neděle 30. srpna 2020

Nedělní miniglosy č.555

555 je moc pěkné číslo, na které jsem se těšil 11 a půl roku :-). Nebudu tentokrát dělat žádný speciální výběr miniglos, však jsme si ho užili v nedávném jubilejním 550. čísle; dnes půjde o docela standardní vydání, ale řekl bych, že takové na všechny strany symetrické a navíc sympaticky kulaté číslo našim Nedělním miniglosám, svéráznému blogovému týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", docela sluší, co říkáte?
 
Tento týden byl od samotného začátku plný vína: Jednak postupně dopíjím to, co se nestihlo vypít na vernisáži, a od pátku už byl celý víkend uzpůsoben tradičnímu rytmu Dobřichovických vinařských slavností, kde bylo možné (i když ze známých důvodů byl tentokrát počet vystavujících vinařů asi poloviční oproti normálu) ochutnat opravdu výborná vína. Radši nebudu říkat, u jakého stánku jsem tentokrát strávil nejvíc času, abych nedělal panu Kadrnkovi z Březí u Mikulova nepovolenou reklamu :-). 

Ve chvílích aspoň částečné střízlivosti se mi povedlo vydat dva drobné blogové příspěvky: Prvním byl opět po nějaké době příspěvek do rubriky "V řeči mírně vázané", básnička Polibek rtěnkou z červeného tramínu (kruci, zase víno, tomu se tentokrát opravdu nedalo vyhnout!) Druhým pak byl (ach jo, taky nějaký rozhoupaný) fotočlánek A pak že prý nefotím lidi... A poprvé od velkého křachu blog.cz (mimochodem, fotky u starých článků se po asi jednodenním výpadku do článků navrátily a drží tam už celé dva týdny, haleluja!) přikládám i jeden odkaz do blogového archivu: Když už mám ten ovíněný týden, mohla by to být třeba povídka O padající hvězdě, v té také hraje víno určitou roli :-).

Přeji všem zdejším milým čtenářům co nejpohodovější přechod do září a věřím, že k nám tento měsíc na pomezí léta a podzimu bude ještě vstřícný. Buďte hlavně zdrávi a dobré mysli, a kdo by se chtěl přijet podívat na mou právě probíhající fotovýstavu na dobřichovický zámek, některé užitečné informace najde na mé průběžně aktualizované informační stránce.



Praha se podle epidemiologického "semaforu" vzhledem k počtu nakažených stala první oblastí zbarvenou oranžově. Zatímco v bílých a zelených oblastech budou muset mít hosté v restauracích roušky jen v okamžiku, kdy opustí místo u svého stolu, v oranžové Praze si budou muset roušky nasazovat i mezi sousty.
----------------------
Zemská gravitace potvrdila Nedělním miniglosám, že nepodá trestní oznámení na českého prezidenta Miloše Zemana za slova, kterými ji v afektu označil, když po sledování televizního zpravodajství upadl a zlomil si ruku: "Jednak je z předchozích kauz známo, že snažit se dostat z českého prezidenta nějakou omluvu je zcela zbytečně vynaložená námaha, jednak by naše strana mohla být v průběhu jednání kdykoli osočena, že ovlivňuje soudce."
----------------------
Falešnou lékařku, která prostřednictvím svých webových stránek nabízela certifikované zdravotnické služby, odhalila policie na Plzeňsku. Podle policejního mluvčího se jedná o rozsáhlý případ, protože samozvaná lékařka během svého působení ošetřila velký počet samozvaných pacientů.
----------------------
Uzavření hranic, které ohlásilo k 1. září Maďarsko, vyvolalo ve většině evropských zemí vlnu negativních emocí. Maďarské ministerstvo zahraničí se teď pokouší diplomatickou cestou uklidnit ty, kteří protestují nejhlasitěji; např. španělskou inkvizici maďarské úřady ubezpečily, že rozhodně nebudou uzavřeny ty hranice, které se ještě stihnou zapálit před půlnocí uvedeného dne.
----------------------
Podle našeho zpravodaje z pražské ZOO ponouká v právních otázkách na hrocha celkem zběhlá hrošice Maruška svého nerozhodného partnera, aby oficiálně vznesl restituční nárok na Hrochův Týnec.
----------------------
Předseda Senátu Miloš Vystrčil předpokládá, že jeho potvrzení o tom, že není nakažen koronavirem, by vzhledem k oficiální české podpoře politiky jedné Číny mělo platit jak pro Tchajwan, tak i pro pevninskou Čínu.
----------------------
Poté, co se u exministryně Karly Šlechtové prokázala nákaza nemocí Covid-19, odsouhlasila Poslanecká sněmovna, aby specializovaná firma provedla v prostorách sněmovny kompletní dezinfekci. Naopak druhý nabízený zásah zmíněné firmy představitelé Poslanecké sněmovny v obavách o život některých svých kolegů rezolutně odmítli, přestože by v rámci balíčku služeb byla deratizace zcela zdarma.
 

