neděle 12. června 2022

Nedělní miniglosy č.642

Asi to znáte, jaké to je, když se nějaké období doslova zasype moc příjemnými mimořádnými akcemi a zážitky, kvůli kterým není čas na nic jiného, tzv. obyčejného. Ostatním pak vysvětlujete, že bohužel aktuálně nemáte na nic dalšího prostor, ale vůbec to není stížnost, je to jen prosté konstatování. Na všechny ty události se totiž moc těšíte a přejete si (tedy nikoli musíte) je absolvovat. A přesně tak jsem to měl tento týden. Pondělí bylo narvané pracovně, v úterý jsem se účastnil křtu nové knížky jedné své známé, ve středu jsem zažil úžasný koncert klasické hudby, ve čtvrtek jsem si užil neobvyklé divadelní představení, jehož jsem byl jako fotograf součástí (k tomu se ještě na blogu určitě vrátím), a v sobotu vše vyvrcholilo zážitkem osobním, který má vždy nejvyšší kartu a všechno ostatní strčí kdykoli spolehlivě do kapsy. Neděle se ovšem zatím zdá být celkem tradiční, takže přináší další vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Stejně jako se to děje neděli co neděli už více než 13 let, i dnes se pokusíme probrat s nadhledem a snad občas i s trochou humoru aktuality z politiky i společnosti u nás doma i ve světě.

V týdnu jsem z popsaných důvodů stihl - a to ještě pouze z nočního vlaku - publikovat zde na blogu jediný příspěvek, fotočlánek Ta pražská panoramata... s infračervenými (po zpracování v konečné podobě černobílými) fotkami Pražského hradu. Z předchozího období mohu ještě připomenout článek s pěti novými přírůstky do dlouhodobé fotosérie Kouzelná zahrada, tentokrát s podtitulem Od azalky k azalce, a text O přezabíjení, napsaný na základě několika vlastních nedávných zkušeností s diskusemi na sociálních sítích. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Přeji všem zdejším návštěvníkům krásný poslední jarní týden s příjemně dlouhými dny a věřím, že tentokrát bude moje aktivita na blogu vyšší, takže budeme mít příležitost se setkat dříve než další neděli u Nedělních miniglos. Užijte si moc dobrý týden.
 
 
Nová mobilní aplikace Českých drah vychází vstříc poptávce mladé generace zákazníků, kteří se dobře orientují v moderních technologiích ale zároveň řeší řadu osobních problémů. Aplikace se proto věnuje nejen podrobným informacím o historii a současnosti železničních expresů, ale přidává navíc i nadstandardně zpracovanou oblast řešení častých vztahových problémů, to vše pod příhodným společným názvem aplikace "Můj EX".
----------------------
Hned poté, co Evropský parlament přijal usnesení o tom, že ve vedení evropských firem musí být alespoň 40% manažerských pozic obsazeno ženami, vzniklo v České republice několik firem připravených za cenu přibližně na úrovni poloviny potenciální pokuty za nedodržení evropské legislativy dodávat do firem a organizací nezbytný počet manažerek. "České prostředí je v tomto směru dlouhodobě nesmírně kreativní," libuje si ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, a je kdykoli připraveno vyvinout doslova nadlidské úsilí, aby dokázalo nějak obejít nařízení, které by se jinak dalo celkem v poklidu a bez větší námahy přirozeně naplnit."
--------------------- 
Obec Vejprty na Chomutovsku zavádí povinné "nájemné" pro domácí mazlíčky, především kočky a psy. Měsíční poplatek má podle místních představitelů kompenzovat očekávané zvýšené náklady na úklid, protože se podle vejprtských dá předpokládat, že řada domácností s domácími mazlíčky bude porušovat stanovená pravidla, a pravidelné měsíční poplatky se tak využijí k zahlazení způsobených škod. Nedělní miniglosy proto navrhují zavést analogické (a řádově vyšší) dodatečné měsíční nájemné i pro všechny politiky a státní úředníky, protože i u řady z nich se na základě dřívějších zkušeností dá předpokládat, že budou porušovat stanovená pravidla a pravidelné měsíční poplatky se využijí k zahlazení způsobených škod. 
----------------------
Zájem Čechů o cestování roste. Vyplývá to částečně z informací záskávaných průběžně od prodejců letenek a zčásti ze vzrůstající obliby nového televizního dokumentárního cyklu "Destinace, do kterých se takoví lidé jako vy nikdy nepodívají!"
----------------------
Evropské země si začínají uvědomovat, že po výpadku dodávek ruského plynu bude zapotřebí doplnit stávající síť menších dodavatelů nejméně o několik milionů drobných a průběžně obnovitelných domácích zdrojů, což by měly podpořit i pro evropský trh nově nasmlouvané velkokapacitní dodávky hrachu.
---------------------- 
Kanada jako první země na světě navrhla, aby se varování před zdravotními riziky kouření objevilo nejen na krabičkách, ale na každé jednotlivé cigaretě.  Vzhledem k rozsahu škodlivých účinků se tak bude muset zvětšit objem každé cigarety minimálně na šestnáctinásobek, aby se popis všech rizik na každou cigaretu vešel. 
----------------------
Podle středočeské hygieny existuje důvodné podezření, že více než polovina vzorků zmrzliny, které byly odebrané při kontrolních nákupech u stánků ve středních Čechách, nesplnila hygienické normy. "Oficiální protokoly o výsledcích analýzy sice zatím nemáme," řekl Nedělním miniglosám pověřený inspektor, "ale předběžně tak usuzujeme ze skutečnosti, že většina zkušebních komisařů se zatím nevrátila z WC." 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

