pátek 27. listopadu 2020

O dobrých a špatných blogových zprávách

"Taky ti zmizely všechny fotky u starších článků?" ptají se mě někteří blogoví známí od minulého víkendu. Ano, zmizely, odpovídám posmutněle. Bylo to pro mě docela milé překvapení, že fotky zmigrované z dodýchávající platformy blog.cz nakonec vydržely na svých nových adresách celé tři měsíce od "velkého blogového křachu", než jim taky došly baterky. Ale ani králíček Duracell prý není nesmrtelný, jak nám kdysi tichounce pošeptala Elina Makropulos (aby ji Procter ani Gamble neslyšeli),  i když jí to žádný z obyčejných smrtelníků nechtěl věřit. Je to tak, fotky už jsou pár dní v tahu a na jejich místě zeje zcela prázdný prostor, který navzdory pravidlům temodynamiky není samovolně zaplňován zvnějšku, takže hrozí zeti beztrestně dál a prozeti se do nového roku. 
 
Nepopírám, že v tu chvíli mou emeritní chemickou myslí, povzbuzenou přirozenou škodolibou fantazií, prolétlo několik nápadů, jak se odvděčit televizi Nova za její dlouholeté kvalitní služby, které, zdá se, fungují zdarma v setrvalé jakosti i na dálku (to je teď v módě) z blogového záhrobí; kupříkladu taková přátelská návštěva v centrále našich dobrodinců s bandaskou dobře odleželé kyseliny isomáselné, jen náhodou a nedopatřením převrhnuté na zátěžový koberec v recepci, by možná za normálních okolností přesvědčila příslušné pracovníky vzpomínat na nás aspoň zčásti tak srdečně, jako my občas vzpomínáme na ně. Třeba jako právě teď nad zejícím prostorem v místech bývalých fotek. Ještěže na podobné nezákonné akce nám zbývá dostatek prostoru v naší představivosti.
 
Co nadělám, stejně k tomu jednou muselo dojít, říkám si a pokouším se dohrát první z více než 3000 fotografií, z nichž většina pochopitelně u mne na počítači nepřežila každoroční decimaci originálních snímků, vydávanou pyšně za tvůrčí akt. Potvrzuji si očekávanou skutečnost, že podle doporučených pravidel vytvořená záloha Galerie.cz je v praxi naprosto k ničemu, a s překvapením zjišťuji, že úplně nejlepší jsou pro tento účel nejobyčejnější wordovské zálohy udělané v posledních třech dnech života blog.cz. Sice mi chvíli trvá, než najdu optimální postup ručního přenosu obrázků, bohužel - jindy spolehlivá operace CTRL-C a CTRL-V má v kombinaci s fungováním administrace Bloggeru svoje mouchy, takže fotky je efektivní přenášet jen s mezipřistáním v příslušných jpg souborech. Za dva večery mám přenesené fotky k reportážím, na kterých mi nejvíc záleží, protože na ně sem tam dá někdo na sociálních sítích odkaz a bez fotek bohužel postrádají podstatnou část svého smyslu: Z cest po Japonsku, z Lefkady, rubriku Pražské drobnůstky. Ani rubrika Fotohádanky kupodivu není bez fotek to, co bývala. Mám v plánu postupně projít všechny rubriky a když to půjde dobře, budu hotov někdy v době, kdy v bitvě se spojenými vakcínami všech zemí podlehne poslední koronavirus typu covid-19 obklíčen u hradby poblíž letohrádku Hvězda. Ještěže v zimě jsou večery dlouhé a vláda bdí nad tím, abychom se zbytečně nerozptylovali jinými činnostmi.
 
Mám ale takovou zkušenost, že každá špatná zpráva chodí v páru s nějakou zprávou dobrou, jen se musí dobře a trpělivě hledat (někdy dlouhé týdny a měsíce :-)), takže se pozorně rozhlížím kolem sebe. A za chvíli to mám: Je to vůbec možné? Opravdu - minulý týden přišel na můj nový blog první návštěvník přes vyhledávač! Ano, je pravda, že dříve takových návštěv bylo 30-60 každý den, ale i taková první vlaštovka dokáže udělat radost. Zkouším se podívat do vyhledávače a zjišťuji, že poprvé se blogspotové Nedělní miniglosy vyšvihly v pořadí výše než ty z dávno neexistujícího starého blogu. 
 
