pátek 21. ledna 2022

Můj blog v roce 2021

Po blogovém kataklyzmatu, kterým bylo vypnutí celé blogové platformy blog.cz v roce 2020, kdy statisíce blogů včetně mnoha našich skončily jako staré Pompeje po výbuchu Vesuvu, byl blogový rok 2021, pro mne první kompletní rok na blogspotu, nepoměrně klidnější. Na to, že šlo - z pohledu celého mého blogování - o rok třináctý, je to možná až s podivem. I přesto se ale odehrálo dost zajímavých věcí. Pokusím se držet osvědčené datové kostry a tam, kde mi to bude dávat smysl, se možná pokusím i o nějakou lehkou interpretaci. Mimochodem, z dat v systému Google Analytics (které jsou hlavním datovým zdrojem pro tento článek, aby vůbec bylo možné nějaké srovnání) vyplynula docela zajímavá věc - že totiž 5. října 2021 čitač, který jsem doposud nedeaktivoval, zaregistroval po více než roce 2 návštěvy na celkem 4 stránkách mého starého blogu na blog.cz. Zřejmě se pod několikametrovou vrstvou mrtvé pemzy cosi pohnulo; to by mě zajímalo, kdo měl tak vysoká přístupová práva, že ho to do systému pustilo :-).

Začnu jako vždycky několika základními souhrnnými čísly, které jsou tentokrát o dost jednodušší než loni, kdy se musela realita klopotně skládat z několika různých příspěvků: Celkem jsem na svém blogu v roce 2021 zaznamenal 20 957 návštěv (průměrně tedy 57,4 návštěv denně), což je oproti roku 2020 o cca 27% méně. Dá se ovšem říct, že je to celkem očekávatelný výsledek: Kromě pokračujícího přechodu mnoha blogerů do prostředí sociálních sítí, období po přestěhování na dlouhé měsíce prakticky vyzmizíkovalo návštěvy z vyhledávačů, které pro mě tradičně znamenaly téměř polovinu všech návštěv a teprve poslední dobou se vše pomalu vrací k dřívějšímu normálu, zpřetrhala se celá řada původních vazeb a já popravdě neměl dostatek času a chuti, abych se znovu na dalších blozích pustil do aktivního vyhledávání nových potenciálních návštěvníků a přesvědčoval je, že má smysl na můj blog chodit. Všechny uvedené návštěvy má na svědomí celkem 4633 návštěvníků. Původní dlouholeté jednoduché pravidlo, které říkávalo, že ročně u mne bývá asi 30 tis. návštěv od 10 tis. uživatelů se tedy postupně proměnilo v orientačních 20 tis. návštěv od 5 tis. uživatelů. I z toho je dobře vidět, že posiluje skupina opakovaně přicházejících čtenářů a odpadlo dost náhodných návštěv, což podporuje i nezanedbatelný pokles tzv. "míry okamžitého opuštění" z původních 56% na 51%, a z další statistiky pak vidím, že 58% všech návštěv udělali čtenáři, kteří chodí na blog alespoň jednou týdně. Nu, opět si to srovnám s těmi asi dvěma nebo třemi skutečnými návštěvami, které se přišly v covidovém roce 2021 podívat ke mně domů a vyjde mi, že s 20 tisíci blogových návštěvníků prostě nemůžu být nespokojen :-).
 
Celkem jsem v roce 2021 publikoval 140 článků, což je sice historicky o fous nejnižší číslo, ale pořád to znamená, že se už osmým rokem pohybuji mezi 140 a 150 články, tedy těsně pod třemi články týdně. Nedělní miniglosy opět udávaly téměř neměnný týdenní rytmus, ze kterého zmíněný počet článků logicky vychází. Pořád platí, že za celých téměř 13 let existence mého blogu nenastala situace, kdy by během kalendářního týdne nevyšel ani jeden článek. Nové články vycházely nejčastěji v neděli (49x), v pátek (26x) a ve středu (20x), naopak jen 7x vyšel nový článek v sobotu a pouhé dva články vyšly v pondělí (v obou případech měly v neděli Nedělní miniglosy dovolenou).
 
