pátek 6. srpna 2021

Kopretinové haiku

Dnes tu mám jednu dosud nepublikovanou (ale už s velkou radostí darovanou :-)) fotku z dlouhodobé staňkovské série Kouzelná zahrada. A protože fotka vznikla o staňkovské svatojakubské pouti, není divu, že se kopretiny inspirovaly pouťovými kolotoči a v zapadajícím slunci se doslova roztančily. Ale protože fotek jsme tu v poslední době měli dost, zejména v článku o báječné malostranské výstavě Toyen: Snící rebelka, nezůstaneme tentokrát jen u fotografie, ale přidáme navrch ještě jedno tradiční haiku.

 

 

Kopretinové haiku

Večer rozzářil

chudobky volooké.

Končí horký den.

 

Vybrané cizí názvy kopretin:

Latinsky: Leucanthemum, což je pro mě zajímavé, protože jméno je odvozeno z řeckého slova leukos - bílý, stejně jako můj milovaný ostrov Lefkada (druhou částí slova je anthemon - květina).

Anglicky: ox-eye daisy.

Francouzsky: grande margueritte (pozor na to, až si budete někde ve francouzském baru objednávat velkou margaritu :-))

Slovensky: margaréta, lidově ale prý i králik

Řecky: μαργαρίτα

V esperantu: lekanto 

Rusky: нивя́ник

No a jaké jsem našel české lidové názvy pro kopretinu? Třeba oko, čáp, slunéčko, kuří oko, rmenec, svatojánské kvítko, husička nebo velká sedmikráska

 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě pravidelných týdenních glos politického a společenského dění najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.


16 komentářů:

  1. Zdá se, že se roztočily ve směru otáčení hodinových ručiček :).

    OdpovědětVymazat
  2. Opravdu připomínají vajíčko na pánvičce ala volské oko, na tvém snímku to vyniklo obzvlášť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je volooká žena, je to velký kompliment její kráse. Když je volooká snídaně, je to dobrota :-).

      Vymazat
  3. Hledal jsem něco zajímavého o kopretinách v "Přírodopisu rostlinsta" od prof. Dr. Otto Schmeila (vydáno 1908), ale je tam jen malá zmínka. Ale při té příležitosti jsem objevil jakýsi plevel s podivuhodným názvem "hulevník mnohodílný".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vida, já bych řekl, že kdybych použil slovo hulevník v diskusi na webu, tak by mě nějaký zjančený automat jistě zablokoval :-).

      Vymazat
    2. Hulevníků jsem našla devět druhů, ten tvůj mnohodílný ale přešel na jiné jméno a to Úhorník mnohodílný. Hulevníky jsou rostliny kvetoucí žlutě, bíle, růžově a fialově patřící do brukvovitých a vypadají velmi podobně jako řepka. Existuje lékařský, drobnokvětý, Loeselův, mnohotvarý, nejužší, povolžský, rakouský, východní a vysoký.

      Vymazat
  4. Jmeno kopretina pry vytvorili teprve bratri Preslove.....A my ho uz chapeme, jako by tu bylo odkakziva, i kdyz je to tak trochu jazykolam....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to zcela umělé slovo. Ale trefilo se mi velmi dobře do vkusu :-).

      Vymazat
  5. Podařený kolotoč! Haiku ti jde, tak je jasné že i to se podařilo ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V takhle rozmazaném obrázku by měl být aspoň jeden květ relativně zaostřený, aby to celé nevypadalo jako omyl :-).

      Vymazat
  6. Krásne haiku!
    N.B. Je obrazovka od Apple "Retina" ovodená z tej fotky?

    OdpovědětVymazat
  7. Než jsem dočetla článek do konce, chvíli jsem si pořádně lámala hlavu nad těmi volookými chudobkami. Co mi asi uniká, říkala jsem si... Inu, poučení pro příště: nejdřív dočíst, lámat až pak :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I lámání má zjevně svůj správný čas :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.