neděle 23. ledna 2022

Nedělní miniglosy č.623

Vlastně poprvé v novém roce se připomněla zima i sněhem a ledem, občas dokonce ne zas tak běžnými lednovými bouřkami. Sice jsou Dobřichovice v nížině, ale stabilní několikadenní tenká sněhová vrstva byla nějakou dobu i zde - ovšem ne taková, aby stála za nějaké vážnější focení v okolí nebo dokonce za "sněhový" výlet do ulic Prahy. Ať už je ale jarní teplo a rozkvétají sněženky nebo řádí hančovská fujavice s bílou mlhou, je neděle, a to znamená, že jsou tu zdejší tradiční Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Vítám vás všechny u jejich 623. čísla. 

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu publikoval dva nové články: Napřed jsem zažil radostné Černobílé překvapení s vůní bobkového listu, když mi přišlo nečekané ocenění z největší světové fotografické soutěže specializované na černobílé fotografie, Monochrome Awards 2021. V pátek jsem pak zveřejnil druhý z tradiční trojice bilančních textů Můj blog v roce 2021, kde se mimo jiné dozvíte, jak to jde s tímto blogem statisticky z kopce :-). Z minulého týdne ještě jednou připomenu článek o pozoruhodné knize vzpomínek s názvem Strmá cesta od sovětské politické vězeňkyně Jevgenije Ginzburgové, popisující velmi podrobně a konkrétně osmnáctiletý pobyt v sovětských věznicích a sibiřských pracovních táborech v letech 1937-1955. A protože už se zase v médiích začínají šikovat rozliční zájemci o prezidentský stolec, který se nejpozději za rok a něco uprázdní, možná nebude škodit, když si v dnešním archivním okénku připomeneme 10 let starý článek O slastech a strastech přímé volby prezidenta, kterým jsem reagoval na sice populisticky lákavou, ale pro společnost v důsledku velmi nebezpečně polarizující zásadní změnu v procesu prezidentské volby. A na závěr tohoto odstavce plného odkazů jako obvykle přidám pro zájemce i odkaz na mou "pdf knížku" vybraných blogových textů Hledá se pudvice v modrém obalu!
 
Věřím, že jste v pořádku, zdraví a dobré mysli, že si na vás omikron ani jiná řecká písmena jen tak snadno nepřijdou, a bude mi potěšením a ctí, když se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu třeba opět najdete něco, co vás potěší :-).
 
 
 
Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR nejenže roste počet reinfekcí těch, kteří již nejméně jednou koronavirové onemocnění prodělali, ale postupně se zvětšuje i počet případů, kdy pozitivně testovaní občané vykazují dva a více druhů nemoci covid-19 zároveň.
----------------------
Český prezident v několika rozhovorech upřesnil, s kým vším nebude z principiálních důvodů jednat o české zahraniční politice, protože ministr zahraničí je podle něho nedouk, předseda Senátu vytáčí prezidentovy čínské kamarády, předsedkyně Sněmovny je příliš nezkušená a vůbec protivná, a premiér Fiala se pro změnu nehorázně naváží do speciálního diplomatického poslání poradce Nejedlého. Mluvčí Jiří Ovčáček Nedělním miniglosám potvrdil, že Hrad již objednal pro zámek v Lánech kompletní vybavení speciální zrcadlové síně, aby si pan prezident při zásadních koordinačních jednáních o české zahraniční politice nepřipadal tolik osamělý. 
---------------------- 
Ptákem roku byl letos vyhlášen zvonek zelený. Podle ornitologů byla důvodem pro tento výběr i skutečnost, že stále menší počet dětí si pod slovem zvonek dokáže něco představit, a nejspíš i proto, že poslední dobou trávily děti hodně času v různých karanténách a v distanční výuce, kde běžně vůbec nezvoní, nebyla většina z nich schopna ve speciálním testu odpovědět, jakou má zvonek barvu.
----------------------
Významnou část nahlášených vedlejších účinků testovacího očkování proti covidu (a dokonce se srovnatelnou závažností) způsobily podle statistiků vakcíny, které vůbec neobsahovaly účinnou látku, ale jednalo se jen o tzv. placebo. Odpůrci očkování to přičítají tomu, že se farmaceutické firmy ve svém bezuzdném bažení po zisku nestydí ani přidávat mikročipy, ovládající lidské chování a způsobující krotkou povolnost vůči omezování svobody, rovnou do placeba.
---------------------- 
Ostrovní stát Tonga po obrovitém výbuchu podmořské sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vyhlásil státní bankrot, když představitelé státu zjistili, kolik budou muset za svou sopku zaplatit za emisní povolenky. Stát rovněž musí podle předběžného soudního opatření proplatit škodu všem americkým rodinám, které se připojily k hromadné žalobě, podle níž jejich dětem náhlá tlaková vlna po oběhu kolem zeměkoule zdeformovala nafukovací balónky při jejich cestě ze sobotního oběda v McDonaldu.
----------------------
Program Milostivé léto, zaměřený na likvidaci exekucí občanů u veřejnoprávních institucí, by se měl podle všech zúčastněných stran s výjimkou naštvaných exekutorů opakovat. Poslanci odhadují, že na základě bohatých získaných zkušeností by se tak na třetí či čtvrtý pokus už snad mohlo podařit akci zorganizovat tak, aby milostivé léto nebylo opět v zimě.
----------------------
Archeologové a genetici prý odhalili nejstarší důkazy o cíleném lidském křížení různých živočišných druhů ze 4500 let starých nálezů z Mezopotámie. Podle detailní analýzy DNA ze zvířecích kosterních pozůstatků vědci zjistili, že šlo o potomka samice osla domácího a samce dnes již vyhynulého ašradiho neboli syrského divokého osla. Z analýzy DNA je podle vědců jasně patrné, že ašradimu se původně do páření nijak zvlášť nechtělo, protože mu samice připadala příliš usedlá, ale lidé ho motivovali příslibem sladké mrkve a navíc mu k úkonu svítili smolnými loučemi, což se potvrdilo v posílené sekvenci tzv. smolných genů, která je dobře známa i z DNA typických lidských smolařů.
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Není možné - jsem první komentující? Dnes jsou čerstvé miniglosy nápadité, snad i pro to, že je dost absurdit pro glosování. Aspoň v něčem jsem v poslední době první, a užívám si to. Přeji dost událostí, které budou hodné tvého ostrého či nápaditého pera ☺ ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítej, milá první komentující! Nový rok je zatím naštěstí pro Nedělní miniglosy stejně inspirativní jako ten loňský :-).

