neděle 22. listopadu 2020

Nedělní miniglosy č.567

Nedávno jsem si vzpomněl na to, kterak společnost začátkem března přijala v panice informaci o prvních třech osobách nakažených novým virem na území České republiky. Tehdy jsem - se zamýšlenou notnou dávkou nadsázky - říkal, že za nějakou dobu nám nejspíš ani nepřijde, když se z médií dozvíme, že se nakazilo dalších několik set lidí za den, protože naše mysl postupně otupí svou citlivost na zvyšující se čísla. Vzpomněl jsem si na to v souvislosti s tím, jak nadšeně dnes hltáme pozitivní informaci (a co je nejhorší - ona je opravdu pozitivní!), že počet nově nakažených klesl pod 10 tisíc za den. Je vidět, že měřítka, která lidé používají, se dokážou razantně proměnit během historicky velmi krátké doby. Ještěže existují věci, na které je relativní spolehnutí, jako např. že v neděli opět vycházejí Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Srdečně vás tedy všechny vítám u dnešního 567. vydání.
 
V uplynulém týdnu jsem na tomto blogu zveřejnil dva články. Prvním dílem jsem odstartoval zamýšlený seriál článků o tom, jak si uspořádat fotovýstavu, kde budu postupně dávat k dispozici své vlastní zkušenosti s touto zvláštní disciplínou: Jak zorganizovat výstavu svých fotek? Díl 1.: Kde vystavovat a stojí to vůbec za to? (když to dobře dopadne, v následujícím týdnu budeme pokračovat). No a v pátek vpodvečer jsem - i když vůbec neumím německy - dostal "neodbytnou chuť přeložit si některou z básní Christiana Morgensterna", což tentokrát odnesla básnička Tři zajíci, a musím říct, že to byl nesmírně zajímavý zážitek, protože se při tom můžete dát do zkoumání rozdílných myšlenkových cest opravdových překladatelů, v tomto případě Emanuela Frynty a Josefa Hiršala. Z minulého týdne pak můžu ještě připomenout článek Těžký život náhradníka o tom, jak jsem na své - pořád fungující, ale pořád ještě pro běžnou veřejnost uzavřené - výstavě na zámku v Dobřichovicích vyměnil jeden z původně vystavených obrazů za jiný. A když jsme začali zmínkou o aktuálním stavu koronavirové epidemie v našem státě, asi stojí za to sem dát i připomínku článku o mediálním využívání (i zneužívání) statistiky Vliv jerlínu japonského na počet utopených
  
V dnešním archivním okénku se ještě jednou vrátíme k výročí tzv. Sametové revoluce, protože přidávám odkaz na článek z roku 2014 Co mě (ne)těší na výročí 17. listopadu. Tento článek patřil původně k nejkomentovanějším na mém blogu, ale vynulování komentářů po zrušení platformy blog.cz z něj udělalo opět článek divže ne panenský :-).
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví, neutuchající optimismus a co nejvlídnější podzimní dny.   
 
 
Poté, co česká kina a divadla dostala povolení hrát svá představení prakticky bez omezení, pokud ovšem na něm nebudou přítomni diváci, vedení Národního divadla podalo oficiální žádost o přejmenování této významné kulturní instituce na obsahově příhodnější název Divadlo Na mýtince.
----------------------
Ministerstvo zdravotnictví se po určitý čas snažilo mapovat aktuální epidemiologickou situaci pomocí multikriteriálního protiepidemického systému PES. Ukázalo se ale, že tento komplexní systém je pro použití v České republice příliš robustní a že místnímu specifickému naturelu politiků i obyvatel bude i vzhledem k dlouholeté české pivovarské tradici mnohem lépe vyhovovat jednodušší a pochopitelnější protiepidemický systém ŠTĚNĚ.
---------------------- 
Podle průzkumu veřejného mínění si největší procento obyvatel naší země myslí, že za kritické podzimní rozšíření koronavirové nákazy u nás mohou sami občané, kteří jak jen mohou, nedodržují moudrá, včasná a srozumitelná vládní nařízení. Vláda na základě výsledků průzkumu uvedla, že bude vůči občanům tolerantní a pokud všichni napíšou vlastnoruční kajícné doznání a odpřisáhnou, že už se to nikdy nebude opakovat, vláda je ochotna naposledy přimhouřit oči a se zdejšími obyvateli to ještě jednou zkusit.
---------------------- 
Poté, co vešlo v platnost nařízení, že každý nakupující musí mít pro sebe v obchodě minimálně 15 čtverečných metrů prostoru, musela zavřít část vietnamských večerek, protože v jejich případě nepomohl dosáhnout souladu s pravidly ani sofistikovaný management front.
----------------------   
Podle specializovaného průzkumu Nedělních miniglos obdivuje dnešní mladá generace na lidech, kteří se 17. listopadu 1989 zúčastnili historicky zlomové demonstrace na Národní třídě, především to, že byli ochotni se i v krutém dvoustupňovém mrazu vydal do centra města osobně, i když by bylo mnohem pohodlnější uspořádat demostraci on-line.
---------------------- 
Americký prezident Donald Trump považuje za podezřelé, že Nedělní miniglosy již vyšly 567x, a protože domnívá, že při vydávání týdeníku mohlo docházet k rozsáhlým podvodům v jeho neprospěch, požádal o oficiální přepočet.
----------------------
Předseda České asociace psích salónů požádal na speciální tiskové konferenci vysoké manažery českých podniků, aby se dále neobraceli na jednotlivé provozovny s požadavky na zastřižení svých módních plnovousů a na kadeřnické služby, protože k tomu, aby byl takový manažer v salónu obsloužen podle svého přání, bohužel podle aktuálního právního výkladu nepostačuje, že je na své podřízené pes.
---------------------- 
Na mezinárodní on-line konferenci historiků k 350. výročí úmrtí J. A. Komenského vzbudila velkou pozornost přednáška bývalého českého prezidenta Václava Klause s názvem Jan Ámos Komenský - druhý největší pedagog světové historie. 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct a půl roku v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