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:






A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

25 komentářů:

  1. Poslanci se deratizace obávají zcela zbytečně. Proč hned myslet na železa? Stačilo by do prázdných koutů sněmovny instalovat domečkové SOS pastičky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Původně chtěli deratizátoři nasypat k norám otrávené granule, ale zjistili, že nory jsou příliš veliké :-).

      Vymazat
  2. Ad #7) Tzv. sluníčkáři navrhují k desinfekci použít "horské sluníčko".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravověrní sluníčkáři se ještě po vzoru goril dělí na horské sluníčkáře a nížinné sluníčkáře :-).

      Vymazat
  3. Ad #4) Město Hranice na Moravě podalo návrh na přejmenování.

    OdpovědětVymazat
  4. Ta poslední zpráva potěší hlavně kapsy daňových poplatníků. Dezinfekce či deratizace nyní vyjde podstatně levněji než před půl rokem.
    Přeji krásné a plodné září.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A přitom by stačilo přesvědčit zmíněné poslance, že budova Sněmovny je potápějící se loď.

      Vymazat
  5. Vystrčil si výlet se svými soudruhy naplánoval dost nepodařeně, kromě oficiálních setkání mají sedět na hotelu a dokonce nemají ani přístup do hotelového bazénu. Ale předpokládám, že po návratu se dočkáme líčení velkých úspěchů na poli demokracie a lidských práv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně bude docela stačit, když se povede dohodnout nějaké opravdové nepotěmkinovské obchody, pro což jsou, myslím, celkem dobré podmínky. Členové delegace si prostě zaplavou až doma :-).

      Vymazat
  6. A co teprve číslo 666, to bude hotové miniglosové peklo!

    A až se koronavirový semafor v Praze zbarví do červena, budou všichni na dietě :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslím, že na toto pekelné číslo dojde. Vždyť to by znamenalo ještě dva a čtvrt roku...

      Mně ministerský semafor dráždí, protože mění zavedený princip "co je zelené, to je dobré" na princip "co je zelené, je už na draka" nebo - jinak řečeno - "každá barva je špatná" :-).

      Vymazat
    2. Autoři ministerského semaforu jsou zřejmě řidiči-začátečníci. Zelená pro ně znamená, že se člověk smí pohnout zamýšleným směrem, ale stejně si nemůže dělat úplně všechno, co chce. Až získají více zkušeností z provozu, červená bude znamenat stop, ale oranžová - jeď velmi rychle :-)

      Vymazat
    3. Ano, taky mi ten výklad oranžové barvy připadne podobný: Přidej, ať to ještě stihneš! :-)

      Vymazat
  7. Ta Praha je ale chameleon.. 🤣😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, kde jsou ty časy, kdy na politologickým mapách byla Praha modrým ostrovem v oranžovém moři! :-)

      Vymazat
  8. No vida, jak zdatně si moje jmenovkyně vede! Kéž bych byla v právních otázkách alespoň z poloviny tak zběhlá jako ona :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to zase není nic k závidění, protože je k tomu často třeba hroší kůže :-).

      Vymazat
  9. Vystrčil koronavirový test Číně dokazovat nepotřebuje. Brzy se stane pacientem nula zcela nového viru a zaplatí vysokou cenu, jak pravil čínský velvyslanec. Ať žijou čistky odpůrců totalitních režimů...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještěže podobných variant virů je nepřeberné množství a v pohodě se vejdou do špičky deštníku...

      Vymazat
  10. Ty roušky už mě fakt štvou. kam zmizely ty mozky z těch chytrých hlav ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já chápu, že je těžké naplnit očekávání mnohých, že se vláda postará o nějaké jednoduché a rychlé řešení situace, kterou ovšem jednoduše a rychle vyřešit nelze.

      Vymazat
  11. Fotky přenesené do článků se udržely? To mě docela překvapuje, myslela jsem, že právě se smazáním blogového archívu i galerie se ty fotky ztratí. Vědět to, tak si překopčím články včetně fotek a nezdržuji se stahováním fotek do počítače a přehráváním do článků...
    Ale zase, jak znám Murphyho, neudělat to, tak fotky zmizí skutečně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si udělal mnohé zálohy včetně obsáhlé galerie s cca 3600 fotkami. Když po odstřižení galerie fotky z článků zmizely (ne všechny, třeba většina lefkadských článků byla v pořádku, z japonských fotek naopak nezbylo skoro nic), začal jsem je postupně doplňovat, stihl jsem asi 30 japonských článků, které jsem považoval za prioritní, protože bez obrázků často nedávají čtenářům smysl. Už druhý den se ale ukázalo, že fotky se do starších článků "vrátily" bez mého zásahu a jsou součástí článků i nadále. Nedá se říct, že bych tomu procesu úplně rozuměl, ale rozhodně neprotestuji :-).

      Vymazat
  12. Země se hemží falešnými doktorkami a podvodnými advokáty! Klátí se, s rukama v kapsách... a nemohou se dobrat své podstaty!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.