neděle 29. srpna 2021

Nedělní miniglosy č.604

No vida, ani jsme se nenadáli a prázdniny jsou v prachu. Tedy, tentokrát nebylo zdaleka takové sucho jako v předchozích letech, takže toho prachu stihlo být pomálu, tak řekněme třeba, že prázdniny nejsou v prachu, ale jsou v loužích podél cest. Každopádně končí a v týdnu se žáci a studenti vrátí do škol, aspoň tedy prozatím, protože v "době epidemické" vše, co se jeví jako opravdové, je ve skutečnosti jen prozatímní, jak ostatně uvidíme i v dnešním vydání našich Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Srdečně vám vítám už u 604. vydání asi nejdéle vycházejícího  českého blogového nedělníku a přeji vám krásnou a zatím stále ještě prázdninovou neděli.

Tento týden jsem měl po večerech maličko rozlítáno a domů jsem dorážel výrazně později, než je u mne obvyklé, takže jsem se zmohl na jediný nový blogový článek, básničku Modlitba ke sv. Valburze, básničku tentokrát trochu vážnější i když stále ještě rýmovanou :-). Z minulého období tak ještě jednou připomenu článek O staroměstském Aljošovi, ve kterém popisuji, jak jsem odhodlaně bránil svůj fotoaparát před opilým nenechavcem, a rozsáhlejší fotoreportáž z netradiční poznávací cesty vypůjčeným městským autobusem za většinou ne moc známými a navštěvovanými památkami mezi Kopidlnem a Jičínem: Za barokní krajinou k lesu Řáholci.
 
Z nejhlubšího archivu dnes povytáhnu 12 let starý (a výrazně poeticky rozmlžený - na to, že je to vlastně text o prachobyčejné zlodějině) článek O veliké mlze. Mimochodem i tento text se objevil v částečně upravené podobě (ti nejpracovitější z vás si tak mohou zahrát hru Najdi aspoň 10 rozdílů :-)) v mé knížce blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu).  
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví a dobře naladěnou pozdně prázdninovou mysl a těším se, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu najdete něco, co vás potěší :-).
 
