neděle 10. dubna 2022

Nedělní miniglosy č.634

Původně to měl být týden obyčejné dovolené, ze které se ale po pondělku stala dovolená neobyčejná, protože covidová. Pěkně jsem si naplánoval, kam všude vyrazím během toho týdne fotit, skoro na každý večer jsem měl v plánu nějakou zajímavou akci, jako třeba křest knížky, divadlo nebo koncert a vše jsem to musel kvůli nařízené izolaci postupně odvolat, a to jsem ještě netušil, o co přijdu o víkendu. Jenže covid se neptá na naše plány, ten má jen ty svoje, které je těžké zvnějšku odhadnout a pochopit. A tak jsem strávil týden mezi zdmi svého dočasného domácího vězení, ze kterého snad budu moct ve středu vyrazit vstříc dalším normálnějším zážitkům. Můžu se čertit a vztekat, co vše jsem kvůli té malé potvoře zmeškal, ale jednak je mi to celkem houby platné a jednak bych se neměl rouhat, protože byli mnozí přede mnou, kteří zmeškali mnohem víc a někteří dokonce jednou provždy všechno. Ani v nejpodrobnějších pokynech pro život v covidové izolaci však není ani slovo o tom, že by měli pacienti zakázáno vydávat Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Jsem proto moc rád, že vás můžu i v téhle specifické situaci přivítat u celkově už šestistého čtyřiatřicátého vydání tradičního blogového nedělníku, který se už 13 let snaží i náročná období překlenout s nadhledem a - je-li to vůbec možné - i s nádechem humoru.

Tento týden jsem publikoval dva nové články: V prvním jsem ukázal další obrázky, které nečekaně přibyly do mého dlouhodobého fotocyklu Kouzelná zahrada. A protože jsem na celé focení měl tentokrát jen necelých 10 minut, než zapadlo sluníčko, článek se jmenuje Deset minut v kouzelné zahradě. Ve druhém článku jsem pak už jen stihl oznámit, že Konečně jsem taky součástí (covidové) statistiky. Z minulého týdne ještě jednou připomenu reportáž Příběh staré knihy aneb Z knihobudky až na Petřín, která názorně předvedla, jak náhoda dokáže ovlivnit naše kroky a připravit nám zajímavé zážitky, které jsme si dříve nedokázali představit - v mém případě úžasnou návštěvu slavné Strahovské knihovny. V našem tradičním archivním okénku se ještě jednou vrátím do jara roku 2011, kdy jsem na blogu - v záchvatu zcela soukromých obav, plynoucích z tehdejšího velkého japonského zemětřesení - publikoval básničku Svět je jen velká osika. No a na závěr "odstavce s odkazy" jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na svou "pdf knížku" vybraných (a pro knižní použití s odstupem lehce upravených) blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Už dnes upozorňuji, že příští neděli budou mít Nedělní miniglosy velikonoční přestávku, takže se nad příštím "půlkulatým" číslem 635 setkáme až za 14 dní. Ať jste tedy do té doby pokud možno zdrávi a dobré mysli a užijte si moc pěkné a nadějeplné svátky. Kdy přesně do té doby vyjdou další články a o čem budou, je zatím tajemstvím i pro mne, takže se (jistě spolu s vámi) už nemůžu dočkat, čím se překvapím :-). Užijte si krásné aprílové dny.
 
 
Ministryně obrany Jana Černochová potvrdila, že součástí zásilek českých zbraní pro Ukrajinu jsou kromě vysloužilých tanků T-72 i další historicky osvědčené zbraňové systémy: "Protože naše vláda je na rozdíl od té předcházející značně sečtělá, dobře víme, že v historii se nadmíru osvědčila vychytralá zbraň, které se říká trojský kůň a která může zevnitř zcela rozvrátit na pohled nedobytné tábory ruských invazních jednotek," řekla paní ministryně Nedělním miniglosám. "Protože bylo třeba připravit zásilku zbraní v rekordním čase a protože jsme měli jen málo dostatečně velkých prken, nepodařilo se nám nakonec bohužel vyrobit původně slíbené obří trojské koně, ale zato jsme do Kyjeva jako vůbec první země EU dopravili zásilku sice o dost menších ale i velmi snadno ovladatelných trojských veverek." 
---------------------- 
Podle dobře informovaného zdroje přímo z přijímací kanceláře pohrozil Vladimir Žirinovskij Peklu ruským jaderným útokem, pokud nedostane okamžitě k dispozici kotel v ruských národních barvách.
--------------------- 
Česká republika obsadila pěkné deváté místo ve světovém žebříčku zemí podle tzv. světového indexu míru, což by mohlo přilákat ty turisty, kteří dávají před kvalitou služeb přednost pocitu bezpečí. "I s určitým časovým odstupem nám trochu přitěžuje bratrovražda svatého Václava, jinak bychom se jistě dostali před osmé Irsko," řekl nám jeden z novinářů, kteří se na světový index míru specializují. "Na první Island a na druhý Nový Zéland asi ještě jen tak mít nebudeme, i kdyby se nám nakrásně nějak povedlo vyžehlit náš dlouhodobý spor se sochou maršála Koněva. Na druhou stranu - kdo z turistů by se kvůli pár desetinám bodu v pofidérním žebříčku štrádoval takovou dálku, když Karlův most pořád ještě stojí a Karlovy Vary jsou teď dokonce skoro prázdné."
----------------------
Firma Ferrero stahuje několik šarží populárních Kinder vajíček kvůli souvisejícím případům salmonely v různých evropských zemích. Podle analytiků může být za touto causou konkurenční boj výrobců vajec před velikonočním vrcholem sezóny. Čeští hygienici se sice konzervativně omezili na osvědčenou radu vejce dobře tepelně upravit, ale již první praktické pokusy ukázaly, že uvařit Kinder vajíčka natvrdo nebude nijak jednoduché. 
----------------------
Česká strana by ráda po Velikonocích otevřela diskusi o americké vojenské přítomnosti v České republice, tím spíš, že o reálné budoucnosti takové přítomnost se vážně ale neúspěšně uvažovalo již v minulosti.
----------------------
Prvního dubna se několik novinářů pokusilo svoje čtenáře vyvést aprílem, ale ukázalo se, že skutečnost sama je dnes tak neuvěřitelná, že aprílové šprýmy už nikoho nedokážou překvapit a napálit. Analytici dále odhadují, že podobné rozpaky nastanou za měsíc, až se novináři pokusí přesvědčit veřejnost, že 1. květen je svátek práce, což dá nejspíš o moc víc práce než loni.
----------------------  
Z rozboru Českého statistického ústavu vyplývá, že podle obchodních výsledků 1. čtvrtletí se v souvislosti s posledním vývojem mezinárodně - politické situace staly nejbouřlivěji se rozvíjející komoditou na českém trhu protiatomové kryty. "Nejlépe na odbyt jdou pochopitelně luxusní soudobé modely napěchované nejmodernější technikou," řekl Nedělním miniglosám jeden z největších českých výrobců krytů. "Ze strany milovníků historie je ovšem nečekaně velký zájem i o retro modely Říšské kancléřství a Jeskyně loupežníka Rumcajse, které teď nabízejí v rámci marketingové kampaně pro prvních 100 kupujících Manku nebo Evu Braunovou v základní výbavě bez příplatku.