Zkouším zadat ve vyhledávači celkem výlučný textový řetězec "Jazykové hrádky", což je moje speciální blogová rubrika o češtině. "Měl jste na mysli Jazykové hrátky!", praví stroze a bez připuštění jakékoli diskuse vyhledávač, který ví své a dokáže nás svou vlastní strojovou inteligencí chránit, abychom nevypadali příliš trapně před jinými inteligentními stroji. Nakonec nacházím po čtyřech stránkách odkazů na regionální programy Jazykových hrátek v mateřských školkách celé naší země a po logopedických knížkách všeho druhu své blogspotové Jazykové hrádky hned na páté straně. Poprvé! Vypadá to, že toužebně očekávaná první vlaštovka už je na cestě. Jen aby ji ještě cestou nesestřelil nějaký milovník přírody ze Středomoří.
 
Kdyby náhodou někdo z vás na těchto stránkách dobrouzdal na místo, kde jsou místo fotografií prázdné plochy jako to bývá na starých hřbitovech po vypadlých podobiznách, nelekejte se, na opravě se již pracuje. A kdybyste náhodou chtěli některý z mých takto zpotvořených starších článků k něčemu využít, ozvěte se, provedu opravu přednostně. Než to bude hotové, můžete se zatím rozhlédnout i po těch dobrých zprávách, které - viděno optimistickýma očima - vždycky chodí s těmi špatnými v páru.
 
Kampak se nám ti čerchmanti zase schovali? :-)  

 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může dalšího nabídnout? Kromě týdeníku Nedělní miniglosy, reflektujícího už víc než 11 let svérázným způsobem politické a společenské dění, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se zase brzy na shledanou.  

46 komentářů:

  1. V elektronické době jsou všechny informace ve vesmíru kolem. Ostatně těch 100 let vysílání elmag vln vytvořilo kolem naší matičky bublinu 100 světelných let, a tam najdeme vše. Pravda, je to trochu z ruky a prchá to stále dál, ale ono je to tak i s jinými věcmi.

    OdpovědětVymazat
  2. Ne. To snad ne! Velmi, velmi soucítím s tebou i se všemi, komu zmizely stovky a tisíce fotografií z pracně vyšperkovaných článků. To je skutečně hořká tečka. S kyselinou bych neváhala ani na vteřinu - jen co pandemie povolí a kanceláře se zaplní, vyraž rovnou za Kellnerem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V srpnu to po dvou dnech zase všechno naskočilo, ale teď se ani po týdnu nezdá, že by se něco obracelo k lepšímu. No a protože se na ty prázdné články nemůžu dívat, řekl jsem si, že se do toho pustím. Pomalu, po večerech. Ani jsem netušil, že ty své zálohy budu někdy tak intenzivně používat :-).

      Vymazat
  3. Tímto přetahováním fotek a opravováním vnitřních odkazů jsem se zabýval 5 týdnů, jednodušší to pro mě bylo ale v tom, že článků mám proti tobě jen zlomek, navíc na každý článek mám samostatný adresář, kde vedle něj jsou i fotky.

