neděle 29. listopadu 2020

Nedělní miniglosy č.568

No vida, ani jsme se nenadáli a vstoupili jsme do období adventu, letos notně podivného, ale to už je jen logické vyústění celého podivného roku. Ač jsme národem veskrze ateistickým, letos jako kdyby se naplnil původní smysl adventu jako období očekávání Spasitele: Zatímco v normálních letech už touto dobou frčí předvánoční ruch a adventní trhy, dnes spíš vyhlížíme v novinách dobré zprávy, abychom se dozvěděli, jestli budou moct otevřít restaurace a malé obchody, jestli si budeme smět podat ruku s přáteli, jestli budeme moct zajet na návštěvu k příbuzným, jestli se budeme moct projít zimní nocí. Divná doba. Ale i takhle z veřejí zvyku vysazená doba má své jistoty a kotvy, věci, na které je spolehnutí a kterým je úplně fuk, jakou barvou právě hraje kdejaký PES, jako např. že v neděli opět vyjdou Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Srdečně vás tedy všechny vítám u dnešního 568. vydání.
 
V uplynulém týdnu jsem publikoval dva nové články: Prvním článkem byl 2. díl malého seriálu o tom, Jak zorganizovat výstavu svých fotek - tentokrát na téma Co je dobré mít připraveno před tím, než s úmyslem vystavovat někoho oslovíte. Ve druhém článku O dobrých a špatných blogových zprávách jsem si pak postěžoval na skutečnost, že z mého blogu zmizela většina fotek zmigrovaných ze zlikvidované platformy blog.cz (Proč? Kdo ví!) A abychom pro dobrou náladu přidali i něco vesele bláznivého, můžete si přečíst a porovnat s originálem, jak jsem - jako člověk, který vůbec neumí německy - přeložil do češtiny báseň Christiana Morgensterna Tři zajíci.
  
Asi si umíte představit, jak jsem po zmizení většiny starších fotek z blogu prskal vzteky, ale musím říct, že i únavná postupná ruční náprava má asi svůj dobrý smysl v tom, že je člověk donucen vzít každý článek do ruky a tím si ho trochu připomenout. Často jde o texty, které si už přesně (a někdy ani přibližně :-)) nepamatuji a jedním z nich je i článek z léta 2017 Umíme na blogu přijímat a poskytovat kritické připomínky? Když jsem ho teď s odstupem četl, říkal jsem si, že bych ho asi dnes nenapsal o moc jinak. No a protože zítřkem končí listopad, ještě jednou připomenu i šest let starý článek Co mě (ne)těší na výročí 17. listopadu.
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví, trpělivost v době adventního očekávání (však odměna bude stát za to!) a co nejvlídnější podzimní dny.   
 
 
Nový český protiepidemiologický systém PES je vyšetřován policií pro podezření z cíleného nadržování, protože v případě vyšších stupňů nebezpečí sice zakazuje obchodům prodej oděvů a obuvi, ale naproti tomu výslovně povoluje zcela bez omezení prodávat psí dečky.
---------------------- 
Reportáž o prudkém zvýšení počtu alkoholiků mezi českými učiteli odvysílala americká CNN. Ukázalo se ale, že šlo jen o nedorozumění vyvolané zmatečným překladem z češtiny: Není totiž pravda - jak bylo mylně uvedeno v reportáži - že skoro všichni čeští učitelé jsou v koronavirové době ustavičně "nadrátovaní", ale ve skutečnosti jsou jen neustále připraveni v pohotovosti "na drátě" na své přínosné a mládeží nadšeně přijímané hodiny distanční výuky.
---------------------- 
Podle divadelních expertů se v současné pohnuté době určují trendy pro vývoj divadelnictví na dlouhé období dopředu. Vzhledem k možnosti dalších vln různých pandemií se budou pravděpodobně aktivity větších divadelních domů přesouvat na internet. V živém kontaktu s divákem zůstanou spíš jen malé scény, které ale od oblíbených úsporných představení pro jednoho herce přejdou postupně k novému typu relativně bezpečných inscenací pro jednoho diváka. 
----------------------   
Předseda vlády Andrej Babiš s ministryní financí Alenou Schillerovou požádali české senátorky a senátory, jestli by nebyli tak hodní a nevrátili do Poslanecké sněmovny rozsáhlé úpravy zákona o daních z příjmu, které poslanci nedávno ve schvalovacím rauši schválili ve značně širším rozsahu, než původně zamýšleli a než státní rozpočet unese: "Měli byste to pochopit: Kvůli koronaviru se teď hlasuje o dost méně než za normální situace, takže poslancům hlasování chybí a není divu, že když konečně jednou dostanou příležitost, chovají se jako utržení ze řetězu." Protože na oplátku premiér slíbil omezit svá veřejná vyjádření o naprosté zbytečnosti Senátu, senátoři přislíbili v tak důležité věci vstřícný a odpovědný přístup, ale podmínili ho tím, že si o svém stanovisku k premiérově žádosti budou moct několikrát společně zahlasovat.
----------------------
Česká tisková kancelář v sobotu oznámila, že se ten den slaví Mezinárodní den nekupování ničeho, ale odmítla sdělit jakékoli další podrobnosti s tím, že jak koupila, tak prodává.
---------------------- 
Česká televize jako veřejnoprávní instituce opět vyšla vstříc aktuálním i předpokládaným budoucím potřebám veřejnosti a po úspěšném projektu Učí telka, ve kterém mohou doma v karanténě zavřené děti sledovat, jak se jiné děti učí, přichází s novým pořadem Dobrou chuť, kde lidé, kteří nemohou normálně chodit do práce a vydělávat si na živobytí, budou moct každý den v poledne sledovat, jak jiní lidé obědvají. 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct a půl roku v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

