neděle 7. června 2020

Nedělní miniglosy č.544

Nedávno poztrácené blogové obrázky už jsou naštěstí zpátky na svých místech a zdá se, že i s vkládáním odkazů se situace zlepšila. Špatná funkčnost serverů ale trvá, takže vyhráno ještě zdaleka není. To Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", zatím fungují spolehlivě a bez výpadků, takže vycházejí už více než 11 let a dnes přidávají do početné série své 544. číslo, které se opět pokusí zdejší pravidelné, občasné i náhodné návštěvníky potěšit a snad občas i rozesmát. Vítejte u prvního červnového čísla.

I v uplynulém týdnu zde na blogu vyšly dva články. V tom prvním jsem představil pátou barevnou fotokoláž z koronavirového období s názvem Na prameni, tentokrát laděnou ponejvíce do zelena. Poté jsem se vrátil k nedávno znovu důkladně pročtené korespondenci mezi Janem Werichem a Jiřím Voskovcem v článku Výpisky z korespondence V+W. No a z předešlého týdne ještě jednou připomenu skoro půlstoletí starou předškolní vzpomínku, Jak jsem se stal poprvé mistrem světa.

V pravidelném archivním okénku si tentokrát připomeneme povídečku O kavárenském vyprávění, která je zároveň vzpomínkou na prostředí řecké přímořské kavárny, kterou jsem si pro letošek musel odpustit, ale věřím, že její přátelskou atmosféru zase brzy ochutnám.

V dnešním 544. vydání Nedělních miniglos se mimo jiné dozvíme, proč se čeští politici zdráhají zapojit do akcí v rámci Mezinárodního dne jízdních kol, jaký je důvod celosvětového ničení šachovnic a jak je možné, že je v České republice tolik příznivců rabování.

Přeji všem čtenářům i nadále především pevné zdraví a postupný návrat k normálnímu "pokaranténnímu" životu. Kdybyste se shodou okolností chtěli v rámci tohoto návratu k normálu podívat na některou z mých fotografických výstav, jedna začne 17. června v Divadle Horní Počernice a druhá nedlouho poté, 29.června v plzeňské ČSOB (aktuální informace najdete na speciální informační stránce mého fotowebu).

Brněnští politici z hnutí ANO, kteří jsou obviněni z korupce, se exkluzivně pro Nedělní miniglosy vůbec poprvé veřejně vyjádřili ke svému obvinění, když prohlásili, že nic neřeknou.

----------------------

Předseda vlády Andrej Babiš uvedl, že na pražském Staroměstském náměstí znovuvztyčený Mariánský sloup již nebude mít žádný hlubší ideologický ani historický význam. "Na Mariánský sloup se už dnes naštěstí můžeme dívat jen jako na umělecké dílo, protože před Švédy nás místo Panny Marie spolehlivě ochránila moje vláda tím, že jsme jim kvůli koronaviru zakázali vstup do země."

----------------------

Americký prezident Donald Trump pohrozil Evropě novými cly na dovoz evropských aut jako odvetou za evropská cla na dovoz amerických humrů. Při společném jednání se zástupci amerických rybářů a pěstitelů plodů moře prohlásil pevně, že na tak tradiční a skvělý americký výrobek, jako je Hummer, si Evropané s produkcí takových měkkýšů, jako jsou Opel, Renault nebo Volkswagen, nebudou dovolovat.

----------------------

Tisíce turkmenských hodnostářů v teplácích se zúčastnily společné projížďky na kolech, uspořádané osobně autoritářským turkmenským prezidentem Berdymuhamedovem na počest Mezinárodního dne jízdních kol, který předloni vyhlásila OSN právě na popud Turkmenistánu. Prezident tím splnil hlavní cíl své protikorupční akce "Čisté turkmenské ruce" dostat všechny podezřelé co nejdřív do tepláků.

----------------------

Bojovně naladěné skupiny zastánců konspiračních teorií zničily v Evropě a v USA políčka g5 na několika tisících šachovnicích v přesvědčení, že podobně jako nové sítě 5G šíří po světě koronavirus.

----------------------

Na žižkovskou radnici dorazila tisíci podpisy opatřená petice, která požaduje přejmenování Koněvovy ulice na ulici Marie Terezie. S přejmenováním podle očekávání zásadně nesouhlasí Rusko, které je připraveno v případě takového nepřátelského aktu tvrdě ekonomicky zakročit a uvalit na Žižkov pragmatické sankce.

----------------------

Po opakovaných násilných střetech v řadě amerických měst přinesla stanice CNN překvapivé záběry z demonstrací na podporu rabování i z jinak klidné České republiky. Ukázalo se však, že demonstrujícím Čechům nejde o rabování v násilném smyslu slova, ale dožadují se jen svého odvěkého práva cestovat v létě k moři na oblíbený chorvatský ostrov Rab.

----------------------

Organizace spojených národů začala propagovat používání genderově neutrálních označení. Vymizet by tak konečně měla obsahově zastaralá slova jako manžel/manželka nebo přítel/přítelkyně, která jsou nepřípustně genderově zabarvená a osoby s nevyhraněnou genderovou identitou jimi mohou být nepřípustně traumatizovány. Na podnět nejrychleji zareagovaly filmové distribuční společnosti, které např. starší film Woodyho Allena s původním názvem Manželé a manželky začaly nabízet pod neutrálním titulem Jedni druzi a druzí druzi.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než deset let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

4 komentáře:

  1. To je řečí o 5G. Brzy bude 6G, víc gé, víc orgasmů! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědav, jak dlouho se tahle jednoduchá géčková řada udrží a které gé bude poslední :-).

      Vymazat
  2. Moc mne těší, že jsou fotky na svých značkách, byť mi je Veruce přetáhla na webhosting.
    Teplákovou soupravu bych přidělila za neustálé chyby serveru, jako člověku, co blogování fandí, mne to vytáčí do běla.
    Ale musím se smát, ty máš u mne zase problémy s vkládáním komentářů.
    Přeji vážené redakci plodný týden, vaše glosování mne velice pobavilo, má švih a neztrácí dech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud šlo o fotky, byl jsem optimista; nevěřil jsem, že by z databáze zmizely přímo fotky, spíš to vypadalo, že vypadl nějaký díl vazeb, který se dá obnovit ze záloh. Pokud jde o servery, to zatím vypadá na drsnější pohádku. Servery zjevně spravuje nějaká třetí strana, koordinace kroků je na takové úrovni, že "admini" ani nebyli schopni dát vědět, že se nasazuje úplně nové železo a systém bude po delší dobu zcela nepřístupný. Ta komunikace musí být lahůdková a je možná lepší do toho nevidět, aby člověku zůstala aspoň špetka naděje :-). Zlatý Nedělní miniglosy, tam je redakční komunikace extrémně jednoduchá :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.