neděle 14. června 2020

Nedělní miniglosy č.545

Tento týden jsem si udělal první jakžtakž pokoronavirovou cestu do Plzně a do Staňkova, tentokrát bez focení, protože skoro celou dobu Medardova kápě nekapala, ale pěkně vytrvale lila. Teď už jsem ale zpět doma, protože v pondělí budu instalovat svou první letošní fotovýstavu Třicet tváří světla v Divadle Horní Počernice, aby mohla ve středu večer vypuknout vernisáž. Od nutných posledních příprav jsem si ale samozřejmě v pravý čas odskočil do redakce Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", aby i tuto neděli - stejně jako se to děje už více než 11 let - mohlo vyjít další číslo, které se pokusí zdejší pravidelné, občasné i náhodné návštěvníky potěšit a snad občas i rozesmát.


I když byl tento týden s přípravami výstav docela kalup, vyšly zde na blogu dva nové články: V tom prvním jsme si udělali malé praktické cvičení s různými variantami fotek Dívky s oranžovým deštníkem, zatímco v druhém článku jsem hlavně Plzeňáky mohl uklidnit, že Exploze budou!!, totiž - bude plzeňská výstava, která má exploze ve svém názvu, i když už to s ní vypadalo všelijak. Z minulého týdne pak ještě jednou připomenu své Výpisky z korespondence V+W., protože právě stovky dopisů Jiřího Voskovce a Jana Wericha mi dělaly inspirativní společnost v době virové karantény.

V dnešní výpravě do blogového archivu jsem nakonec vzhledem k četným přívalům bouřkové vody v různých koutech naší země vybral sedm let starou vzpomínku na velkou povodeň z roku 2002 a osobní zážitky s ní spojené. Vidím-li v televizi lidi postižené velkou vodou, soucítím s nimi, protože jsem si kdysi něco podobného vyzkoušel na vlastní provlhlou kůži.

V dnešním 545. vydání Nedělních miniglos se mimo jiné dozvíme, proč byla svržena socha Boženy Němcové na Žofíně, proč čeká výrobu vlny velká budoucnost a proč stojí za to někam si poznamenat, pokud vás dnešní Nedělní miniglosy nudily :-).

Přeji všem čtenářům pěkné červnové dny a úlevu od napětí epidemického času. A kdybyste se ještě chtěli ve středu večer přidat asi k padesátce prozatím ohlášených hostů vernisáže mé počernické výstavy, stačí mi to napsat do komentáře nebo do mailu a rád se s vámi uvidím osobně. Aktuální informace najdete na speciální informační stránce mého fotowebu.

Skupina mladých pražských aktivistů svrhla na Žofíně sochu Boženy Němcové, protože se jim nelíbilo, jak neobjektivně se spisovatelka ve své knize Babička vyjádřila o černém myslivci.

----------------------

Česká televize zjistila, že většina dnešních dětí již netuší, co je ten podivný předmět, který s sebou nosí v pohádkách smrtka. "Podle průzkumu mezi dětmi dnes už kosu skoro nikdo nezná, takže jsme už informovali naše scénáristy, aby pro nově natáčené pohádky zaměnili tradiční kosu za modernější křovinořez," řekl Nedělním miniglosám mluvčí ČT. "Kromě lepší srozumitelnosti mezi mladou generací předpokládáme, že se nám budou snáze shánět obchodní partneři pro product placement, takže se naši diváci mohou těšit, že by už v nových vánočních pohádkách mohla mít smrtka k dispozici docela nadupaný model."

----------------------

Ministerstvo zahraničních věcí oznámilo všem provozovnám, které pro své klienty zajišťují snídaně, že zatímco podle aktuálního barevného semaforu jsou rakouské a slovenské stoly již povoleny, ty švédské prozatím ještě ne.

----------------------

Kvůli nedorozumění na česko-polské hranici je minimálně na dva týdny částečně paralyzována činnost polské armády. Ozbrojení polští vojáci, kteří už několik měsíců střeží státní hranice, totiž na Osoblažsku přešli několik desítek metrů na české území, kde v obci Pelhřimovy bránili místním lidem přiblížit se ke zdejší kapličce. Aby se mohli vrátit zpět na polské území, musí teď nastoupit do dvoutýdenní karantény. Podle polských armádních zdrojů ovšem bezprostřední vojenské nebezpečí v této době nehrozí, protože do karantény by musel jít i potenciální agresor.

----------------------

Francouzský soud přiznal náhradu škody ve výši 40 000 EUR muži, který se soudil se svou bývalou firmou kvůli příliš nudné práci. Šťastný vítěz sporu oznámil potěšující výsledek na speciální tiskové konferenci, kam se přišlo preventivně nudit hned několik desítek novinářů.

----------------------

Americká města narychlo odstraňují sochy Kryštofa Kolumba, kterého podle nových pokynů není přípustné uznávat jako velkého objevitele, protože byl především odporným kolonizátorem. Ohrožen je pochopitelně i název prestižní Columbia University v New Yorku, o jehož dalším osudu se bude teprve rozhodovat. Naopak američtí levicoví aktivisté se již oficiálně vyjádřili, že nemají žádné námitky proti českému názvu mandelinky bramborové, protože jeho souvislost s oblíbeným Nelsonem Mandelou je zřejmá.

----------------------

I když většina průmyslových odvětví se v období po koronavirové pandemii chystá na vleklou celosvětovou krizi, překvapivě pozitivně vidí prognostici budoucnost vlnařského průmyslu, zvlášť pokud se potvrdí konspirační teorie, že nové mobilní sítě 5G dělají z lidí ovce.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

2 komentáře:

  1. První přece nebyl Kolumbus, ale Amerigo!

    OdpovědětVymazat
  2. No jo, ale Ameriga už měla v názvu vyšší šarže, tak země musela vzít zavděk aspoň Kolumbem :-).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.