      Vymazat
  2. Ad #4) ...a mnohdy drahé mikročipy nahrazují levnějšími (mikro)čípky na zácpu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mezi mikročipy a mikročípky je dost podstatný rozdíl ve způsobu použití, tak pozor na záměnu :-).

      Vymazat
  3. Pokud by se milostivé léto mělo opakovat, nakonec by se do exekuce mohli dostat i exekutoři.

    Pod zvonkem si teď nejvíc vybavuji dr. Zvonka Burkeho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A mně vytanul na mysli Zvonimír Šupich (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Zvonim%C3%ADr_%C5%A0upich) či film "Zvony pana Mlácena".

      Vymazat
    2. Zvonek Burke je přirozeně zelený po buchtách :-).

      Vymazat
  4. Ad #7) Kdyby byl místo ašradiho připuštěn pratur asijský, měl by potomek oslice v zažívacím ústrojí smolnou knihu. Což by bylo pro archeology a historiky mnohem přínosnější.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, kdyby to ašradi věděl, jistě by dal praturovi přednost, pokud by tedy domácí oslice neměla zásadní námitky.

      Vymazat
  5. Jinak u madam Pekari je nezkušenost velkým eufemismem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lepší být nezkušenou předsedkyní Sněmovny než velezkušeným koryfejem, který se tam po volebním výbuchu dostane maximálně "na bidýlko" :-).

      Vymazat
  6. To mne pripomnelo zkoušky LSD proti placebu v sedesatych letech...Halucinogenni účinky, byť poměrně slabe ale zajimave a bizsrni, nastupovali rychle uvtech co dostali placebo..Ti co dostali skutečné LSD, hlasili halucinace a to uz plnohodnotne, až pod jeho skutecnym vlivem..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někteří z těch, co dostali opravdové LSD, měli halucinace, že dostali placebo :-).

      Vymazat
  7. Tak už i placebo, Brute? :-) Kde se to zastaví!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mají to všechno obšancované. A chemtrails už kromě letadel prý rozprašují i vážky :-).

      Vymazat
  8. 6. Zvazuje se i specialni akce Milostne leto, podporujici zhave romanky, ktere v mnoha pripadech vznikly pri dochazeni exekutoru za dluzniky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tím spíš: Únorové mrazivé noci žhavým románkům nepřejí.

      Vymazat
  9. #1, Že by i zde platilo “, hamty, hamty, ať mám víc než tam ty”😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou prý sběratelé, kteří dávají dohromady kompletní alfabetu :-).

      Vymazat
    2. Cože? A tu sbírku poté vykazují pozitivními PCR testy? :-D S tím množstvím absolvovaných testů, už by si člověk mohl vytapetovat i toaletu.

      Vymazat
    3. Opravdoví sběratelé už mají omikron i na výměnu :-).

      Vymazat
  10. Monochrome Awards ocenilo tvé ojedinělé, veskrze bezbarvé fotky! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.