pátek 20. srpna 2021

Rok od skončení blog.cz aneb Jak se po starém blogu zaprášilo

Když jsme se v půlce loňského července my, staří harcovníci, hrdinně a přes nekončící řadu protivenství nadále na vlastní nebezpečí obývající stále vybydlenější blogové ghetto se jménem blog.cz, dozvěděli, že celá platforma do měsíce zanikne, připadli jsme si možná trochu jako vodníci ze známé české filmové komedie Jak utopit dr. Mráčka, kteří se měli přestěhovat do modernějších panelákových bytů, protože ve starém baráčku u řeky bylo podle mínění úřadů přílišné vlhko. Najednou veškeré hartusení a vzpoury komunity pranic nefungovaly a nezastavitelný sebedestrukční mechanismus neochvějně odpočítával poslední dny, hodiny a minuty. Po očekávané vlně nostalgie a zvažování, zda bude kaše opravdu tak horká, jak se zdá být, jsme bohužel museli vzít v potaz prostý fakt, že naše loď je možná pro oko pěknou starožitností a máme s ní spojenou celou řadu fajn zážitků, ale tyto skutečnosti bohužel nedokáží vykompenzovat nepříjemnou drobnost, že do lodi teče dírou, kterou do ní navíc vysekal sám kapitán. A loď skutečně skoro přesně po měsíci šla (na divoké poměry administrace blog.cz překvapivě celkem řízeně) ke dnu. Na od té doby nedostupné palubě zůstalo pár skvostů které nikdo nechtěl, nemohl nebo nestačil přestěhovat, a spolu s tím spousta šuntu, který statisícům autorů nestál za to, aby pro něj pohnuly prstem, a nejspíš nebude ani zajímavým soustem pro budoucí romantické hledače pokladů všeho druhu.

Jak se po starém blogu jen zaprášilo?

Stěhování proběhlo celkem živelně, někteří z nás zakotvili v předem připravených blogových brlozích, jiní si svou novou zemljanku vyhrabávali narychlo. Někteří využili profesionální nebo aspoň nesmírně ochotné a šikovné amatérské špeditéry, jiní stěhovali svépomocí na vlastních zádech. Myslím, že nebyl nikdo, kdo by věřil administrátorům, kteří dovedli starou platformu k technickému a reputačnímu krachu, že jejich narychlo spíchnuté návody na přestěhování zafungují, a taky nezafungovaly. Lépe řečeno, jakžtakž fungovaly 3 měsíce (když jste si ovšem sami upravili všechny vnitřní provazby a prokliky a oplakali ztracené komentáře) a pak všechny podle oficiálního návodu přenesené fotky zmizely, takže kdo nechtěl mít své starší články děravé jak cedník, musel si v listopadu plivnout do dlaní a fotky dohrát znovu, pěkně jednu po druhé, což bylo fakt na hlavu, pokud jste jich podobně jako já měli víc než tři tisíce. Bezprostřední nadšení z takové formy spolupráce jsem ostatně vyjádřil už v listopadovém článku O dobrých a špatných blogových zprávách).

 
Poslední screenshot hlavní stránky mého starého blogu, sejmutý jako "posmrtná blogová maska" den po plánovaném odpojení platformy blog.cz od přístrojů. Po krátkém období klinické smrti, kdy se uživatelé snažili pobrat co nejvíc a rychle utéct z potápějící se lodi, nastal definitivní exitus 17. srpna 2020 odpoledne.


Co se přestěhováním změnilo?

Velký stěhovací třesk odvál z mého blogu především občasné a náhodné návštěvníky, kteří se ke mně dostávali např. přes titulku blog.cz. Zároveň jsem se stal na řadu měsíců prakticky zcela neviditelným pro vyhledávače, odkud se dříve rekrutovala přibližně polovina všech mých návštěvníků. Situace se sice lepší, ale děje se to jen velmi, velmi zvolna. Výsledkem je skutečnost, že zatímco moje dlouholetá setrvalá návštěvnost byla 500 - 800 návštěv týdně, teď je to za stejnou dobu 200 - 300. Mnohem větší procento návštěv než dříve tak tvoří místní štamgasti, kteří se sem vracejí už dlouhá léta a já jim velmi děkuji za jejich úžasnou vytrvalost.