32 komentářů:

  1. Robotizace duševních činnosti opět uvazla, neboť robot Andrej (nástupce známého ro Ota Emila, produkuje souvětí, ktera maji charakter tzv. slovního salátů... Přísluší odborníci jsou nadšení touto být nechtenou simulaci jistých poruch, ovsem občany to po ekud zneklidnuje..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zůstávám optimistou a věřím, že vytrvalým tréninkem časem povýší ze slovního salátu na kompaktnější slovní brokolici.

      Vymazat
    2. jen aby z toho nevznikl salát alejkum...

      Vymazat
  2. Ad #4) Kdyby se přešlo z FIFO na LIFO, ono by to šlo. A navíc, vždyť jde jenom vlastně o obslužné kanály. A stok tu mám dost, nebo ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím, že o téhle problematice víš první poslední :-).

      Vymazat
  3. Ad #2) Antirouškaři zavedli systém HŮL- neboť kdo chce psa bíti, hůl si vždycky najde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhorší jsou antirouškaři z řad golfistů.

      Vymazat
    2. V IT PES znamená Packetized Elementary Stream (Elementární paketový tok)...

      Vymazat
    3. Aha, já jsem si naivně myslel, že PES v IT znamená polyester :-).

      Vymazat
  4. Je pěkné vidět, že na některé věci je stále spoleh :-) Miniglosy mě i tentokrát královsky pobavily. Hned ta první je, myslím, naprosto fenomenální! :-D A pes se podle všeho stává velmi politickým zvířetem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Národní divadlo, pokud vím, mohlo být divadlem na mýtince už v době svého vzniku. Ve hře byla totiž i jakási parcela u Karlova náměstí, ale byla výborem odmítnuta "pro odlehlost místa" :-).

      Vymazat
  5. Možná by manažerům společností byl umožněn vstup do psích salónů, kdyby přišli po čtyřech a vesele si poštěkávali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořádně se poštěkat pro ně určitě není nic těžkého :-).

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Kdybychom takové lidi neměli, musela by si je redakce NMg vymyslet :-).

      Vymazat
  7. Zpočátku se dokonce o prvních mrtvých udávaly podrobnosti, kolik mají roků a odkud jsou. A Gorbačov také nejdříve četl jména mrtvých hasičů po havárii v Černobylu a když jich bylo přes 30, raději toho nechal, protože pozdější tisícovky by už nikoho "nebavily".

    Aby se vyhovělo podmínce 15 m čtverečních, ke každému obchodu by měli přimontovat dotykovou obrazovku s nabídkou zboží a pásový dopravník, který by ho k zákazníkům posunul.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že se dostaneme do desetitisíců v kolonce nakažených, to jsem si ani při svém veskrze pesimistickém přístupu na jaře neuměl představit.

      Vymazat
  8. Ad #4) Psycholog V.A.Chmellař navrhuje přejít z metrů čtverečních na metry krychlové. Ty se dají převést na litry, což Češi akceptují mnohem ochotněji.

    OdpovědětVymazat
  9. Klaus, to je osobnost, kterou nám může závidět celý svět!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závidí-li opravdu hodně, mohli by si ho na nějakou dobu půjčit.

      Vymazat
  10. Vzhledem k tomu, že Donald Trump nehodlá opustit Bílý dům, navrhl mu Joe Biden demokraticky místo zahradníka a Melanii funkci Bílé paní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakpak se asi slovinsky řekne "Věř, ale komu věříš, měř"? :-)

      Vymazat
  11. Divadlem Na mýtince jsi mě naprosto dostal :D I krutým dvoustupňovým mrazem. Jen mě děsí, jak moc to sedí na mé mladší sestry...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem viděl kdysi v jedné anglické encyklopedii, že rozmezí 0 až -10 stupňů označovali jako "krutý mráz" :-).

      Vymazat
  12. Miniglosy pobavily! :)
    K těm 15 metrům čtverečním - Kolegyně mi vyprávěla, jak šla do města do galanterie. Paní prodavačka povídá té druhé "Hele, není nás tu už moc?", načež ta jí odpověděla "No co, tak už to necháme bejt, ne? U nás to hrotí jen obchodní řetězce, jsou nejvíc na ráně, ale malé obchůdky to mají na háku a kontrolovat je nemá kdo, městská policie je v karanténě nebo nakažená :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se zítra s městskou policií nepotkám, protože se chystám po nějaké době proniknout na svou výstavu :-).

      Vymazat
  13. Protože se politikou malých obchodů zabývám, všichni nad tím vyzráli.
    Do celkové plochy započítali i toalety, sklady, rampy a najednou má člověk tak nádherný a veliký prostor !! Jen se musí chtít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To dává smysl. Důležité je, aby se člověk, který urgentně potřebuje toaletu, neocitl na rampě :-).

      Vymazat
  14. 567. vydání miniglos a pořád je o čem psát. No, nežijeme my si tady přímo nádherně? Kdo jinde to má...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to mají všude. Jestli nevydávají miniglosy, je to jen jejich chyba :-).

      Vymazat
  15. Ale nevím, jestli to jde obráceně - občané dají šanci vládě.
    17. listopad 1989 je kapitola sama pro sebe. Raději si připomenu Opletala.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.