Vznikly dvě nové rubriky: Morgenstern, kam dávám své pokusy o překlady klasických básniček tohoto neobyčejného umělce, a Fotolaboratoř, ve které se snažím na konkrétních příkladech ukázat, jak přemýšlím o fotografování a jak při přípravě a výběru fotek prakticky postupuji. Počet rubrik tak stoupl už na 29 (takže není divu, že v některých přibývá jeden článek za uherský rok) a vy si všechny rubriky i jejich obsah můžete kdykoli prohlédnout v bočním pravém menu.

Celkem se v článcích objevilo 275 fotek, což mě docela překvapilo, myslel jsem, že jich bude o dost víc. Domníval jsem se, že fotky dávám skoro do všech článků a nakonec jsem zjistil, že víc než polovina (celkem 79) článků vůbec žádnou fotku nemá (samozřejmě, když do toho počítám i všechny Nedělní miniglosy). Nejvíc obrázků (23, což je na mě opravdu nebývalé množství, dávám jinak přednost kvalitě před kvantitou :-)) obsahovala reportáž z neobyčejného letního výletu vypůjčeným autobusem Za barokní krajinou k lesu Řáholci.

Nejvíce návštěv (115) tentokrát přišlo ve čtvrtek 5. srpna a je třeba konstatovat, že zatímco dříve pro mě byly "stovkové" dny celkem běžné, na novém blogu jde opravdu jen o výjimky. Nejméně návštěv naopak přišlo ve středu 8. prosince (pouhých 21). Nezaregistroval jsem žádné velké "nárazy", které bývaly dříve způsobeny třeba vyvěšením článku na titulku nebo plamennou komunitní diskusí, z tohoto pohledu je blogspot prostředím sice stabilním a korektním, ale zároveň i nepřekvapivým a nevzrušivým, asi jako když porovnáte usedlou vilkovou čtvrť s rušným ghettem na předměstí :-).  Nejvíc návštěv přicházelo v neděli (průměrně 75), nejméně naopak v úterý (průměrně 45). Hezky je vidět pokles návštěvnosti s dobou od publikace posledního článku: Zatímco v den zveřejnění článku byl průměrný počet návštěv 69, druhý den od publikace článku klesl na 58 návštěv, třetí den už na 41 a v další dny (největší loňská mezera mezi články byla čtyřdenní) na 37 návštěv.

Po delší době se opět stalo, že soutěž o titul nejčtenějšího článku roku vyhrál článek ze starší doby než ze sledovaného roku: 260x si totiž návštěvníci otevřeli článek z června 2019 Opuštěná vojenská základna v horách Lefkady, což je jednak pozitivní zpráva, pokud jde o zlepšující se fungování internetových vyhledávačů, jednak je na tom dobře vidět, že covid přece jen tentokrát nezardousil veškerý turistický ruch, takže víc lidí si mohlo zajet do Řecka. Z článků roku 2021 k mému milému překvapení vyhrál můj nedávný pokus o překlad Morgensternovy básničky Estetická lasička, který si přečetlo 164 lidí a já jen doufám, že je neodradila taková procedurální drobnost, jako že německy vůbec neumím. 143 čtenářů pak zaujal název "bronzového" článku (tedy nejenom, jak doufám) Stojí to u vás taky někdy za starou veverku? Naopak, jen 41 návštěv zaznamenalo fotografií doprovozené Kopretinové haiku.

Cca 85% návštěv přišlo z ČR, několik let po sobě druhá Kanada tentokrát klesla až na 14. příčku a na stříbrné pozici ji vystřídaly Spojené Státy, bronz získalo Slovensko a "brambory" Řecko. Celkově dorazili návštěvníci z 42 zemí celého světa, mimo jiné i z Madagaskaru a Kataru, leč i tentokrát musím smutně konstatovat, že nepřišel nikdo z Antarktidy, což už se stalo, považte, potřinácté za sebou! Jak tam proboha bez mého blogu mohou žít? Velmi dobře je vidět výpadek návštěv z vyhledávačů na příkladů přístupů z Japonska: Zatímco v předchozích letech vždy několik desítek Japonců zavítalo (většinou ovšem jen nakrátko) do mé rubriky Japonsko na vlastní oči, loni bylo přístupů z Japonska jen o jeden víc než z Antarktidy :-).