16 komentářů:

  1. Ad 3) V tom případě by asi jakés takés extra "nájemné" musela odvádět většina světové populace, aby se alespoň částečně daly zahladit stopy škod způsobených její existencí. O porušování pravidel ani nemluvím. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si vezmu, jaké škody už jsem světu napáchal já... :-)

      Vymazat
  2. Pokud by se nepodarilo sehnat dostatek ceskych managerek, nabizi se sahnout po levnem dovozu z Filipin, nebo pokrocile robotice z katedry CVUT.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že na tom management zmíněných firem už pracuje. Doufám, že aspoň tyhle firmy mají potřebná čísla v pořádku :-).

      Vymazat
  3. Před obětavou prací hygieniků nezbývá než smeknout. Sama jsem se kdysi se salmonelou poznala blíž, než by mi bylo milé, takže vím, že služba, kterou při testování zmrzlin prokazují veřejnosti, je skutečně kadlubem nezištnosti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem se do testování zapojil, ale můj vzorek dopadl celkem dobře :-).

      Vymazat
  4. Ve třetí třídě se v citance skvel text "Za padesat let, to už se bude letat na Mesic a Mars a Venuši jako dnes do Prahy, Bratislavy a Paříže...Bohuzel, prvni tři zmíněné destinace dosud zadna cestovka ani letecka spolecnost do svych katalogů nezaradila...

    OdpovědětVymazat
  5. Ad X2) Advokátní kancelář Vedral&Odral připravuje právní výklad, že bude stačit manažerovo čestné prohlášení, že se cítí jako žena a tím pádem může být do požadované kvóty započítán.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve vysdim levelu se budou pohlavi manazeru losovat..pokud kvorum nrvyjde, probehnou další losovaci kola až donkyzeneho vysledku..

      Vymazat
    2. Je lepší takové čestné prohlášení uznat, protože když ho naposledy odmítli, manažera Ivana - amatérského kulturistu - to dost rozzlobilo.

      Vymazat
  6. Když vidím ve vedení EU tragické osoby jako Leyen a naši Jourovou a u nás Adamovou-Pekarovou, nemyslím si, že kvóty pro zastoupení žen ve vedoucích pozicích jsou dobrým nápadem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony žádné kvóty, myslím, nejsou dobrým nápadem. Byť bych k vyjmenovaným ženám nejspíš vymyslel řadu přinejmenším srovnatelných mužských protějšků :-).

      Vymazat
  7. Hrách mě opravdu pobavil! Ráno po otevření dětského pokojíčku jsem nabyla jistoty, že jako drobný domácí zdroj budeme více než úspěšní :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podobně jako byly módou domácí pekárny, přijde období domácích plynáren :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.