neděle 22. srpna 2021

Nedělní miniglosy č.603

Říká se "Třikrát a dost!" tak dnes potřetí a naposledy na začátku svého tradičního úvodníku připomenu nedávné výběrové jubilejní 600. vydání našich Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". My už jsme totiž dnes o tři neděle a o tři čísla dál a minulost se nedá připomínat věčně, zvlášť když je před námi poslední prázdninový týden, a ten je třeba náležitě využít především pro přítomnost. U mne se po dlouhém roce a půl "vnitřního azylu" situace postupně normalizuje, protože už podruhé za sebou píšu NMg ve své tradiční kavárně Na Poříčí u horké čokolády s kopcem šlehačky, ostatně kdy už by člověk měl dělat dietní chyby, když ne v neděli, že? Každopádně vám může být srdečně jedno, kde dnešní 603. vydání asi nejdéle vydávaného existujícího českého blogového nedělníku píšu, hlavně že tu opět je a já vás u něj všechny srdečně vítám.

Tento týden vyšly zde na blogu dva nové články: Ten první s Nedělními miniglosami bezprostředně souvisí, protože námět k němu jsem získal právě cestou z nedělní kavárny, kdy jsem potkal opilce, který dostal zálusk na můj foťák. Kdybych s minulými miniglosami skončil o pět minut později nebo o pět minut dřív, nejspíš bych ho nepotkal a byl bych chudší o jednu ne zcela příjemnou zkušenost a také o jeden napínavý článek - O staroměstském Aljošovi. Ve druhém článku jsem si připomněl loňskou rychlou evakuaci z potápějící se blogové platformy Blog.cz a taky jsem se trochu zamyslel nad budoucností blogů obecně: Rok po skončení blog.cz aneb Jak se po starém blogu zaprášilo. Z předešlého týdne pak ještě jednou připomínám celkem rozsáhlou reportáž z netradiční poznávací cesty vypůjčeným městským autobusem za většinou ne moc známými a navštěvovanými památkami mezi Kopidlnem a Jičínem: Za barokní krajinou k lesu Řáholci. Kdo rád poznává a nechce se mu kvůli tomu jezdit až někam k dalekým Křovákům, může to brát jako zajímavou inspiraci pro výlet.
 
No a kdo by potřeboval nějaké lehké a snad místy i vtipné čtení na prázdninové cesty, u kterého není zapotřebí přísně dbát na posloupnost kapitol, může sáhnout po mé knížce blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu). Mimochodem, původní článek O pudvici v modrém obalu, který je v poupravené podobě samozřejmě důležitou součástí knížky, jejíž název inspiroval, vyšel na tomto blogu právě před 10 lety, což, myslím, taky stojí za malé připomenutí. 
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví a dobře naladěnou letní mysl, užijte si ještě příjemné letní počasí a prázdninovou náladu a těším se, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu najdete něco, co vás potěší :-).
 
