleckého díla, ale nahradil část postav novými stylizovanými portréty svých současníků, v některých případech nejspíš dokonce svých známých. "Bohužel, mám víc známých, než je na Kalendáriu postav, takže se na všechny nedostalo a někteří z těch, co se do obrazu nekvalifikovali, mi to teď mají za zlé a podali na mě oficiální stížnost," řekl Nedělním miniglosám autor díla, které je teď některými považováno za svatokrádež a některými naopak za skvělý cimrmanovský vtip. "Škoda, že se vše provalilo; už jsem se těšil, že bych se mohl ucházet o restaurování série obrazů Mistra Theodorika z karlštejnské kaple svatého Kříže, kterých je 129, takže bych v roli světců uplatnil všechny blízké a některé možná i dvakrát."
--------------------- 
Místopředseda vlády Ivan Bartoš uvedl, že speciální tarif na energie pro slabé domácnosti a některé provozy by měl být hotový a připravený k projednání nejpozději do začátku topné sezony. Měl by tedy být dostatek času na zevrubné prodiskutování všech praktických souvislostí a legislativních návazností, protože topná sezóna vzhledem k masivnímu zdražování energií a k pokračující válce na Ukrajině nejspíš jen tak nezačne. 
----------------------
Asociace českých výrobců koblih přijala na svém výročním kongresu usnesení, že za Babiše bylo líp.
----------------------
Ministerstvo školství oznámilo, že školy dnes opouští nadměrné množství právníků, zatímco zájem o vysokoškolské technické obory je minimální. Na základě tohoto výroku již bylo v různých místech země podáno právníky několik stovek fundovaných trestních oznámení kvůli podezření z šíření poplašné zprávy.
---------------------- 
OSN zaregistrovalo nový oficiální mezinárodní název Turecka: Türkiye, takže anglicky mluvící lidé by si už propříště neměli plést Turecko - a především tureckého prezidenta Erdogana - s krocanem. Turecko by rovněž rádo vedlo diplomatické rozhovory s Českou republikou a Španělskem, protože by chtělo eliminovat používání nelichotivého českého sousloví "turecké hospodářství" a nabízí za to jako protihodnotu nahrazení příslovečné "španělské vesnice", která naopak vadí některým Španělům, vesnicí tureckou. 
----------------------
Dřevěnou vyhlídku Milíř na Hradecku obsadili v uplynulých dvou covidových letech strakapoudi, kteří zcela rozklovali její nosné pilíře, takže oprava vyhlídkové plošiny bude stát další cca 1 milion korun. O zařazení hradeckých strakapoudů do výzbroje české armády má nyní zájem nový náčelník generálního štábu, generál Karel Řehka, který chce bojové strakapoudy otestovat jako předpokládané základní vybavení nově vznikajících speciálních kontraženijních jednotek. 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

30 komentářů:

  1. Míra

    Orloj vítězí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně tenhle kanadský žertík přijde moc dobrý. Doufám, že restaurátor aspoň vyhrál nějakou sázku :-).

      Vymazat
  2. Míra
    Co moje oči nevidí? Něco se stalo a já mohu komentovat! Při stejném postupu mi dříve tady nešlo komentář publikovat. Těším se tedy, že se budu moci připojit do diskuze tam, kam mě to celou dobu táhlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluji, tomu říkám návrat ztraceného (nebo aspoň nějakou dobu pohřešovaného) syna :-).

      Vymazat
  3. Pan restaurátor zkrátka nejednal dost diplomaticky a na to dojel. Kdyby se domohl jako prvního kšeftu předělávky kaple svatého Kříže, mohl uspokojit všechny příbuzné a známé, nikdo by ho neudal a další zakázky by se mu hrnuly jak po namydlených schodech. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, prošlo mu to celé čtyři roky, tak si říkám, kdo od něj hotové dílo přebíral a kontroloval...

      Vymazat
    2. Protože má málo známé známé, které dlouho nikdo nepoznal.

      Vymazat
  4. Po slavnem mirotvornem revolveru Peacemaker tedy přichází hypersonicka holubice miru...Take kam dopadne vodikova bomba, tam je potom alespon na nejaky cas mir...

    OdpovědětVymazat
  5. Míra
    "Hlavně ne válku. Vono stačí, že je mír."
    Vladimír Komárek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Starý vtip:
      Účastník mírového výstupu na Rysy poskakuje po stezce a volá:
      „Mier, mier, mier!“
      A bača s puškou z protějšího kopce volá:
      „Len postoj, veď už mierim!“

      Vymazat
  6. Ad #6) Krocan nebo jiný pták? MZV navrhuje trojsměnu: turecký med -> španělský ptáček -> moravský vrabec /lepší vrabec v hrsti než krocan na střeše/.
    Rokování vést s respektem k Türkiye v tureckém sedu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míra
      Maďarský guláš je další na programu.

      Vymazat
    2. To by se mi líbilo u fotografa, kdyby mi řekli: Pozor, vyletí španělský ptáček!

      Vymazat
  7. "topná sezóna vzhledem k masivnímu zdražování energií a k pokračující válce na Ukrajině nejspíš jen tak nezačne" - to si myslím také, zatím hrdinně vyhlašujeme sankce, slovně bombardujeme Moskvu a odstřiháváme se od dodávek ropy a plynu, ale na budoucnost myslíme asi tak jako furiant v hospodě, který nemá na zaplacení, ale stále ještě objednává další rundy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v zimě topím cca na 15-16 stupňů, tak těch pár stupňů k nule už taky zvládnu.

      Vymazat
    2. Kdyby šlo jen o vytápění, šlo by o optimistickou variantu.

      Vymazat
    3. Znáš to: Bližší teplá košile než chladivý kabát :-).

      Vymazat
  8. Ten orloj je sam o sobe jako specialni obrazova priloha Nedelnich miniglos! Nejvic me zaujala postava mladika, z nehoz sibalsky vykukuje diblik Schillerka..Tyhle zensky se nejspis nezbavime dlouha staleti, nez ji nekdo premaluje na aktualni podobenku:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že to musela být nějaká sázka. Jednou to bude podobně legendární akce jako když pan Vydra jako liška ryšavá na Národním osvobodil Husa :-).

      Vymazat
  9. Ale že nám trvalo všimnout si toho čtyři roky, to je skutečně pikantní :-) Každopádně krocan mě dostal do kolen. A kontraženijní jednotky taky bodují :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná je tam čtyřletá záruka, která právě vypršela :-).

      Vymazat
    2. Vědělo se to už před těmi čtyřmi lety, ale teprve teď to bylo téma pro média...

      Vymazat
  10. Lezarts

    Což ty šikovné ptáky poslat, jako válečnou pomoc na východ?!😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby nemusel každého strakapouda jednotlivě schvalovat pan prezident, jako je tomu u českých dobrovolníků...

      Vymazat
  11. Já zase zaslechla, že Turci by kromě tureckého hospodářství rádi projednali oblíbená česká spojení "poturčenec horší Turka" a "Turek vod vokurek" :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Navíc většina Istambulců prý špatně snáší, když si české milovnice kávy mezi sebou s úsměvem vyprávějí, že mají chuť na turka, a své nezvedené děti straší tím, že půjdou po žních k Turkovi :-).

      Vymazat
  12. Místo ohaře Turka budeme mitTurkye...A misto dobrmana Sultana jezevcika Erdogana...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tak, jezevčíka! Ještě by nějakého milovníka českých přísloví napadlo, že Erdogan má krátké nohy :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.