středa 8. června 2022

Ta pražská panoramata...

Tento týden jsem na tom s časem opravdu bídně jako už dlouho ne a dlouho to vypadalo, že neseženu čas ani na jeden malý fotočlánek. Včera jsem strávil moc příjemný večer na jednom křtu nové knihy, dnes jdu pro změnu z krásného koncertu klasické hudby na Starém Městě (děkuji za pozvání!) a o právo na můj zítřek se již hlásí divadelní hra Poříčská madona, v níž se poprvé ve svém životě zapojím do představení profesionálního divadla. Nebojte, nebudu si hrát na herce, ale budu se poctivě držet svého kopyta a v šesti intermezzech budu promítat a komentovat své vybrané fotky řek a říčních proudů, které se dobře rýmují s tématem hry. Podrobnosti si ostatně můžete přečíst v článku Pozor, Čerf bude k vidění naživo na divadle! Tak pokud máte chuť a čas a nemáte zrovna covid, jako někteří smolaři, kteří se do divadla chystali a bohužel to neklaplo, myslím, že ještě budou nějaké lístky :-).

Nakonec jsem - alespoň částečně - připravil čtyři obrázky ze své nedávné víkendové pražské procházky se stativem, během které jsem si chtěl vyfotit ta nejprofláknutější pražská turistická panoramata pokud možno nepříliš profláknutým způsobem. A tak jsem jako už několikrát dříve zapojil do práce svůj "tvrdý" infračevený filtr, který nepropustí ani stopičku viditelného světla, takže to pro nepoučeného přihlížejícího (a že jich v téhle rušné turistické oblasti bylo!) vypadá jako focení s "deklem" na objektivu (ruku na srdce, komu se nikdy nepovedlo vyfotit čistě černou "deklíkovou" fotografii, že?). Ono to tak bývá, že turisti - když vidí někoho něco fotit slušným aparátem, navíc na stativu, mají tendenci fotit celkem bezmyšlenkovitě totéž. Vůbec ale nechápali, proč se tam tak dlouho motám a vysvětlovat jim něco o dlouhé expozici by se nejspíš míjelo účinkem (fotky mají expoziční časy od 2 do 5 minut).

Ještě přidám jednu technickou omluvu: První a poslední fotografie ještě neprošly tradiční bedlivou bodovou retuší, takže obsahují několik desítek až stovek vypadlých "pixélků", které vypadají jako ošklivé ďubky nepříjemně patrné především na tmavém pozadí. Opravdu poctivá bodová retuš jedné infrafotky mi zabere cca půlhodinu (je to dobrá otrocká práce k večerní televizi), ale volné půlhodiny tento týden k dispozici prostě nejsou. Fotky jsem si troufl ukázat takto nedokončené jen proto, že jsou zde na blogu v malém formátu, kde podobné nedostatky tolik neruší; kdybyste si ale fotku pořádně zvětšili, viděli byste, že bez této retuše se infrafotky neobejdou.

První fotka je snímaná přímo od hladiny řeky pod nábřežím. Musel jsem sice vydržet při focení pár minut (a decibelů) hlasitého rapu jakési tamější popíjející partičky, ale co bych pro fotografii podle svého gusta neudělal, že? :-) 

 

 
Docela mě překvapilo, jak infračervené podání "poklidilo" v obraze věci, které jsem považoval s prominutím za bordel, byť zřejmě sloužící k bohulibým pracem ve vltavském korytu. Věci, které při pohledu pouhým okem v obrazu prakticky dominovaly, objektiv a použitá forma snímku  úplně upozadily. Až si říkám, jestli naše oko není na podobné věci až příliš citlivé, když je vyhodnocuji jako dominantní i já, který si jinak s nadměrným pořádkem příliš netyká. Objektiv, který zobrazuje opravdu objektivně a jako takový nás čas od času usvědčuje z různých sebeklamů, napovídá, že to s tím nepořádkem na Vltavě možná není tak strašné a panorama Pražského hradu se dá vyfotit bez toho, abychom vše nepatřičné následně pracně odpárávali ve Photoshopu.

 
Další hradní panorama jsem si střihnul s kratším ohniskem, takže Hrad jako kdyby se vzdálil a Karlův most prodloužil, přestože jsem obé fotit prakticky ze stejného místa. Ale přiznávám, že mě docela potěšil odraz Hradčan na Vltavě, kde z bílých stromů (však vy už dobře víte, že zelené stromy se v infraoblasti zobrazují jako světlé, v případě tvrdšího filtru dokonce až bílé, však můžete porovnat minulý a tento záběr, které byly pořízeny s využitím dvou různých infrafiltrů) vykukují černé šípy hradních věží.