 
Nejmenovaná komerční banka oznámila, že začala vymáhat doplacení v archívu nedávno objevené mezigenerační hypotéky Johannese Keplera. "Podle dokumentů, které máme k dispozici, se sice tehdy Kepler nechtěl přestěhovat z domu U Francouzské koruny do vlastního bydlení, ale ve své vědecké prozíravosti se rozhodl pořídit si některý z pražských domů jako investici, což mu doporučil známý šarlatán a příležitostný investiční poradce, magistr Kelly," řekl Nedělním miniglosám mluvčí banky. "Naše společnost teď hledá příbuzné známého astronoma, kteří starý dluh převezmou, i když - což, myslím, právě v Keplerově případě nikoho nepřekvapí - je aktuální dlužná částka s odstupem čtyř staletí vskutku astronomická."
----------------------  
Ministerstvo školství potvrdilo, že neočkované děti nebudou smět ve škole zpívat jiné písně než státní hymnu, ke které se budou moct v rámci zachování základních lidských práv a svobod bez omezení přidat brumendo. O tom, jestli budou moci provozovat aspoň hip hop, bude vláda jednat v příštím týdnu poté, co vyhodnotí znalecké posudky Jiřího Rejžka a Miloše Skalky na téma, zda na rapování je možné pohlížet jako na právně uznatelný zpěv.
---------------------- 
Některé rakouské neziskové organizace nesouhlasí s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, který se rozhodl především kvůli "obzvlášť obtížné integraci" nepřijímat do země další Afghánce. Podle zmíněných organizací vychází kancléř ze špatných podkladů, protože kupříkladu afghánští chrti se v minulosti do rakouské společnosti začlenili zcela bez problémů a dnes již prakticky ani nedochází k jejich radikalizaci.
----------------------
Vláda potvrdila svůj úmysl vyplácet speciální penzijní bonus 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. Jestli je dítě vychované nebo nevychované bude posuzovat speciální komise na základě individuálních pohovorů a posudků ze strany nejbližších sousedů.
----------------------
Prezident Miloš Zeman oznámil, že ho odposlouchávala a zřejmě nadále odposlouchává Bezpečnostní informační služba. Usoudil tak z toho, že se podle informací získaných kancléřem Mynářem šéf BIS Michal Koudelka v několika svých soukromých telefonátech zmínil manželce, že ho nejspíš prezident ani na šestý pokus nepovýší na generála, což přece před tím, než to tisková služba Hradu oficiálně oznámila veřejnosti, nemohl bez odposlechů nikdo vědět.
---------------------- 
Podle důvěrných informací z Afghánistánu již Taliban krátce po faktickém převzetí moci ve státě začíná uplatňovat v praxi svá radikálně konzervativní represivní pravidla: Výnosem nově zřízené Rady pro nerovná práva bylo s okamžitou platností v paštunštině i v jazyce dárí zakázáno používat pro řešení složitějších problémů oblíbený termín "vyšší dívčí" a propříště bude povolena výhradně "vyšší chlapecká".
----------------------
Podle oficiálních dat britských zdravotních úřadů se při finálovém zápase fotbalového mistrovství Evropy mezi Anglií a Itálií nakazilo v hledišti 3404 osob koronavirem. "Díky zevrubnému trasování jsme zjistili, že se většina anglických fanoušků nakazila až při závěrečném penaltovém rozstřelu," řekl Nedělním miniglosám šéf londýnské hygieny, "kdy v údivu nad střeleckou neschopností svých reprezentantů diváci nekontrolovaně otevírali ústa tak široce, že to ani jinak kvalitní respirátory nebyly schopny zcela pokrýt."
----------------------
Požár velkopěstírny marihuany v nejmenovaném městě likvidovaly při velmi náročném zásahu speciální hasičské jednotky. Místní úřady městským rozhlasem důrazně varovaly obyvatele města, aby - pokud si chtějí uchovat mizernou a podmračenou náladu, schopnost nadávat na vše kolem sebe a striktně pesimistický výhled, pokud jde o budoucnost světa - v žádném případě nevycházeli z bytu a pečlivě utěsnili všechna okna.
 
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

19 komentářů:

  1. Ad #)4 Je-li dítě nevycválané, musí být do komise přizváni minimálně dva experti z Kladrubského hřebčína.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi dobře! Myslím, že o posty v Komisi pro dobré vychování bude šavlovačka jako o místa v Radě České televize :-).

      Vymazat
    2. Cvaliky naopak zmeri prisnym okem a Katerina Cajthamlova.

      Vymazat
  2. Sfgansti chrti se mozns neradikslizuji, sle mne kdysi kousl nemecky ovcak...takze pozir na cizsky vseho druhu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mnohem horší je smečka pekingských palácových psíků.

      Vymazat
    2. Smečka čivav, to je taky síla, zvlášť když chytnou stejnou frekvenci třesu s okolními osikovými lesy.