    S Googlem je to asi běh na dlouhou trať, jednou jsem zkoušel zadat do vyhledávače úplný název článku a k tomu název blogu a stejně se ve výpisu neobjevil :). A přitom dřív "googloví" návštěvníci našli 15 i více článků denně. Ale zdá se mně, že nedávno se jakási zbloudilá duše z Googlu také ukázala :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vnitřní odkazy jsem předělával v létě, u těch bylo jasné, že budou zcela nefunkční, tak nebylo na co čekat. U fotek to úplně jasné nebylo, protože nikdo nebyl schopný přesně říct, co se stane po odstřižení Galerie, protože nedokázal přesně "vytrasovat" celou cestu migrovaného článku a to, co se s ním bude v kterém kroku přesně dít. Ono ani teď to ostatně není úplně jasné: Zůstaly i některé fotky, které měly zmizet s ostatními, a naopak, ztratily se i některé fotky, které už byly prokazatelně nahrávány do prostředí Bloggeru. Tak všechny mé teorie o tom, co je důvodem takového chování, mají nějaký nedostatek. Je to podobné jako ve fyzice na začátku 20. století: Konečně už je po stovkách let úsilí vědců všechno prozkoumané a všechno jasné, zbývá vysvětlit jen pár drobností a budeme úplně rozumět celému světu :-).

      Vyhledávač si pomalu začíná zvykat, ale bude to ještě dlouhý proces. Jestli před starým blogem musím v něčem smeknout, tak před tím, jak měl vychytané plošné předpoklady pro pozice ve vyhledávačích. Dodnes tak ve vyhledávači najdu i můj testovací blog, na kterém jsem byl naposledy někdy v roce 2012, abych na něm odladil nový vizuál před tím, než jsem ho použil naostro na svých stránkách (takže to není dáno zdaleka jen vysokou návštěvností).

      Vymazat
  4. Nemilé, ale milé je, že máš vůli něco dělat k nápravě! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vůli k nápravě mám, protože se na to spáleniště nemůžu dívat :-). Nemilé je, že většinu času tak investuji do nápravy starého, místo toho, abych tvořil nové, ale tak holt to někdy je.

      Vymazat
  5. Zatím se držím na setrvalém stavu.
    Jen mezi hledáním jsem zjistila, že jsem ještě mnoho fotek po přesunu nezmenšila a jsou obrovské, ale jsou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je nejspíš tím, že jsem se při přenosu blogu držel přesně postupů doporučovaného neschopnými adminy blog.cz v bláhové naději, že aspoň jejich poslední profesní počin bude dobře rozmyšlený a technicky připravený :-). Ale mohlo mě napadnout, že to tak skončí.

      Jako "obrovské" se moje fotky tvářily, když jsem je chtěl ručně pouze překopírovat ze svých wordovských záloh, přestože obrázky byly pouze malé. Sice se pak v článcích zobrazovaly, ale třeba otevřít článek na mobilu byl pak běh na dlouhou trať, stejně tak i další úprava článku byla problematická. Musel jsem obrázky napřed převést do podoby standardně komprimovaného jpg souboru a pak nahrát přes administraci, pak teprve se takový článek choval normálně.

      Vymazat
    2. Před dvěma lety mi Veruce celou galerii převedla na webhosting a tam je mám uložené až do dneška.
      Pak mi ještě velikost zmenšovala.
      Když jsme celý přenos domlouvali, právě ty snímky byla priorita vyřešit.
      Nechali mi na výběr a já jsem ráda, že celou galerii přenesli a já přestala být na té původní závislá.

      Vymazat
  6. Tak to už je na kakodyl na to je i kyselina izomaselna krátká! Ovšem, třeba Nová nacvicuje svoje zmizení z mediální scény...

    OdpovědětVymazat
  7. No nepotěšil jste mě, nepotěšil, a ani já vás nepoteším.... prostě ta spálená zem tam zůstane, hledat nebudu nic, problém je, že se teď nedostanu k fotkám zazálohovaným v druhém počítači, neb zřejmě odešel zdroj a synek má úplně jiné starosti než se do toho pustit. Předhodí mi zas exterňák a tam nejsou zálohy kompletní, pár let mi tam chybí. Navíc nemám tu trpělivost projíždět už dvacetkrát projeté a zas znovu hledat to co jsem už našla. Takže zima nezima, pusto a prázdno bude pět let na blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme, jak dlouho mě to bude bavit. Jsem sice celkem trpělivý člověk, ale vocaď pocaď.

