neděle 2. srpna 2020

Nedělní miniglosy č.552

Po výběru 40 nejlepších miniglos z posledního roku v jubilejním 550. čísle tu máme už druhé vydání tradičního rozsahu, které vychází v době přesunu zanikajícího starého blogu. No a protože už se na své nové hlavní blogové adrese www.petrvapenik.blogspot.com docela zabydluji, vypadá to, že Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", svůj rodný blog.cz opravdu přežijí. Uvidíme, o kolik se nám společně podaří zatím 11 a půl roku dlouhou historii značky NMg na novém blogu prodloužit.

Musím říct, že poslední dobou je opravdu rušno: Do závěrečného týdne vstupují mé dvě fotografické výstavy v Horních Počernicích a v Plzni, takže máte do pátku 7. srpna poslední šanci vidět je na vlastní oči (zde najdete aktuální informace o výstavách). Pokud se vám to ale nepodaří, můžete si prohlédnout obsah obou výstav alespoň v článku E-katalogy mých dvou letních fotovýstav. Není to sice úplně ono jako vidět fotky naživo ve velkém formátu přímo ve výstavním

prostoru, ale aspoň něco. Zároveň finišuji s přípravou třetí a nejrozsáhlejší výstavy s názvem Jedním obrazem, jednou větou, která začne ve čtvrtek 20. srpna večer na zámku v Dobřichovicích. V tomto srovnání je pak nový fejeton o mém "indiánském jméně" Ten, který každého zdravil, jen drobným a věřím že i chutným zákuskem :-). 

Přeji všem milým čtenářům co nejlepší vstup do druhé poloviny prázdnin a užijte si vrcholící léto pokud možno bez setkání se záludnými viry.


Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček se podruhé oženil. Jeho manželkou se stala bývalá pražská zastupitelka za ODS Gabriela Kloudová. Novomanželé podle důvěrných informací Nedělních miniglos podepsali při svatebním obřadu zároveň svatební, předmanželskou a opoziční smlouvu.
----------------------
Hygienici důrazně upozorňují občany, aby - když už je to tedy opravdu nezbytné - vykazovali první projevy nemoci Covid-19 výhradně v pracovních dnech od 8:00 do 16:30, v pátek jen do 15:30, aby bylo možné použít kompletní doporučený proces práce s novými pacienty, jak je k dispozici v pracovní době. "Když jde o to naplánovat si dovolenou, tomu každý rozumí, protože se to dnes bere jako běžná věc," povzdychl si Nedělním miniglosám jeden z oslovených hygieniků, "přitom onemocnění kvůli novému koronaviru je minimálně stejně důležité jako dovolená, a přesto jeho začátek i průběh většina lidí často zcela ponechává na náhodě."
----------------------
Nejmenovaná hollywoodská společnost napadla u soudu název nového českého fanklubu císaře Zikmunda Lucemburského - 15th Century Fox.
----------------------
Statistici upozorňují, že se stále zvyšuje počet sázejících, které oslovuje výše jackpotů některých loterií. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová si posteskla, že to jen potvrzuje, jaké jsou čeští občané snadno ovlivnitelné ovce: "Půl druhé miliardy korun, které byly v pátek hlavní výhrou v loterii Eurojackpot, je sice zdánlivě docela dost peněz, ale všichni by si měli uvědomit, že za tu na první pohled ohromující částku by nebyla ani slušná mediální kampaň na podporu domácího turismu."
----------------------
Nové vědecké důkazy nasvědčují tomu, že se spermie směrem k vajíčku pohybují jednostranným pohybem ocasu, který způsobuje otáčky připomínající mořské vydry. Objev tak vyvrací staletí starý názor, že se spermie pohybují mrskáním ocásku ze strany na stranu, což se ale ukázalo být jen optickým klamem. Dá se čekat dlouhý a napínavý soudní spor, jestli mořské vydry plavou jako spermie, nebo spermie jako mořské vydry, podle právníků by však tento spor neměl mít odkladný účinek, takže lidstvo se - aspoň prozatím - může množit dál.
----------------------
Časopis Vogue čelí vlně kritiky za to, že snímky černošské gymnastky Simone Bilesové nafotila proslulá fotografka Annie Leibovitzová, místo toho, aby byl tímto úkolem pověřen některý z mnoha kvalitních černošských fotografů. Pravidlo, že černochy by měli fotit výhradně černoši, se však nelíbí některým redaktorům přírodovědných časopisů, kteří se obávají, že fotky slonů bude muset propříště fotit slon, což bude vyžadovat nákladné zaškolení.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry, do nichž už jsem zařadil i výběr z posledního roku, který vyšel v NMg č.550:






