neděle 15. srpna 2021

Nedělní miniglosy č.602

Jak mají prázdniny odjakživa ve zvyku, letí to, letí... Ještě jsme se ani nestihli pořádně vzpamatovat ze slavnostní příležitosti speciálního jubilejního 600. vydání našich Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a je tu už druhé číslo ze sedmé stovky. Je to, řekl bych, i dnes velká událost, protože poprvé od 1. března loňského roku nepíšu NMg doma v obýváku ve svém "vnitřním exilu", jak tomu bylo po celé covidové období, ale vracím se se svým blogovým nedělníkem zpět do své tradiční kavárny Na Poříčí, kterou jsem opustil přesně v den, kdy se u nás objevily první případy nového onemocnění (jen pro zajímavost, šlo tehdy o Nedělní miniglosy č.530 a je zajímavé ze zpětně podívat, jak už se tehdy rozjíždějící se korovirová krize v textu zrcadlila) a pak už se tam vzhledem k okolnostem prakticky nešlo vrátit. Dnes se tedy vracím a pevně věřím, že dalšímu normálnímu pokračování nebude nic zásadního bránit a věci se postupně - i přes další pravděpodobné perieptie - nakonec vrátí do podobné situace, jako tomu bylo "před válkou". Vítám vás všechny opět na stránkách asi nejdéle vydávaného existujícího blogového nedělníku u nás.

Tento týden vyšly zde na blogu dva nové články: V tom prvním jsem se vyznal ze specifického vztahu k pitomým a zavádějícím novinovým a internetovým titulkům - Záhadná sebevražda legendárního titulkáře. Druhým pak byla reportáž z velmi originální celodenní poznávací cesty vypůjčeným městským autobusem z Prahy až k Valdštejnově Lodžii u Jičína, během níž jsme poznali spoustu zajímavých míst, která v době baroka na Jičínsku dohromady tvořila úžasnou komponovanou krajinu: Za barokní krajinou k lesu Řáholci. Z minulého týdne ještě jednou připomenu celkem obsáhlého fotoprůvodce krásnou (a bohužel už vyprodanou) výstavou TOYEN: Snící rebelka, nainstalovanou v pražské Valdštejnské jízdárně. A kdo potřebuje něco lehkého a snad místy i vtipného ke čtení, může sáhnout po mé knížce blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu). Mimochodem, původní článek O pudvici v modrém obalu, který je v poupravené podobě samozřejmě důležitou součástí knížky, jejíž název inspiroval, vyšel na tomto blogu právě před 10 lety, což, myslím, taky stojí za malé připomenutí. 
 
Přeji vám i nadále hlavně pevné zdraví a dobrou letní náladu. Těm, co mají prázdniny či dovolenou, přeji, ať si to pěkně užijí, no a těm, co už se z dovolené vrátili do práce, přeji bezproblémovou aklimatizaci. No a samozřejmě, těším se, že se na těchto stránkách zase brzy potkáme a vy si tu najdete něco, co vás potěší :-).
 