41 komentářů:

  1. Ovšem ukazuje se že epidemiologic systém není PES, ale naopak FENA.Fedrovani NAprostych, Absurdit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná jde jen o zkomolení skutečnosti, že o vzniku systému PES točí dokument režisér Fenič.

      Vymazat
  2. Nejsem v tomhle oboru žádný expert, ale myslím, že pořady, jako je Dobrou chuť, už tady máme docela dlouho :-) Ale je fakt, že běhají asi jenom na komerčních stanicích. Takže směle do toho!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I na veřejnoprávní stanici by se něco našlo. Kdyby nic jiného, už to zafungovalo jako inspirace pro NMg :-).

      Vymazat
    2. Možná "Animo" by znělo lépe.

      Vymazat
  3. Ad #6) ČT připravila i modifikaci pro amatérské sportovce s názvem "SK učí telka", zejména pro fotbalisty, jak simulovat při faulu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skučet je ovšem třeba nemelodicky, aby se to nedalo zaměnit za zakázaný zpěv.

      Vymazat
  4. Jednoznačně dnes vedou nadrátovaní kantoři :-)
    Přeji klidný a pohodový adventní čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí se čeští učitelé ozvali, že většina z nich má bezdrátové připojení :-).

      Vymazat
  5. Pořady, kde jiní jedí, případně předtím ještě půl hodinu připravují jídlo, jsem nikdy nechápal, jak můžou někoho bavit, a stejně tak, že kuchaři se mohou stát celebritami a kdejaký herec či zpěvák může mít úspěch s kuchařkami. Ale asi to bude tím, že umím uvařit jen čaj a kávu.

    Kdysi prý hladovým bezdomovcům doporučovali, aby se alespoň u jídelen načichali vůní jídel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obliba podobných pořadů je, zdá se, setrvalá. Jen je třeba minimalizovat vzdělávací složku, kdy vystupující předvádějí, jak co připravit, a ponechat pokud možno jen vlastní jídlo doprovázené mnoha citoslovci libosti, aby to za ten koncesionářský poplatek stálo :-).

      Vymazat
    2. Ja zas nechápem ako môže niekoho baviť sledovať, ako niekto hrá videohry a ešte mu za to aj platiť. Svet je zvrátený :-)

      Vymazat
  6. Ad #1) Policisté dokonce objevili i tajnou hospodu, kde se podávalo psí víno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná proto média nasazovala hostům z této hospody psí hlavu.

      Vymazat
  7. ....požádali české senátorky a senátory..
    Podařilo se mi přečíst české seniorky a senioři, ale vlastně v tom není ani takový rozdíl v našem senátu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. České seniorky a čeští senioři mají převážně pochopení, oni panu premiérovi v nouzi vyjdou vstříc :-).

