neděle 4. října 2020

Nedělní miniglosy č.560

Nikdy bych nevěřil, že jindy tak únavné šablonovité zprávy o volbách budu někdy brát jako příjemnou změnu, doslova jako vlídnou osvěžující oázu ve spolehlivě žhnoucí poušti mediálního koronavirového šílenství. Ani tak jsem ale neměl dostatek odvahy a nezbytný deficit sebeúcty, abych si pustil předvolební stranickou šavlovačku v televizi. Dost na tom, že jsem se po dlouhé době vypravil vlakem do míst svého trvale neobývaného trvalého bydliště, abych mohl v převleku "na Sandokana" předstoupit před volební komisi a vložit do urny vydezinfikovaný volební lístek. Jen jestli krajské vlády vzešlé z těchto voleb budou taky tak "hygienicky čisté" jako prostředí ve volebních místnostech! Ať už je to ale jakkoli, vy jste na závěr volebního víkendu správně dali svůj hlas (a čas) Nedělním miniglosám, blogovému týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a mě velmi těší, že se našeho "nedělníku bez roušky" nebojíte, i když od něj už 11 a půl roku hrozí každý týden nákaza humorem.
 
V uplynulém týdnu jsem stihl na svém blogu zveřejnit jen jeden nový článek. Jeho téma ostatně souvisí s důvodem, proč jsem článků nestihl víc: Moje dobřichovická fotovýstava se totiž prodlužuje o 5 týdnů až do 7. listopadu, takže jsem měl co dělat, abych zajistil vše potřebné a o této změně dal pokud možno všem potenciálním dalším návštěvníkům vědět. A tak pro čtivce z vašich řad aspoň ještě jednou připomenu i jeden text z minulého týdne O cobydupu a mé první cestě do kina, ve kterém jsem zavzpomínal na svou první samostatnou návštěvu biografu, kde zrovna premiérově uváděli dnes už klasickou filmovou komedii Jáchyme, hoď ho do stroje.
 

Kromě toho, že mě příští týden čeká (aspoň doufám) rozštípnutí tvrdého a z různých důvodů dlouho odkládaného polena nové práce, chystám se rovněž zpřístupnit zájemcům kompletní "rukopis" své knížky fejetonů, glos a reflexí, připravené převážně z mých starších blogových textů (jde o výběr asi 90 z celkových 1900 kousků (ve většině případů poupravených tak, aby jinak nesourodé texty v knížce držely lépe pospolu), které si ti největší čtenářští pamětníci z vašich řad u mne mohli v posledních 11 letech přečíst. Poté, co bylo kvůli covidu na jaře přerušeno jednání o vydání knížky, a v létě zkrachovalo kvůli nesmyslným distribučním podmínkám i vydání e-knihy, jsem připravený dát výsledek k dispozici alespoň vám, kteří máte k mým textům tady na blogu nejblíž. Třeba vás to v obtížné době nastávajícího dalšího nouzového stavu aspoň trochu potěší. V dnešním "archivním okénku" proto připomenu jeden z původních textů, který se v knížce po malé úpravě rovněž objevil, a který se pěkně hodí do aktuálně vrcholící houbařské sezóny: O profesionálním houbaření.

I nadále vám všem samozřejmě přeji všem hlavně pevné zdraví a dobrou náladu, a připojuji i  další pozvánku na dobřichovický zámek, kde si i v prodlouženém podzimním čase můžete prohlédnout doposud nejrozsáhlejší výstavu mých fotografií s názvem Jedním obrazem, jednou větou (2018-2020). Praktické informace o této výstavě najdete stále na mé průběžně aktualizované informační stránce. 