      Vymazat
  8. Tak to jsem netušila. Tak jsi mě moc nepotěšil. Nemám na to znova nahrávat fotky, ani bych neveděla jaké... Zamrzí, ale kupodivu to neřeším tolik, jako po převodu blogu. Už mám některé nové články s fotkama 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám naštěstí zachovanou přesnou podobu článků včetně všech obrázků, takže rekonstrukce je možná. Neříkám, že to má vždycky i smysl, ale ještě navrch přemýšlet, které články si zaslouží opravit a které už ne, to by byla ještě větší ztráta času :-).

      Vymazat
  9. Petře, i já se se zmizením fotek z blogu setkala. Tehdy jsem se obracela s dotazy na další blogery, abych pak ve finále fotky znovu nahrávala. Bylo to k zlosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono proběhla už jedna vlna, kterou moje články kupodivu ustály. Ale jak jsme se poučili v jiné epidemii - po první vlně přichází druhá a tvrdší. Postupně to opravím, i když je to k vzteku. Jen bych rád měl nějakou jistotu, že co takhle opravím, to už vydrží na svém místě.

      Vymazat
  10. Poslušne hlásím, že u mňa na Wordpresse k žiadnym stratám našťastie nedošlo. Môj šiesty zmysel, asi funguje dobre, keď mi radil neísť na blogspot 🙂 Ja nejako toho pána Gúgla nemusím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že svůj šestý smysl příliš vytěžuji jinými úkoly a on pak už nemá sílu dobře aktivně poradit v takové důležité věci. Ale stěhovat se kvůli tomu ještě jednou, to už bych fakt nedal! :-).

      Vymazat
  11. Já udělal za blog.cz tlustou čáru (to k TlusŤjochovi sedne, ne?) a začal z čisté vody.
    Když se člověk otáčí do minulosti, znamená to, že (kvapem) stárne.
    Čo bolo, to bolo, těrazki som ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde dnes najdeš opravdu čistou vodu... Já se stárnutí nebráním, i když to není nic extra. Ale už to zvládli i jiní před námi, tak to taky risknu :-).

      Vymazat
    2. To není stárnutí, to je zrání :-)

      Vymazat
  12. Petře, já jsem dala na blog upozornění na tuto situaci a přidala jsem odkaz do mé galerie JiHei.zonerama.com , kde mnoho z těch zmizelých fotografií mám a navíc tam přidávám všechny nové. Je to tak, jak jsme se o tom bavili v mailu, když jsem ti oznámila tuhle nemilou zprávu o mizejících fotografiích. Dneska jsem opět kontrolovala můj blog a zjistila jsem, že mi postupně mizejí další fotky. Dohledávat je zpětně na dvd a doplňovat je jednu po druhé zpět do článků, to by byl fakt masakr, to dělat nebudu. Takže tak, jako Tlusťjoch ;) , ani já se nebudu otáčet zpátky..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každopádně ti děkuji za tu informaci, že fotky mizí, přišel bych na to s nějakým zpožděním, protože u článků v roce 2020 už jsem fotky paralelně nahrával přímo do blogspotu. Zatím jsem zrekonstruoval roky 2019 a 2018, i když tam část fotek ze mně neznámých důvodů prozatím přežila (což neznamená, že nezmizí zítra) a rubriky, na kterých mi nejvíc záleželo, aby byly i s obrázky, protože na ně snad budou zase časem chodit z vyhledávačů lidé, kteří nejsou v obraze, co se všechno na blozích v posledním půlroce odehrálo, a budou ty chyby logicky přičítat autorovi blogu :-). Našel jsem dokonce i články, ze kterých zmizela jen část fotek a část zůstala na svých místech; je to celé podivné. Paradoxně doufám, že hlavní vinu na tom nese ještě blog.cz, protože jestli jde o drobnou chybku blogspotu, čekají nás zajímavé zítřky :-).

      Vymazat
    2. Nestraš se zajímavýma zítřkama ;), to snad ne, to už bych na blogování zanevřela úplně. Já jsem to upozornění a vysvětlení situace s mizejícími fotografiemi umístila na blogu tak, že je viditelné ze kteréhokoli místa blogu. Prostě z každého článku, i z těch starých. I já mám články, ze kterých zmizela jen část fotek a zbytek zatím zůstává. Ale bude to asi jen otázka času..