Když se podívám na rozdělení návštěvnosti podle měst, tradičně vévodí žebříčku Praha, z níž přišlo 30% návštěvníků a dokonce 49% ze všech návštev. Stříbrnou příčku obsadila k mé velké radosti Chrudim, bronz patří tradičně silnému Brnu a už mimo stupně vítězů skončila čtvrtá Plzeň. Obdobný žebříček zahraničních měst vede Dublin, na druhém místě je daleká (daleký, daleké?) Brisbane a třetí byl Amsterdam.

Pro mne celkem překvapivou skutečností je to, že druhý rok po sobě poklesl podíl přístupů z mobilního telefonu: Z počítače přišlo 66,7% návštěv, z mobilů 29,5% (loni 32%, předloni 38%), zbylých 3,8% přístupů bylo z tabletu. Z vyhledávačů nakonec přišlo 32% návštěvníků (v roce 2020 po přechodu na nový blog to bylo pouhých 11%, v roce 2019 na starém blogu naopak 47%, na tom je pěkně vidět velký výpadek po přestěhování na novou adresu). Ze sociálních sítí přišlo 44% návštěv (ale sem patří i návštěvy z jiných blogspotových adres), facebook je dlouhodobě pořád na svých cca 7%, v čemž se odráží dost nechutná politika Facebooku, který znevýhodňuje příspěvky s odkazy mimo prostor facebooku, což mám empiricky ověřené a i z toho důvodu jsem nucen s odkazy na svůj blog na facebooku, bohužel, docela šetřit.

Tyhle každoroční hrátky s čísly mohou být samozřejmě zajímavé, ale pro mě je především důležité, že za každou "čárkou" v téhle statistice je konkrétní člověk s konkrétní tváří, rozumem a srdcem, člověk, kterému stálo za to vstoupit na stránky mého blogu a - v tom lepším případě - tam aspoň chvíli pobýt, porozhlédnout se, co je nového a něco si prohlédnout a přečíst. Právě ten člověk, čtenář a milý návštěvník je podstatným prvkem celého tohoto blogového snažení a všechny sebepřesnější statistické součty, podíly a rozdíly jsou už jen odvozené, protože bez skutečných lidí by neexistovaly a nebylo by co vyhodnocovat (při této příležitosti je vhodné doplnit, že jsem se loni ani jednou nepotýkal s s dříve tak "populárními" nájezdy spamovacích robotů, které jinak statistické tabulky doslova milují, protože pak pro vznik čísel nejsou žádní živí návštěvníci třeba).

Moc vám všem děkuji, že dáváte těmto číslům šanci vzniknout. A jako každý rok, i roce 2022 se budu těšit nejen na shledanou, jak se těšívám normálně, ale rovnou na shledávanou! :-)

17 komentářů:

  1. On časem věřím bude i někdo z Antarktidy,i když Pavlíček sviu zakladnu prodal Akademii a stáže pro zajemce už nepořádá..Predpokladam, že z Austrálie se o cas nejaky pristup najde..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó to ano, Austrálie má své blogové pilíře :-).

      Vymazat
  2. To Brisbane by to mělo být, pokud se nepletu - a pokud mi bude štěstí přát, tak ho za rok budeš mít ve statistikách podstatně výš :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se budu moc těšit! Snad Praha ten výpadek nějak ustojí :-).

      Vymazat
    2. Praha se prostě bude víc snažit.
      Koupila jsem si nový stroj :-D

      Vymazat
  3. Nejvíc obdivuji, že dokážeš přispívat pravidelně, téměř vždy 3krát týdně, a takovou dobu. Myslím, že málokterý novinář by se ti mohl rovnat, nemluvě o kvalitě.
    Držím palce, ať čtenáři přichází z celého světa, pokud bude signál, i z Antarktidy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to člověka přece jen trochu nutí do práce, i když je právě lenost ve formě. No a když už se pak přece jen přiměju k nějaké aktivitě, je mi hloupé to odfláknout :-). Děkuji, uvidíme, kdo z té Antarktidy se připojí první. Snad ne Mr.Scott...

      Vymazat
  4. Obdivuji, fotografa, pisatele, ale i systematika.👍
    To vše pro mě nedostižitelná meta😕

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vždycky touhle dobou si říkám, že se musím nějak vzdělat, pokud jde o možnosti Google Analytics, protože s tím veskrze inteligentním nástrojem pracuji jako opočlověk. No a pak to zase o celý rok systematicky odložím :-).