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Ad 1) Trojský kůň měl být původně vyroben z umělé hmoty, ale zhatily to protesty ekologů.

    OdpovědětVymazat
  2. Ovsem, ze zrusene vojendke katedry VŠCHT by mohl byt poskytnutt jeden simulator protichemickeho obrnenehobtransporteru BRDM 2rch

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už jsem tedy zapomněl, jestli tam něco takového bylo :-).

      Vymazat
    2. Tuším na Blanici, jednou jsem v nem "jel"....Byl tamn i filmovy simulator jizdy terenem a nastrelovani praporku .Ale další podrobnosti si uz take neoamatuji..

      Vymazat
  3. Ad #8) A co ty? Uvažuješ o protiatomové krytce na svou fotoaparát?

    OdpovědětVymazat
  4. Bohatí budou kupovat kryty a chudí si vystačí se zemljankami. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad bude mít zemljanka aspoň střešní okno...

      Vymazat
  5. Já přeji hlavně brzké uzdravení. Máme tu souseda, 45 let a ten měl tak těžký průběh, že zřejmě skončí v invalidním důchodu. Mám problém vyjít schody a plíce ve strašném stavu i když je to nekuřák. Covid se na něm opravdu vyřádil...
    Krásný nedělní večer.
    Jinak o zbrojení a válce se nechci ani zmiňovat. Mám strach z toho, co bude. Nebojím o sebe, ale o rodinu, vnoučata....o to, co je čeká. Raději nemyslet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tohle covid dokáže, těžko říct, co spouští právě takový průběh. Děkuji za přání, zatím vše vypadá celkem dobře, zbývají mi ještě dva dny.

      Vymazat

  6. Miloš10. dubna 2022 21:20
    Na designu protiatomového krytu mně moc nezáleží, ale hlavně aby v něm bylo dostupné WiFi.

    Z nápadu na "dočasné" umístění amerických vojsk na našem území a vybudování americké základny, zvlášť kdyby měla být na Moravě, nadšený nejsem, pokud ministryně obrany tolik po ní touží, může najít místo na Praze 2, nebo kde to dělala starostku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba to nebude nic dočasného, ale "na věčné časy a nikdy jinak" :-).

      Vymazat
  7. Ad 5 - Časy se mění. :-)

    Ad 7) Skandál! Jak to, že nenabízejí kryt "Jeskyně loupežníka Rumcajse" s Rumcajsem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rumcajs je součástí varianty "Jeskyně hospodyně Manky" :-).

      Vymazat
  8. Za humny máme protiatomový kryt, pozůstatek kasáren. Podnikavý devloper ,před 10 lety v něm nabízel několik bytových jednotek. Projekt velice luxusní i s vnitřním bazénem. Cena byla astronomická. Nevím, zda mu dnes ještě něco zbylo na prodej? (Ujišťuji, nakoupila jsem tam ani garsonku v případě zkázy, budu světélkovat)😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byl kdysi na jakémsi autorském čtení v protiatomovém krytu hotelu Jalta na Václaváku. Ale tam to bylo bez bazénu :-).

      Vymazat
  9. Jelikož mám se salmonelou velmi nepříjemnou osobní zkušenost, tak mě Kinder vajíčka moc pobavila :-) A následující miniglosu jsem rychle prolétla a říkala jsem si, kde je tam ten vtip. Pak jsem si ji přečetla podruhé a pořádně - a je výborná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to jako v parlamentu: ta časová souslednost je určena k druhému čtení :-).

      Vymazat
  10. To je doba. Pred dvema lety frcely chalupy, ted kryty. Vzhledem k astronomickym cenam bych si mohla dovolit jen prakticky navod "jak vykopat zemljanku snadno a rychle"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu doufat, že v blízké bodoucnosti astronomicky nepodraží i hroby...

      Vymazat
  11. Naše babi by měla řešení,tak jako vždy při rodinných problémových situací.Pořadníky do dostupných krytů a to pěkně od pondělí do neděle, padni jak padni, záchrana pro vyvolené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé, mohla by to být třeba aplikace do mobilu ke stažení na adrese www.zemljanka.cz :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.