      Vymazat
  3. no když nepomůže marjánka, mohou jít bloudit mezi konopí a občas si zobnout, i když je technické: https://plzen.rozhlas.cz/v-meclove-na-domazlicku-lide-bloudi-v-konopi-8551735
    to by jim mohlo náladu zvednout, když nezabloudí...
    Co se týká výchovy dětí, je třeba ovšem nejdříve prověřit, zda sousedé jsou vychovaní dobře a nejsou závistiví. Jaká komise to ale může neúčastně posoudit?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naopak, stát bude sousedy ponoukat k závistivosti, aby erár ušetřil. Za dostatečný počet negativních posudků by mohla být třeba stovka měsíčně k důchodu :-).

      Vymazat
  4. Vychované děti a prezidentské odposlechy jsou ta skvělé, že z nich ta euforie z pořádného kopce šlehačky doslova tryská :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Základ obou zmíněných glos je sice předšlehačkový, ale šlehačka nakonec výrazně ovlivnila jejich konečnou podobu :-).

      Vymazat
  5. Pět set kaček, to je akorát na cigára a rumy!

    OdpovědětVymazat
  6. Znalecké posudky Jana Rejžka a Miloše Skalky se vzhledem k jejich antagonismu těžko mohou shodnout a chtělo by to ještě jednoho nezávislého posuzovatele. Mně osobně rap ani při velké snaze zpěv nepřipomíná, spíš projev člověka, který po 15 pivech vypadne z hospody a něco si pod nos nesouvisle drmolí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Představoval jsem si, co by si asi vláda na základě takových dvou dobrozdání znalců mohla vymyslet, a nemohl jsem si samozřejmě nevybavit dávnou legendární komentářovou přestřelku na tvém blogu, skrze kterou mi pan Rejžek tehdy dost výrazně "vypadl z oka" :-). Jestlipak se tady díky svému sofistikovanému monitorovacímu systému podobnému tomu, který před lety sestrojil Standa Rulc opět pan Rejžek objeví? Tak kdepak tě máme, Kolbene... :-)

      Vymazat
    2. Tehdy mé články, které se vztahovaly k umění, přebíral server Právě dnes a z nich se pak vyrobilo několik odkazů k osobním profilům, v tomto případě i k Rejžkovi, stačila jednovětá zmínka uvnitř textu. Rejžek zřejmě pečlivě sleduje, co mu na profilu naskakuje, obratem přikvačil a všechny neobdivné komentující hrubě urazil.
      Jestli seš na Právě dnes, až se probudí, můžeš se na něj těšit :).

      Ukazuje se, že že Blog.cz nám k návštěvnosti z vyhledávačů pomáhal, v nekonečném oceánu blogspotu jsme jen kapkou vody.

      Vymazat
    3. Kdysi jsem napsal reakci na článek pana Rejžka a dostalo se mi i odpovědi :"Jdi do řiti (expresivně). kretene...

      Vymazat
    4. Ano, blog.cz měl tohle docela vymakané.

      Mně tolik nevadí, když někdo v diskusi nadává, ale hrubě se mi tehdy nelíbilo páně Rejžkovo povýšenectví, které by šlo jeho mluvou vyjádřit asi jako "Vy všichni jste proti mě jen hnusná anonymní hovna!" Jen byla škoda, že jsem tuhle diskusi tehdy zaregistroval až s notným odstupem, takže jsem nemohl přijmout jeho nabídku vyříkat si osobně naše zjevně odlišné představy o slušném vychování a o možnosti psát na svůj blog svobodně své názory, protože já na blogu vystupuji pod svým jménem, kterým ručím za vše, co zde napíšu v článcích i komentářích, a diskusi z očí do očí - třeba při dobrém pivu - vysloveně vítám. Takže pokud jeho zájem trvá, můžeme se domluvit třeba na nějaký večer v Červené cibuli poblíž Budějovické, kde už jsme kdysi jednou měli to potěšení :-).

      Vymazat
  7. V poslední době mám pocit, že už nejde, udělat si ze současných událostí legraci.
    Dokázal jsi, že to jde. I když se nezalamuji, úsměv jsi dokázal vyloudit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde to pořád, jen je to občas trochu smutná legrace. Ale tu Nedělní miniglosy dostaly před 12 lety do vínku a patří tady, myslím, k dobré tradici ;-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.