      Vymazat
    3. Pro záchranu článků jsem ochoten udělat leccos, ale jen jednou; podruhé už tam nechám prázdné rámečky :-).

      Vymazat
  13. A existuje vůbec nějaká technická podpora blogspotu, kam by bylo možné odeslat dotaz? Chvilku jsem to hledala, ale zatím jsem nic nenašla..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, zatím jsem nic takového nehledal. Ale jen těžko bude podpora tak nedostupná, jak jsme byli zvyklí z předešlého působiště, i když tam oficiální adresa existovala :-).

      Vymazat
  14. Kyselina isomáselná nemá chybu. Po praktické ukázce v hodině chemie se neznámému individuu podařilo několik kapek oddělit. Celý gympl pak smrděl ještě dva týdny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen se obávám, že by mi vydávání se za neznámé individuum nevyšlo, protože moje tvář bude na průmyslové kameře :-).

      Vymazat
  15. Naštěstí si teda neumím představit, jak ona kyselina smrdí :-)

    Nicméně Jazykové hrádky jsou zde má nejoblíbenější rubrika a rozhodně by si zasloužila ve vyhledávači mnohem lepší umístění! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona se ta "internetová pověst" nějakou dobu buduje, to byl ostatně důvod, proč jsem nechtěl odejít z původního blogu dřív, než to bude nevyhnutelné. Jsem sice netrpělivý, ale v poslední době je přece jen vidět určitý pokrok, tak uvidíme :-).

      Vymazat
    2. V roce 1978 byly průmyslové kamery naštěstí fakt jen v průmyslu, a to ještě jen v tom strategickém.

      Vymazat
    3. Pardon, patří to o komentář výš.

      Vymazat
  16. To je mi líto, myslela jsem, že to byl nějaký problém s Blogspotem, protože i mně zmizely nějaké obrázky, které ale nebyly ze stránek Galerie.cz, protože jsem je přes léto všechny nahradila. Už jsem se znovu nekoukala, jestli se náhodou neobjevily, pro jistotu stejně raději udělám takovou rychlojízdu skrz články, jestli něco nechybí.
    A gratuluji k prvnímu návštěvníkovi z vyhledávače! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Děkuji. I kdyby ta návštěva byl jenom omyl (jakože asi byl), potěšil :-).

    OdpovědětVymazat
  18. Tak... a teraz všetci povinne zadať do Google “Slovní hrádky” nech zlepšíme stránkam ranking! 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úžasné, Jazykové hrádky už to našlo na stránce č.3! :-)

      Vymazat
  19. Před časem jsem seděla hodně přes půlnoc, abych si dohrála fotky do nového blogu. Vyplatilo se. Mám je téměř všechny, pár se jich zatoulalo. Udělala jsem si zálohu u sebe v PC a na Google....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přes půlnoc... to jsi tedy dobrá! Já už to dělám po večerech týden a dostal jsem se od současnosti do začátku roku 2017 :-).

      Vymazat
  20. To tedy byly radosti. Ale hlavně, že vše dobře dopadlo a fotky se - ač krkolomě - zdá se povedlo všechny zdárně nahrát. :)
    Jinak gratuluji k tomu, že už o Tobě ví i Strýček Google! To je super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě není zdaleka hotovo, jsem přibližně ve třetině práce. Ale díky! :-)

      Vymazat
  21. Jelikož jsem opět zanedbávala svůj blogový svět, na tuhle neradost jsem přišla až dnes.
    Pro mě zas až tak velká rána to není, grafický blog začínám celkem znovu, ale ty s tím máš opravdu hodně práce. Tolik fotek fuč, ale tak nějak se to dalo čekat, jenže člověk doufá do poslední minuty... Blogování prostě dá někdy dost zabrat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blogování jako takové by mohla být celkem bezriziková záležitost, kdyby se do toho pořád nemíchal ten zpropadený lidský faktor - na straně adminů i uživatelů :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.