 
Cyrano z Bergeracu na tiskové konferenci gaskoňských šermířů představil svou údernou veršovanou petici na podporu dostatečného množství ústních roušek velikosti XXL.
----------------------
Pořadatelé slavné Velké pardubické steeplechase oznámili, že se s ministerstvem zdravotnictví dohodli na podmínkách pro konání letošního jubilejního 130. ročníku slavného dostihu. "Dlouho to vypadalo, že se dostih podobně jako jiné velké akce vůbec nebude moct konat," řekl Nedělním miniglosám předseda organizačního výboru. "Nakonec jsme ale po mnoha hodinách náročného vyjednávání došli k oboustranně přijatelnému kompromisu, takže se 130. Velká pardubická v řádném termínu úplně normálně pojede, jen to tentokrát výjimečně bude bez diváků a bez koní." 
----------------------
Výjimku ze zákazu operních představení dostala nová inscenace opery Viléma Blodka V studni, protože je tam podle hygieniků vysoká pravděpodobnost, že pěvci ze studny až na diváky nedoprsknou.
---------------------- 
Podle doporučení berlínských úřadů vyjde nové německé vydání slavné knihy Alberta Camuse již pod novým korektnějším názvem "Člověk s mezinárodní minulostí". Několik nepodstatných změn doznal i původní obsah knihy: Příběh je ze 30. let 20. století, na které Němci nemají dobré vzpomínky, posunut do méně kontroverzního období hospodářské konjunktury 90. let, a děj se kvůli potenciálnímu negativnímu přijetí ze strany početné arabské komunity žijící v Evropě nebude odehrávat v Alžírsku, ale - aby v tom srovnání lépe vynikl existenciální charakter textu - v jedné neexistující pokojné burgundské obci. 
----------------------
Předseda české vlády Andrej Babiš rozhodně popřel, že poštovní zásilku pěti roušek a jednoho respirátoru na adresy českých seniorů je možné považovat za předvolební úplatek důchodcům, mezi kterými má jeho Hnutí ANO nejvíc podporovatelů: "Podle výsledku průzkumů, který mám k dispozici, stejně dvě třetiny důchodců předá obdržené roušky okamžitě svým dětem, takže se vlastně z pohledu vlády jedná o program podpory běžných mladších rodin."
---------------------- 
Bývalý disident a signatář Charty 77 Petr Cibulka se zaradoval z plánu nového ministra zdravotnictví vést kvůli šíření nemoci Covid19 podrobnou evidenci všech návštěvníků hospod a restaurací a ohlásil na příští rok knižní vydání tzv. Cibulkových hospodských seznamů.
---------------------- 
Podle nového nařízení Evropské unie za rovné příležitosti a proti všem formám týrání nebudou smět od nového roku dostihoví jezdci ani spermie při svých závodech používat bičík.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct a půl roku v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

34 komentářů:

  1. Ad #7) Považuje se průvod flagelantů za závod?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Závod by to být mohl, je ale otázkou, jakého cíle se chtějí flagelanti dobrat.

      Vymazat
    2. Sprievod za zvuku flatulácii sa môže stať dokona šprintom aj pre flagelantov...

      Vymazat
    3. Ano, z flagelantů tak budou flatulanti :-).

      Vymazat
  2. Inovativní se velká pardubická pojede bez diváků, zokeju i bez koní... Fanoušci ovšem nepřijdou o své oblíbené kusové sázky na favorita dostihu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavní je, že zůstanou překážky, jinak by dostih nemohl být překážkový :-).

      Vymazat
  3. Tvrdíš, že Cyrano byl mecenášem šermířů? A co takový Darth Vader? Toho bych si dal na cibulce a jeho lehkou šavlí bych si v zubech posloužil jako párátkem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mecenášem českých šermířů byl architekt Hlávka - cituji:
      Hlávkova kolej, coby reakce na tíživou situaci chudších studentů, kteří v Praze těžko sháněli bydlení. Na svou dobu byly koleje velmi moderně vybaveny např. vlastní tělocvičnou, pekárnou, kuchyní, kde se vařilo a kde si každý mohl vzít tolik čerstvého chleba, kolik chtěl, čehož často využívali i mimokolejní studenti. „Hlávkovi rytíři“ – studenti totiž směli koleje užívat pod podmínkou, že ovládnou perfektně jeden cizí jazyk a umění šermu.