 
Z výsledků specializovaného průzkumu vyplynulo, že někteří lidé se obávají, že se po očkování proti covidu promění v krvelačná zombie jako je tomu v některých béčkových katastrofických filmech. Premiér Andrej Babiš zatím tuhle skupinu obyvatel nepovažuje za příliš významnou, ale v případě, že by se počet takto smýšlejících magorů před volbami ještě zvýšil, je připraven zasadit se o to, aby každý nově naočkovaný občan měl nárok na 2 litry čerstvé krve zdarma.
----------------------  
Mezi návštěvníky velmi oblíbený neandrtálec z Muzea neandrtálců v Mettmannu musí být vyměněn, protože barva jeho kůže byla odborníky vyhodnocena - vzhledem k reálným podmínkám, ve kterých neandrtálci kdysi žili -  jako příliš světlá.  "Populární postava zdejšího neandrtálce se do expozice samozřejmě vrátí, jen co náležitě ztmavne," řekl Nedělním miniglosám ředitel muzea. "Pro tento účel speciálně vyvinutá metoda tmavnutí, kterou jsme na našeho neandrtálce aplikovali, určitě nebude mít jen jednorázové využití, ale měla by se uplatnit i v jiných oblastech, ve kterých postupně roste společenská poptávka po módním ztmavování; pokud víme, další na řadě by měly být - vzhledem k nepominutelným změnám klimatu - ještě v letošním roce bílé Vánoce."
----------------------
Bezpečnostní specialisté WHO zkoumají Čínou dodané kamerové a zvukové záznamy z recepce wuhanských laboratoří, aby odhalili, zda v listopadu nebo začátkem prosince 2019 neprošel náhodou výstupním turniketem místního výzkumného ústavu v nestřeženém okamžiku virus covidu-19 nebo si aspoň recepční nekrátil nudu noční služby nepovoleným poslechem Straussova Netopýra.
----------------------
Poslední výzkumy ukazují, že smysl pro počítání mají kromě lidí podle očekávání i velcí primáti, ale překvapivě i další zvířata a dokonce i hmyz s mnohem jednodušším mozkem. V této souvislosti představitelé hlavních českých politických stran a hnutí svorně potvrdili, že nejspíš ustoupí od chystaného rozšíření volebního práva i na domácí psy a kočky, od kterých si původně slibovali celkem bezpracně získané další hlasy jejich pro praktické počítání výrazně méně nadané páníčky a paničky.
---------------------- 
Venezuela se chystá od října škrtnout na všech bankovkách své hyperinflační měny šest nul. Petici proti tomuto diskriminačnímu kroku podepsalo na několika místech České republiky několik tisíc místních nul, které požadují, aby se s venezuelskými nulami zacházelo stejně vlídně jako s běžnými nulami celého vyspělého světa.
----------------------
Londýnský zvedací most Tower Bridge se začátkem týdne z dosud nezjištěných příčin zasekl v otevřené poloze a podařilo se ho sklopit až po 12 hodinách. Důvody neobyčejného technického selhání zatím nejsou jasné. Nedělním miniglosám se podařilo zjistit pouze to, že sexuolog Radim Uzel v té době pobýval v České republice, takže podezření, že v Londýně právě natáčel další díl vlezlé reklamy na nejmenovaný doplněk stravy, se tentokrát nejspíš nezakládá na pravdě.
---------------------- 
Mezinárodní Agentura pro přepisování historie oznámila, že se bohužel vzhledem k nepříznivým okolnostem nedochovaly žádné tělesné ostatky, takže není možné s definitivní platností potvrdit ani vyvrátit, zda Jan Hus v roce 1415 v Kostnici přece jen nezemřel na koronavirus.
 
 

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

13 komentářů:

  1. Sd #1) Kromě té krevní konzervy jim však bude pro jistotu do vakcíny přidáno koloidní stříbro.

    OdpovědětVymazat
  2. Adam podle jedné hypotézy byl černoch, anebo přinejmenším míšenec, barva kůže jeho "rodičů" ale vyvolává další dohady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě to ale teď hadi budou mít kvůli bezpochyby rasistické provokaci svého praotce ještě horší než doposud :-).

      Vymazat
  3. 4. Přesto si myslím, že by se našlo spoustu těch, co by se nechali utáhnout na vařené nudli, tedy granuli - záleží, kolik přesně by jich bylo. Výhodou je, že se dají skladovat a převážet lépe než koblihy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš bezpochyby pravdu: Počítání je sice hezká věc, ale Pavlov je Pavlov! :-)

      Vymazat
  4. Ad #4) Zjistilo se, že nadání na počítání mají i subjekty neživé, např. hodiny. Ale to bylo zavrženo, neboť většina z nich ví, která bije.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dlouhým výzkumem bylo zjištěno, že hodiny sice počítají slušně, ale ještě mají určité potíže s nulou, na rozdíl ploštic, které si pro sebe nulu prakticky definovaly jako "neploštici" a dospěly tak daleko, až přišly na to, že neplošticí se nedá dělit.

      Vymazat
  5. Radim Uzel pobavil. Někdy mám pocit, že veškeré jeho veřejné vystupování sestává z podobných reklam - a když někdy náhodou dojde i na něco jiného (třeba pamětihodný rozhovor v DVTV), tak nezbývá než si přát, aby se k těm reklamám zase rychle a pokud možno napořád vrátil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze sebezáchovných důvodů jsem si už dlouho neudělal ani uzel na kapesníku :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.