Mají blogy budoucnost?

Občas si přečtu optimistický článek, že blogování jako obor je sice možná mírně za zenitem, ale jeho perspektiva je jinak celkem dobrá, zejména v tzv. "vážném blogování" zahrnujícím literární pokusy a názorové texty. Připadá mi to trochu, jako když mediální odborníci a doboví influenceři kdysi přesvědčovali veřejnost, že vysekávání textů do kamenných desek je sice možná mírně za zenitem, ale jeho perspektiva je jinak celkem dobrá, protože móda papíru jistě brzy opadne, když papír stejně nic nevydrží, zatímco do festovních kamenných desek se budou důležité texty vysekávat vždycky. Kdo tehdy na základě takového odborného dobrozdání investoval do manufaktur vyrábějících dárkové "psací soupravy" sestávající ze sekáčů a dlát různého profilu a velikosti (lepší soupravy měly samozřejmě i italiku a bold), ten byl brzy bez starostí o to, jak zajistit svůj majetek proti lupičům. 

Odliv původně blogových aktivit směrem k nejrůznějším sociálním sítím je nesporný a nezvratný, blogy, domnívám se, se stanou ještě nějakou dobu trpěnou a postupně se zmenšující rezervací menšinových podivínů, kterým z nějakého důvodu nestačí k vyjádření pár hutných a vypointovaných slov s jedním trefným ilustračním obrázkem. Návštěvnost budou tito podivíni tvořit jeden druhému podobně jako si dnešní básníci jeden od druhého kupují své vydané verše, takže se vytvoří cosi jako blogové rezervace, prakticky izolované od ostatního světa, bez přítoku nové okysličené krve zvenku. V těchto "tůních" se ještě možná tu a tam vytvoří specifické podmínky pro vznik něčeho zajímavého se širším dopadem, ale návštěvníci přicházející zvenku už nebudou rozvíjet blogovou komunitu, ale maximálně diskutovat o tématu na své vlastní platformě. Dobře to vidím třeba na případech, kdy si blogový článek přečtou s chutí ti, které na blog přivedu proklikem z facebooku: Jen zcela výjimečně někdo z nich zanechá svůj komentář na blogu, připojí ho nejvýš k původnímu fb statusu; blog je pro většinu takových návštěv zjevně cizí svět, který je možné glosovat ale už ne přijmout za svůj. A není divu, protože při použití papíru to sice jde báječně, ale z těžké kamenné desky prostě vlaštovku neuděláte, kdybyste se rozkrájeli :-).

Hmmm, a co z toho tedy vychází?

Když blog.cz směřoval k zániku, myslím, že většina tehdejších uživatelů této služby to věděla nebo aspoň tušila. I tak mnozí zůstali tak dlouho, jak to jenom šlo, včetně mne. Myslím, že něco podobného se dá očekávat i u postupného konce blogování jako takového: Ten konec bude o mnoho povlovnější a o řadu let delší než loňský radikální řez TV Nova likvidující z měsíce na měsíc blogovou platformu s více než miliónem uživatelů, ale poběží víceméně ve stejných procesních kolejích. Sociální sítě si užijí chvíle slávy vítězů a pak i ony samy podlehnou další generaci nových technologií, které bezesporu přijdou a o kterých nyní nemají tušení ani ti nejoduševnělejší vizionáři. To je vývoj a i když se nostalgikům a konzervám mého typu může zdát zvrácený, já jsem za něj v konečném důsledku rád, protože kdyby nebyl, musel bych teď tento článek v potu tváře sekat do kamene.

Je zřejmé, že z těch několika odstavců k připomenutí stále ještě celkem nedávné blogové minulosti bych se kurýroval ještě příští neděli :-).

 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě pravidelných týdenních glos politického a společenského dění najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.


15 komentářů:

  1. "Jen lístků pár - nepohřbeno - šustí" /Sbírka Infusoria, psaná na Underwoodce/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že pohřbít nestačí. Pro jistotu bych hrob vystlal čerstvým česnekem :-).

