čtvrtek 2. června 2022

Pozor, Čerf bude k vidění naživo na divadle!

Tedy ne, že bych se zrovna chystal popustit uzdu horolezeckým choutkám a vylézt na střechu Národního divadla; vím, že je správněji "v divadle", ale chtěl jsem maličko zaprovokovat a mít nějaký icebreaking do začátků :-). Mám mnohem skromnější cíle. Jak už jsem asi před měsícem avizoval v článku Fotograf, bloger a příležitostný intermezzista, ve čtvrtek 9. června 2022 budou mít návštěvníci jedinečnou příležitost vidět mne - doposud bytostného nedivadelníka - na prknech, o kterých se obecně traduje pár vznešených věcí. Budu totiž více či méně organickou součástí představení Poříčská madona, které připravilo na motivy románu Jáchyma Topola Citlivý člověk pražské Divadlo Kámen.

Představení má celkem šest krátkých, asi dvouminutových intermezz, kdy se tok příběhu o překrásném fiktivním obrazu zastaví a dostane slovo právě jen pro toto jedno představení pozvaný host. Mne si milí "kamenní" divadelníci pozvali především proto, že znají mou náklonnost k focení řek a potoků, což se právě k Poříčské madoně tematicky dobře hodí. Ostatně, loni jsem měl v tomto divadle na pražském sídlišti Invalidovna dlouhou fotografickou výstavu s rekordními patnácti komentovanými prohlídkami, byť mezi vystavenými fotkami tehdy nebyla ani jedna "říční".

Přiznávám, celkem dlouho jsem hledal sám pro sebe klíč k tomuto netradičnímu angažmá. Jasně, hodně fotím řeky a představení je do velké míry o řece, takže nějakou logiku to samozřejmě má. Teprve před pár dny jsem si ale uvědomil, že vlastně řeka nepřetržitě přenáší velerozmanité obrazy, které se fotografové jako já snaží občas zachytit a zprostředkovat ostatním. Ty obrazy plují v říčním proudu podobně jako překrásný fiktivní obraz madony v divadelní hře a jde jen o to je z té vody v pravý čas vytáhnout. Dobře, touto analogií jsem přesvědčil sám sebe, že moje fotointermezza (budu ve vyhrazeném čase - pokud technika laskavě dovolí - promítat vybrané příklady fotek a trochu k nim povídat) mohou snad divadelní hře i něco přinést a nepůjde tak o pouhé zaplácnutí času, ve kterém se herci mají možnost trochu vydýchat, než bude opravdové divadlo zase pokračovat.

Kdybyste chtěli Poříčskou madonu i s mým skromným osobním příspěvkem vidět, stačí si pořídit na webu divadla lístky (jak říkával Miroslav Horníček: "Já ani nevěděl, že jsem na lístky! To i když byl lístkovej systém, tak držky byly vždycky volný.") na termín 9.6., stihnout začátek v 19:30 a pak se jen nechat překvapit opravdu netradičním divadlem. Já - když tak o tom přemýšlím - se asi taky budu muset nechat překvapit, nejen divadlem, ale i sebou samotným, protože jsem zjistil, že na takovou akci se nijak speciálně připravit nejde, když samozřejmě pominu nezbytný výběr těch fotografií, které budu chtít promítnout. Zatím je jich 40, což je (s povídáním, navíc v mantinelech hry a v úzké spolupráci s počítačem a projektorem) na 6x2 minuty až dost. Kdo ale vydrží až do konce, bude odměněn tím, že budeme moct probrat fotky, divadlo, okolní svět i zbylé veškerenstvo v přilehlé kavárně či divadelním baru :-).    

Když jsem se v březnu definitivně dozvěděl, že se mám se svou rolí jednorázového intermezzisty nějak vyrovnat, protože se stala neodvolatelnou, zareagoval jsem po svém a vyrazil jsem fotit k řece s cílem najít mezi říčními vlnami a kolem proplouvajícími obrazy nějaký motiv, který by se speciálně hodil k tématu Poříčské madony. Tak si dneska dovolím ukázat výsledek, který můžete brát jako takovou malou odloženou předpremiéru :-).


   

27 komentářů:

  1. Tož v hladinách řek lze spatřit zjeveni Madony častěji než v Lourdach nebo v Medzugorie...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě. A taky to k těm řekám máme většinou blíž.

      Vymazat
  2. Lezarts

    No já myslela, že na Poříčí, dítě křičí?! Ale že od “tamtudy” je i Madona, jsem netušila 😁
    Přeji, aby se zrodila “fotoherecká” hvězda😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedna taková madona připlula za povodně v roce 1784 k jednomu domu na Kampě a od té doby se mu říká dům U obrázku Panny Marie :-) : https://petrvapenik.blogspot.com/2015/02/tajemne-valecky-u-karlova-mostu.html

      Vymazat
  3. Je mi dost líto, že zrovna v uvedeném termínu budu jinde, takže si tě musím nechat ujít. Kdyby se ale představení ještě někdy opakovalo, rozhodně dej vědět, třeba budu mít větší štěstí :-) A každopádně budu držet všechny palce, které mám, aby se představení povedlo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za přání. Hra bude mít na podzim jistě další reprízy, ale tam už budou zase noví intermezzisté :-).