      Vymazat
  8. Poznámka k dobré chuti. A všimli jste si v televizi: oni vaří, stojí nad tím a pořád při tom mluví a mluví a mluví. V tom jídle ale musí být naprskáno. Dnes též kovidově.
    I když pravda, vy jste to myslel jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nově budou muset vystupující dodržovat řádný dvoumetrový odstup od hrnců a talířů :-).

      Vymazat
    2. Ono sa to potom vydezinfikuje keď to prejde varom :-)

      Vymazat
    3. Vynálezce z oblasti multimédií se bohužel zaměřili úzce jen na obraz a zvuk a trestuhodne zanedbání cichove a chuťové vjemy...

      Vymazat
  9. Babiš je v rauši často! Nyní bude obžalován a odsouzen jako trestanec...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně ho neinternovat na Elbě, to už jednou selhalo! :-)

      Vymazat
  10. Zbožňujem tie tvoje slovné hráDky à la Učí telka 😄 ale neviem čo by nás teda naučila.... keď tam vkuse chodia reklamy alebo nejaké reality show o hľadaní “lásky” 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Učí telku vymysleli v České televizi, to jsem jenom převzal :-). Ale občas přidám nějaké ty vlastní "hrádky" :-).

      Žádnou reality show na hledání lásky jsem ještě neviděl, asi nejsem ta pravá cílová skupina :-).

      Vymazat
  11. Miniglosa ze senátu a parlamentu nemá chybu! :D

    Naprosto mě fascinuje PES a jeho třetí stupeň - obchody sice budou moci prodávat boty a oblečení, ale když si je vyzkouším, vzápětí poputuje do karantény. Nevím, jak to mají ostatní, ale když si jdu koupit boty, vyzkouším třeba deset párů, než se rozhodnu. Když tam přijde pár podobných zákazníků za den, všechny boty budou za pár hodin v karanténě a obchod může zase zavřít...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuším, že od karantény oblečení a bot se tentokrát upustilo. Prý aby nebyly znevýhodněné malé obchody, které mívají jen pár kousků od každého. Jako kdyby jim už dávno nevrazili kudlu do zad upřednostněním mega a hyper marketů, kde si všichni všechno mohli koupit bez toho že to šlo do nějaké karantény a v době kdy právě ty malé obchody se stejným sortimentem byly zavřené....

      Vymazat
    2. Aha, tak to jsem nevěděla, poslední info jsem měla právě s tím, že to jde všechno do karantény. Tak alespoň, že tak.

      Vymazat
    3. Žádné výjimky! Pěkně všechny svršky na 14 dní do karantény a čekat, jestli nezačnou pokašlávat :-).

      Vymazat
  12. Mě ty ostatní politické zprávy stále nechybí. Tohle je fakt příjemné podání informací :-) Pobavilo mě vše, nejvíc nadrátovaní učitelé a hry pro jednoho diváka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. omluva za překlep hned v úvodu - "Mi ty ostatní..."

      Vymazat
    2. To je taková "politika v prášku". Při zpětném pohledu to může fungovat jako zajímavý přehled :-).

      Vymazat
  13. Ani semafor, ani PES se jim teda nepovedl. Zato tobě se PES vyvedl na výbornou

    OdpovědětVymazat
  14. Ten úvod ve mě probudil spíš smutek, ale úsměv se vrátil při čtení miniglos. Ani nevím, která zpráva je lepší. Pro nás samozřejmě. Přeji krásný advent

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Vždycky je lepší mít zádumčivý začátek a veselý konec než naopak :-).

      Vymazat
  15. Protěžuje PES i prodej pes ticidů?

    OdpovědětVymazat
  16. Nepřekvapilo by mě, kdyby reportáž o nadrátovaných vyučujících odvysílala česká "CNN" ;) Nebo že se ten počet učitelů na alkoholu opravdu zvýšil. Párkrát jsem ségře opravovala úkoly do angličtiny, které mi přeposlala včetně mailů s jejich učitelkou. Ta žena musí mít opravdu velkou trpělivost, já už bych se dávno pověsila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako bývalý učitel mám velkou úctu k tomu, jak teď mnozí žáci, studenti i učitelé zvládají nezáviděníhodnou situaci. Fakt nevím, jak bych se s tím sám vyrovnal, ať už bych byl právě na kterékoli straně :-).

      Vymazat
  17. Zdá se, že přibývá PESimistů, kteří nás PESkují.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.