 
Premiér Babiš a prezident Zeman se výrazně liší v tom, jak interpretují průběh schůzky u prezidenta, kde spolu měli mluvit o možném odposlouchávání prezidentových spolupracovníků ze strany BIS. Zatímco Miloš Zeman tvrdí, že premiér mu před svědky slíbil, že zajistí konec odposlouchávání, Andrej Babiš říká, že nemohl slíbit něco, pro co nemá kompetence, a navíc schůzka probíhala mezi čtyřma očima. Protože oba nejvyšší státní představitelé jsou několikrát usvědčení lháři, nyní jednomu z nich hrozí, že se jeho slova potvrdí jako čistá pravda, což by nejspíš vedlo k výraznému snížení důvěryhodnosti takového politika mezi jeho příznivci.
---------------------- 
Národní divadlo oznámilo, že nechce ve svých návštěvnících vzbuzovat klamné naděje, a proto raději novou sezónu v nejisté epidemické době zahájí po 138 letech opět pod svým dávným historickým názvem Prozatímní divadlo.
----------------------  
Třicetiletý Spencer Elden, který byl jako čtyřměsíční miminko vyobrazen na přebalu desky Nevermind americké kapely Nirvana, jak nahý plave za dolarovou bankovkou na háčku, teď žaluje všechny, kteří se kdysi na vzniku snímku podíleli a kteří ho využili k propagaci své hudby, kvůli dětské pornografii. Zároveň dal jasně najevo, že teď už se s pouhou jednodolarovou bankovkou nespokojí, protože na rozdíl od úspěšnějších vrstevníků stále bydlí u maminky a má jen ojeté auto, které kdysi výhodně koupil od inspektora Colomba. Spencer se nedávno při náhodné kontrole výpisu z bankovního účtu rozpomněl, že se kvůli staré fotografii celý život cítí rozpolcený, zneužitý, frustrovaný a ještě několik dalších komplikovaných slov, která si už přesně nepamatuje, protože je pro účely žaloby vymyslel jeho právní zástupce. Změny na své psychice sice považuje za devastující a neodstranitelné, připouští ovšem, že několik miliónů dolarů odškodného by mu trochu pomohlo se s následky přetrvávajícího traumatu ze sexuálního vykořisťování lépe vyrovnat.
----------------------
Nedělní miniglosy požádaly o expertní vyjádření ke stahování zahraničních vojáků z Afghánistánu bývalého ministra obrany Sašu Vondru, který situaci glosoval svým mnohovýznamovým vyjádřením zacíleným především proti místopředsedovi vlády za konkurenční Hnutí ANO: "Nač stahovat vojáky, když Havlíčkův Brod je ještě daleko?!"
----------------------
Taliban ohlásil, že v Afghánistánu brzy znovu zakáže hudbu, protože ji považuje za neislámskou. Zároveň vrátil Michalu Davidovi jeho nevyžádaný návrh na novou afghánskou hymnu s vysvětlením, že text „nonstop, já chci žít nonstop“ se ukázal být demoralizující pro vlivné jednotky sebevražedných atentátníků. 
---------------------- 
Dosud nepozorované chování prasat divokých zaznamenala fotopast vědců z České zemědělské univerzity v Praze: Snímky zachytily situaci, kdy dospělá bachyně manipulovala s kládou zajišťující odchytové zařízení a vysvobodila v něm uzavřená prasata. Pomoc druhému jedinci, který se nachází v nebezpečné nebo stresující situaci je přitom možné považovat za projev altruismu, který byl dosud spojován především s chováním člověka. Srovnávací pokus u několika skupin lidí však prokázal významné odlišnosti od původně pozorovaného chování. Zatímco divoká prasata se navzájem snažila z odchytového zařízení zachránit, lidé si nejčastěji odchycené kamarády pobaveně fotili na facebook.
----------------------
Podle závěrů specializovaného vědeckého výzkumu Historického ústavu Akademie věd spolupracovala většina československých agentů bývalé StB výhradně ze strachu, ale rozhodně ne pro peníze.  Někteří respondenti ovšem neochotně připustili, že spolupracovali především ze strachu, že nebudou mít dost peněz.
 
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

13 komentářů:

  1. Ad #2) "plavat za dolarovou bankovkou" je americký ekvivalent českého přísloví "nechat se utáhnout na vařené nudli".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malá česká nudle je alespoň vařená, na rozdíl od syrové kapitalistické dolarové relity :-).

      Vymazat
  2. Ad #4) Vondrovi bylo odpovězeno, ať si nemyslí, že Havlíčkův Brod je Německu. To platilo pouze do roku 1945.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak trefně poznamenává pan ředitel Burian, prozatím.

      Vymazat
  3. By mě zajímalo, když se spolu baví dva usvědčení lháři, jestli si rozumějí, nebo jeden druhým pohrdá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekl bych, že jeden druhým pohrdá, a přitom si celkem dobře rozumějí.

      Vymazat
  4. Doufám, že to někdejší mimino teď nežaluje také nás všechny, co jsme ten obal viděli, nebo byli tak nemravní a desku si koupili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nu, mnozí lidé jsou ochotni s vidinou bezpracného výdělku zapomenout na vlastní důstojnost, protože ta se dá podle marketingových příruček na rozdíl od řady předstíraných traumat jen obtížně monetizovat.

      Vymazat
  5. Mně by zajímalo, zda by byl pan Elden ochoten zapózovat nahý, jak plave ke kufříku s požadovanou finanční kompenzací...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě byl! Tím spíš, že by to zakládalo spoustu dalších budoucích výnosných traumat :-).

      Vymazat
  6. Divoká prasata mě dostala :-D Vůbec sledovat výzkumy zvířat z posledních let je dost fascinující. Většinou jsou daleko chytřejší, společenštější a emotivnější, než jsme jim byli ještě donedávna ochotni přiznat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že zvířata se vůči člověku chovají zcela racionálně podle prověřeného úsloví "Neříkej vše, co víš, nevěř všemu, co slyšíš!" :-)

      Vymazat
  7. Ten Spencer je ale charakter, jen co je pravda - i když žádný nemá!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.