      Vymazat
  4. Vidíš to, já budu zrovna mít volno, ale nevím, nevím, jestli se mi oplatí kvůli dvanácti minutám Čerfové přednášky a kafi v divadelním baru lítat tam a zpátky. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aby to za to stálo, muselo by být na baru k dispozici něco o dost ostřejšího :-).

      Vymazat
  5. Slovy profesora Snapea z Harry Pottera - Petr Vápeník! Naše nová celebrita! :)
    Gratuluji ke tvé divadelní premiéře, těším se na případnou reportáž!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, je pravděpodobné, že zážitky nesmlčím a na blogu se k představení vrátím. Zejména pak v tom případě, když se porouchá projektor a já ztratím hlas :-).

      Vymazat
  6. To bude potlesk ve stoje a kdovi, treba objevis dalsi ze svych talentu a na prknech se zabydlis na vic nez 12 minut!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, hlavně, že já budu sedět. Mám na jevišti takový malý koutek se židlí a prostorem na počítač. Samozřejmě prezentovat to budu tak, že jsem během celého náročného divadelního představení prakticky neslezl z jeviště :-).

      Vymazat
  7. Madonu s Příspěvkem neznám, jen Madonu s Ježíškem.
    Ať těch dvanáct minut stojí za to.
    Rozhodně to nebudou minuty tuctové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě potěšilo, že dneska dal upoutávku na představení na fb i Jáchym Topol jakožto autor předlohy. Jak to normálně s cizími příspěvky nedělám, tentokrát mi asi nezbyde nic jiného než zítra sdílet :-).

      Vymazat
  8. Petře, pěkné by bylo, kdybys své vystoupení mohl nechat zaznamenat a video pak zpřístupnil na blogu.
    V divadle teď sice vždy na začátku upozorňují, že během představení je zapovězeno pořizovat obrazové a zvukové záznamy, ale intermezza by se to snad nemuselo týkat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se naopak líbí, že je to zároveň premiéra i derniéra a zůstanou jen prchavé pocity přímých účastníků :-).

      Vymazat
  9. Protože na Madonu nevěřím, vidím tam prostě nazgüla..... prostě jsem v něčem přízemní! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako netolkienista jsem si musel nazgüla vyhledat. Myslel jsem, že to je nějaký turecký ministr :-).

      Vymazat
    2. No ono je to trochu jinak psané, jsou tam v originále nad u uvozovky, ale já je nebyla schopná nad to u dostat. Ale když jsme u toho tureckého ministra, vtipné bude jak budou anglosaské země psát nový název Turecka - Türkey, když v diakritice ty dvě tečky nemají! Ale hlavně že už si je nikde nebudou plést s krocanem.... (turkey) :D

      Vymazat
    3. Anglosaské země si nějak poradí. Do oficiálních dokumentů zkopírují Türkiye (případně vyhledají příslušné písmenko v tabulce speciálních znaků) a do neoficiálních prostě nechají u bez teček. Vždyť i mnozí obyvatelé ČR píšou bez diakritiky. :-)

      Vymazat
    4. Koukám teď na slovo Nazgûl. Pozoruhodné, stříška nad u, aspoň tak je to psané na wikipedii. Stříška se používá v Esperantu, ale nad souhláskami. Například se napíše Ĉeĥio a čte se Čechio, tedy Česko. Marně dumám, jak se asi vyslovuje u se stříškou, že by ju? :-)

      Vymazat
    5. Stříška nad "u" je bezesporu užitečný vynález, zvlášť když zrovna prší :-).

      Vymazat
    6. Pokud vím, ve filmech vyslovovali Nazgul (já to prostě nedám jak se má) normálně nazgul..... i v originále.

      Vymazat
    7. A co se týče diakritiky u Čechů, tak ti už jsou tak zblblí mobilama, smskama, sítěma, že přebírají některé celosvětové zlozvyky v psaní....

      Vymazat
    8. Vidíš, Petře, to mě nenapadlo. Co my potom s umáčeným, nebo v horším případě s utopeným u, že? :-D

      Vymazat
    9. VendyW, pokud vím, na českém mobilu (a možná i na zdejším) se dá nastavit česká diakritika. Lidé jsou buď líní udělat pár ťuknutí navíc, nebo si telefon nechcou brzo ošoupat. Já jsem dosud měla (tedy ještě mám, ale tady je mi k ničemu) pouze český mobil (tzv. pro důchodce), který mi koupil brácha, když jsem přijela na dovolenou do ČR. Vlastně na předchozí dovolené jsem měla půjčený anglický mobil od sestry a tam ta česká diakritika taky šla. Dnes večer si pravděpodobně pojedu opatřit vlastní mobil, tak to hned vyzkouším. :-)

      Vymazat
    10. Tak přece jsou některé moje absolutně nepraktické znalosti k něčemu dobré! :-) S výslovností tolkienovštiny nebojuji poprvé - a zrovna stříška na u (známá např. z francouzštiny) znamená jak v sindarské elfštině, tak i v jiných jazycích Středozemě dlouhou samohlásku. Tedy po našem by to byl vlastně nazgůl, ale to holt ani zdaleka nevypadá tak kůl :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.