      Vymazat
  2. Co se tyce digitalnich technologii a "virtualniho světa"vývoj se opravdu nepředvídatelný..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, předvídat se to nedá, ale těšit se na to můžeme :-).

      Vymazat
  3. U jubilea 1. roku na nové doméně jsem uvažoval, zda to nějak "slavit", ale pak jsem to nechal plavat, že budu stále počítat roky od začátku na Blog.cz.
    Mě blogování i přes tebou zmiňovaný postupný útlum docela baví v tom, že si třemi příspěvky v měsíci můžu zmapovat zážitky a vypsat se ze svých zájmů, k tomu často i něco přečíst, aby tam byl i širší kontext. Beru to jako určitou formu udržování duševní kondice (i když tu mně bohatě zaručuje mé povolání), výsledek na webu vypadá také mnohem lépe než v souboru ve Wordu, v němž vždy začínám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě vlastně překvapilo, že je to teprve rok, protože čistě pocitově mi to připadne jako strašně dáááávno. Jasně, že mě blogování baví, jinak by to, myslím, dělat nešlo. Beru to i jako určitou formu "deníku" protože se v každém článku nějak odráží to, co prožívám, i když to třeba není úplně prvoplánové. Ale samozřejmě přemýšlím o tom, kudy se bude fungování blogů ubírat dál, a kdy zaniknou jako "slepá vývojová větev" :-).

      Vymazat
  4. A jak rychle jsme si zvykli :-) Jsem za tuhle skupinku podivínů moc ráda. Sice mi ta nová krev čas od času trochu chybí, ale stokrát radši budu blogovým štamgastem než instragramovým... inu, čímkoli :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K instagramu právě hledám cestu, ovšem neplánuji ho jako síť známých, kteří si vyměňují fotky z dovolené, ale jako propojku se zajímavými fotografy z celého světa. Uvidíme, jestli mi tam budou tyhle podivínské móresy trpět :-).

      Vymazat
  5. Blogy mají asi takovou budoucnost jako gramofony!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by bylo ještě dobré, taky to mohly být fonografy :-).

      Vymazat
  6. Z pohledu vyzileho blogosaura (upsice byla zalozena leta pane 2007!) bych to nevidela tak cerne. Nicmene tvuj popis rizene destrukce blog.cz je velmi presny a pripomina mi tehdejsi lod potopena s bloguje.cz. Tehdy jsem taky myslela, ze je s blogovanim pomalu amen a ono se bloguje dal. Mensi komunita je vlastne vetsi drzak nez ta velka a i kdyz je to drapani do piskovce, za tiktok videjicko bych to nemenila!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blogosaurus je velmi příhodně zvolený výraz :-) Jasně, že se bude blogovat dál, já se taky nechystám přejít na tiktok videjicka, to bych nemohl svým milým sledujícím udělat, to by s nimi taky mohlo praštit :-).

      Vymazat
  7. Sociální sítě přinesly jeden nemilý prvek: algoritmus a pochopitelnou snahu majitelů zpeněžit celou síť. Svoji vlastní doménu považuju za bezpečnou variantu, pokud chci dlouhodobě psát - aspoň teď si už po těch letech zkušeností nemyslím, že ty varianty "zdarma" vydrží na věky věků (nebo aspoň do té doby, dokud mě bude bavit blogovat)

    Můj inkoustový salát

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Své vlastní domény www.petrvapenik.cz, www.petrvapenik.com a www.petrvapenik.eu používám pro prezentaci svých fotek. Je tam sice jako soušást služeb i funkční blogová stránka, ale ne tak šikovná jako na speciálních blogových platformách, takže tady ještě budu nejspíš nějakou dobu strašit :-).

      Vymazat
  8. Pěkné připomenutí, ani se mi nechce věřit, že je to pouze rok, co jsme se stěhovali. Blog mám jako takový občasník, kam si zaznamenávám některé události, zážitky, pokusy a pokud se stane, že tím pobavím a zaujmu i někoho jiného krom sebe, beru to jako bonus navíc. Jestli spějeme do bodu, kdy budeme tvořit jakousi blogerskou rezervaci v moři jiných vyspělejších sociálních sítí, můžu říct jedině s Tebou a s ostatními oblíbenými blogery budu v rezervaci velice ráda. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.