A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji a těším se zase brzy na shledanou.

21 komentářů:

  1. AD #6) Off šem na negativu je každý černoch bílý.

    OdpovědětVymazat
  2. Ještěže miniglosy čtu, poradím se důrazně se svým covidem na řádném průběhu, nerada bych komplikovala práci odborníkům. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych nerad přidělával systému víc starostí než je nezbytně nutné. Natožpak třeba na šábes :-).

      Vymazat
  3. Covid si s náma hezky zahrává. On asi chce vědět, jak to pan ministr zvládá, vlastně spíš totálně nezvládá....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještěže chytrá karanténa ještě nefunguje, jinak by z toho blázince zblbla.

      Vymazat
  4. Ahoj, už jsem na https://kreperat.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Kolem světové krize všeho narůstá val mlčení a ty řešíš bičíky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez bičíků si světové krize ani neškrtnou :-).

      Vymazat
  6. Vidno, že pritvrdzujú. Najprv by trvalo na tom, aby ženu fotila žena, teraz to nestačí. Musí byť ešte aj čierna. Tak sa mala namazať motorovým olejom :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono by stačilo - když už někdo chce kritizovat - říct: Hele, já myslím, že jsou to mizerné fotky a špatně odvedená práce. Jenže na to by daný kritik musel mít odvahu a jít s vlastní - jakkoli barevnou - kůží na trh. Takhle jen zbaběle a alibisticky ostřeluje protivníka z bezpečí rasového zákopu, proti čemuž se lze jen těžko bránit právě proto, že vzniklý spor není věcný ale ideologický.

      Vymazat
    2. Indián-fotograf používá při focení válečné barvy.

      Vymazat
  7. Děkuji za osvětlení některých záludností. Jelikož mám problém dodržovat pravcovní dobu a o dovolené po mně pořád někdo něco pracovně chce, měla bych asi i problém s Covidem. Proto jsem se rozhodla zůstat zdravá a nikomu nekomplikovat život ;-).
    A vlastně jsi mi rozmluvil i tu sázku na eurojackop :-D
    Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je určitě správné rozhodnutí. Držím moc palce, ať zdraví slouží v míře neomezené. S tím eurojackpotem si ještě nejsem jistý: Myslím, že bych na reklamní agentuře vyboxoval nějakou slevu :-).

      Vymazat
  8. Opoziční smlouva! :-D :-D :-D Po té jsem si musela dát pauzu. Geniální! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná podobné věci písemnou formu nezbytně nevyžadují. Když se uzavírají při svatbě, prý stačí jen říct "ruku na to!" :-)

      Vymazat
  9. On se člověk někdy baví i nad těmi normálními zprávami (když si to náhodou pustím), ale u tebe aspoň vím, že je to s nadsázkou .-) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy musím na přirozeném humoru zpráv uměle ubírat, aby to čtenářům v neupravené podobě neublížilo :-).

      Vymazat
  10. Hamáček se "rozkročil", teď jestli se to projeví v preferencích :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že skupina pravověrně levicových voličů, kteří by něco podobného brali jako ideovou zradu, už ČSSD dávno nevolí, a ti pravicovější mu popřejou v osobním životě to nejlepší a to bude tak všechno :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.