No a pro poslední fotku jsem si přešel na druhou stranu od Karlova mostu do míst, kde má svůj exkluzivní výhled hotel Four Seasons. Několik lidí mě v průběhu pětiminutové expozice přišlo požádat, abych jim zmáčknul památeční fotku na jejich mobilu (vždycky se snažím jim různými jazyky poctivě říct, že mobilem fotit neumím, ale většinou si myslí, že žertuji, dokud se nepodívají na ten paskvil, který jsem právě zhotovil). Poslední fotka je dělaná tím nejširším ohniskem, které mám k dispozici, takže fotka obsáhla i lodě při břehu. Bylo to ohnisko tak široké, že mu chybělo jen málo, aby zachytilo i typického pražského černošského Pepíka (tedy, spíš Džouzefa), který mi zpovzdálí dělal usměvavou společnost a za těch pár minut se mu povedlo nalákat pár kunčaftů na projížďku lodí po Vltavě.

 


Prostě - dohromady celkem příjemný a úspěšný fotovýlet do víkendové Prahy. Fotky sice nejsou nic extra, ale není to snad ta úplná turistická klasika. A naštěstí jsem byl při cestě z koncertu donucen strávit celou půlhodinu ve vlaku do Dobřichovic, což mi stačilo, abych dal dohromady tenhle rychlý improvizovaný fotočlánek a tento týden nebyl jen "od miniglos k miniglosám" :-). 

22 komentářů:

  1. Je moc pěkné, že sis i v tom nabitém programu na nás čtenáře a obdivovatele vzpomněl s pražskými lahůdkami na infračerveném podnosu. Zlom vaz na divadle! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přání. Na divadle to bude asi hlavně souboj s časem. Mám pocit, že pořád krátím a krátím, ale výsledek je pořád stejně dlouhý, a to cca třikrát delší, než by měl být. Zpropadená relativita! :-)

      Vymazat
    2. :-D Neboj, ono to většinou nějak dopadne. Buď tě herci utnou v půli věty, nebo prostě bude trochu delší představení. :-)

      Vymazat
    3. Časoměřiči byli neoblomní :-).

      Vymazat
  2. Zvídaví turisté patří k folklóru.
    Nejvíc se mi líbí hned ta první.
    IR filtr mám slíbený od milostivé k narozeninám, tak tu hltavě čerpám inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  3. parádní fotečky. Dalo by se spíš říci obrazy tvořené fotoaparátem....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, na otočku je to moc hezká víkendová vyjížďka.

      Vymazat
  4. Ano pusobi to dojmem, jako bych to nafotil, posunuvsi se o maly kousek v jine dimenzi...a svym zpusobem to tak je..

    OdpovědětVymazat
  5. Ono to nemusi od turistu byt vzdy bezmyslenkovite...Sam jsem v minickem parku jednou zjistil, ze dobry fotak se stativem míří na misto fotograficky atraktivni i pro mne jako "cvakala"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Na druhou stranu už jsem často na cestách zkoušel záměrně fotit úplné nesmysly, prostě jen proto, abych viděl reakce lidí, a vždycky se někdo přidal :-).

      Vymazat
  6. Jeste pozdravuji od Lenky a vzkazuji, ze se ji IC fotky také libily...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za vyřízení a pozdravy moc rád opětuji. V úterý jsem čirou náhodou viděl paní, se kterou jste se sešli loni na mé komentované prohlídce, a mám vám vyřídit, že ona ještě několik dalších jejích známých už na vaše tehdejší doporučení poslali zásilku do té básnické soutěže v Kralupech :-).

      Vymazat
  7. Lezarts

    Krásný zážitek při pohledu na krásné “malování” okem objektivu! Holt, když se sejdou krásný model a vynalézavý fotograf, je z toho pořádný zážitek pro oko👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Tahle místa by bylo lepší fotit brzo ráno, kdy ještě nejsou ulice tak zaplněné, ale kdo má zase jezdit do Prahy prvním ranním vlakem, že? :-)

      Vymazat
  8. Rádo se stalo :-) A tkhle v malém formátu fotky působí opravdu bombasticky. Věřím, že až odotročíš tu drobnou práci, budou bombastické i jako plachty :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes večer si plánuji pustit přednášku Zdeňka Thomy s fotkami z jeho několik desítek let profilované kolekce obrázků z Himálaje. Při tom se bude retušovat jedna radost :-).

      Vymazat
  9. Jsem na tom s časem podobně, nepamatuji si, kdy naposledy jsem skoro týden neodpovídala na komentáře u svého článku. Fotografie jsou krásné, jako malované!

    OdpovědětVymazat
  10. Středověká architektura a černobílé provedení bez lidí má kouzlo záběrů z dřevních dob fotografie a filmů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veselé je, že v moderní digitální době se k černobílým výsledkům dopracováváme většinou přes barevný meziprodukt. Taková představa by musela staré fotografické mistry nadchnout :-).

      Vymazat
  11. Vše už tady minimálně jednou zanznělo a tak budu jen neoriginálně opakovat krásné a jako malované. Luxusní. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.