      Vymazat
    2. Sestřenka Roxana netrefila správnou velikost doma narychlo spíchnuté roušky, takže teď Cyranovi nejsou dobře rozumět nosovky.

      Vymazat
    3. To by dnes bylo na kolejích volných míst! :-)

      Vymazat
  4. K Cyranovi se houfně připojují muži s plnovousem, mají týž problém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, proti rouškám prý byli už Marx a Engels! :-)

      Vymazat
  5. A tak se nám tu od podzimu příštího roku budou rodit jen samí Herkulové a Amazonky, neb oplodnit vajíčko bez bičíku chce kuráž, odvahu a sílu :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Amazonky jsem se těšil už několikrát a vždycky jsme skončili u líného Nilu :-).

      Vymazat
  6. To s odloženou knihou je škoda... Ale držím palce na to rozštípnutí polena :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se nakladatelstvím nedivím, doba je bláznivá, nikdo neví, jestli vůbec bude kde a komu prodávat. Každopádně to těm, co potřebují rukopis odmítnout, dalo do ruky univerzální důvod :-).

      Vymazat
  7. Spermie bez bičíku mě totálně rozsekala....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozsekat někoho bez bičíku, to už je výkon :-).

      Vymazat
  8. Žádný projev existence Cibulky jsem letos nezaregistroval a protože obálky s kandidátkami jsme tentokrát ani neotevřeli a obohatili jimi kontejner na tříděný papír, přišli jsme tak o jeho program, který vždy v celém znění dával do názvu svého sdružení.

    Ta korektnost a zelený úděl je horší než mor a koronavirus dohromady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Cibulka už má po sezóně. Smutné konce...

      Vymazat
  9. V studni je legendární! Sice tu operu vůbec neznám (a vlastně by mě až zas tak nepřekvapilo, kdyby to byl takový hudební Cimrman), ale zase jsem o ní slyšela už tolikrát, že se to tím snad i musí vynahradit :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle opera se ještě nedávno k aktuální koronavirové krizi skvěle hodila, protože v ní selská dcerka Lidunka randí s mladým Vojtěchem :-).

      Vymazat
  10. A mimochodem: držím palce do rozetínání všech tvrdých polen. Ideálně aby se nakonec ukázalo, že zas tak tvrdé to poleno přeci jen není a je s ním vlastně docela příjemně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, rozetínání všeho druhu sice nepovažuji zrovna za svou silnou stránku, zvlášť když polena uhýbají jako živá, ale ono to půjde :-).

      Vymazat
  11. No, copak spermie a jezdci... Ale co takoví bičíkovci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bičíkovci mají 3 měsíce na odevzdání bičíku na nejbližším úřadu obce s rozšířenou působností :-).

      Vymazat
  12. Mám takové tušení, že reprodukční kliniky jsou též v podnikatelském balíčku našeho ministerského předsedy, tudíž se domnívám, že nařízení EU uvítal a zřídil nová oddělení a nový byznys. Čím méně bičíků, tím více peněz.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On sám nová oddělení jistě nezřídil. Na to má své lidi s bičíky :-).

      Vymazat
  13. Cyrano z Bergeracu ? Již odhodil svůj klobouk v dál?
    Místo jeho propagace "...ústních roušek velikosti XXL...." je třeba lidem dát dudlíček, aby měli co odhazovat v dál....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znají mistři balónového létání: Čím vydatněji se odhazuje, tím déle se letí.

      Vymazat
    2. Co se týče létání, skutečný Cyrano z Bergeracu napsal scifi o tom, jak hlavní hrdina vyletí na Slunce.. Připevní si na tělo baňky s rosou a slunce vytahuje rosu..

      Vymazat
  14. Muži s vousy nepotřebují na roušky tkaničky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, u některých typů roušek funguje princip suchého (později vlhkého) zipu :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.