      Vymazat
  5. Baile Átha Cliath je oblíbené místo zahraničních blogerů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dajli mi bajli nebo nedajli mi baili... Ani vlastně netuším, kdo odtud tak výkonně vysílá :-).

      Vymazat
  6. Obdivuju Tvoji preciznost ohledně čísel.
    Já nebyla schopná si ani vložit Toplist :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona by v těch datech byla spousta užitečných informací, ale to bych nesměl být tak líný a trošku bych se s tím nástrojem musel naučit zacházet. Toplist není špatný, mám ho taky nainstalovaný, ale je dobrý spíš na trendy, což ho teď tak trochu postavilo mimo hru, protože v roce 2020 se linie přerušila.

      Vymazat
  7. Nu, tak jsem se i já přišla po dlouhé době podívat, co je nového :-) A byť jsem měla zálusk na nějakou nedělní miniglosu, neodolala jsem, abych se nepodívala na shrnutí tvého roku 2021 na blogu. Musím říct, že po celou dobu čtení jsem měla oči rozevřené jako ichthyosaurus. Taková vysoká čísla návštěvníků, o těch se mi může jen zdát! Ale líbí se mi, že to nejsou jen čísla, ale dáváš je do souvislosti s nějakým tím vysvětlením. Takže i když ti letos vyšlo o něco menší číslo, pořád jsi spokojen. A je teda rozhodně proč! Je to skvělé číslo! Ale souhlasím s tím, cos psal na konci - že to není jen o těch číslech, ale o osobách. A nejskvělejší je, když tu člověk nachází lidi, kterým stojí za to ti napsat minimálně komentář. A pak se vracet, vracet a nakonec se i spřátelit :-)
    Tak přeji mnoho dalších spokojených návštěvníků, kteří nezůstanou pouhými návštěvníky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako zvířetníkové Rybě je mi ichthyosaurus sympatický :-). To víš, já jsem zmlsaný dlouholetým nárůstem v době blog.cz. Jenže nic neroste do nebe, ani růst :-). Takže bylo jasné, že se trend obrátí, vše půjde dolů a mě na tom těší, že pořád dost pozitivního zbývá. A opravdu velkou radost mi dělá, kolik ze zdejších návštěvníků jsem měl to potěšení potkat osobně. Kéž by i oni byli podobně spokojeni :-).

      Vymazat
  8. Měl bys asi vědět, než se pustíš do apoteózy blogu, že statistiky služby Analytics přisuzují každé návštěvě unikátní přístupové číslo, které je ovšem jiné na tvém počítači a jiné zas na tvém telefonu, takže je docela dost možné, že těch dvacet tisíc uživatelů můžeš klidně podělit napolovic, to v případě, že mají jen jeden telefon, tablet, čtečku, počítač a nevím co dalšího, což většinou není tak docela pravda! :D
    V tom punktu bych mohl skončit, ale protože nechci, abys žil v klamu, budu krutý, nicméně naprosto upřímný. Zkušenost nás poučila, že dobrých 5-10% z té poloviny tvoří crawling boti a podobná nelidská havěť, jejichž přemnožení je následkem zhůvěřilostí tvůrců kódu!
    Již jsi tedy doopravdy pouze devíti, osmi tisících a čísla dále klesají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, uvedených skutečností jsem si dobře vědom (i mnohých dalších, které nezmiňuješ, a které reálný obraz návštěvnické obce posouvá do ještě nižších cifer), ale nijak se jimi nestresuji, protože jednak trvají po celou dobu našeho fungování na blogu, takže vývoj čísel v čase má přes řadu výhrad určitou vypovídací schopnost (zrovna různí boti byli např. na blog.cz mnohem častějšími návštěvníky, než je tomu dnes), a jednak si tahle čísla beru do hlavy jen jednou za rok - právě pro potřeby tohoto článku - a v jiných souvislostech pro mne nehrají prakticky žádnou roli a žádné cíle si podle nich nestanovuji. Prostě interpretace webového trafficu se dá do živé osobní skutečnosti převádět jen omezeně a s vědomím specifických pravidel. I když... Však ke mně domů na návštěvu už chodí taky většinou jen roboti... :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.