neděle 28. června 2020

Nedělní miniglosy č.547

Dneska pojmeme tradiční úvodník trochu jinak, než bývá zvykem, protože se na blog.cz opět nesmí kvůli spamovým vlnám (nebo přesněji řečeno kvůli neschopnosti zdejších adminů se s nimi vyrovnat jinak) přidávat odkazy. (Pozn.: toto omezení pro článek na blogspotu neplatí, tak aspoň proklik na fotoweb a závěrečné odkazy na jubilejní výběry NMg a vybrané rubriky zde na rozdíl od permanentně nefungujícího blog.cz uvádím). Pravidelné shrnutí nových článků ani nahlédnutí do blogového archivu v takovém případě nedává smysl. Ale jinak bylo toto omezení paradoxně rozhodujícím důvodem, proč jsem tentokrát i přes spoustu jiné rozdělané práce Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", připravil. Samozřejmě, první reakce byla logicky přesně opačná: Když věci pořádně nefungují, proč bych se tím měl nechat vytáčet? Dám si raději pauzu, stejně je teď spousta jiných aktivit, a vrátím se, až systém zase jakžtakž poběží. Nu, to bychom tu taky ovšem mohli na další číslo čekat dlouhé týdny a měsíce. A tak si vezmu příklad z Johna Kennedyho a řeknu si, že přece věci se nemají dělat proto, že jsou snadné, ale naopak právě

proto, že jsou obtížné a vyžadují určitou námahu, protože lidská spokojenost má, mrška, tu zajímavou vlastnost, že jí většinou nestačí užívat si jen plavbou po proudu a jízdou z nekonečného kopce - i když i to je fajn zkušenost, jasně - ale potřebuje i překážky a potěšení z jejich překonávání. A tak už po pětisté čtyřicáté sedmé se dnes pokusíme potěšit a snad občas i rozesmát zdejší pravidelné, občasné i náhodné návštěvníky, což - jak věřím - je námaha, kterou stojí za to podstoupit, i když nám to aktuální fungování blogu zrovna neulehčuje. Za co by stál, milí blogoví horolezci, takový vrchol, ke kterému se jde z kopce, ne? :-)

V dnešním 547. vydání Nedělních miniglos se mimo jiné dozvíme, jaké netušené možnosti se před naší ekonomikou otevírají díky našemu státnímu znaku, proč je nové kontroverzní opatření v anglických hospodách považováno za další ruskou provokaci, a jestli budeme i v Praze jednou jezdit z Attilova nádraží.

Přeji všem čtenářům krásný závěr června a s těmi z vás, kteří se chystají na pondělní vernisáž mé plzeňské výstavy Exploze, reflexe a víry, se těším zítra večer na shledanou. Jak je to se všemi mými aktuálními či chystanými výstavami, se dočtete na speciální informační stránce mého fotowebu


ZOO v japonském Sapporu začala prodávat módní džíny rozdrásané pravými lvy. Kalhoty jsou sice na pohled k nerozeznání od těch, které potrhali chudí dělníci v Bangladéši, ale jsou pochopitelně mnohonásobně dražší. Experti tvrdí, že v této oblasti se pro Českou republiku otevírají velké možnosti, protože džíny potrhané dvouocasým lvem by se mohly prodávat ještě dráž.
----------------------
Antiekologickou cenu Ropák dostala za rok 2019 ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová za abnormálně zrychlenou přípravu nového stavebního zákona. Paní ministryně se proto rozhodla následovat řadu moderních sebevědomých žen, které ustupují od tradičního pojetí českých ženských jmen, a propříště bude na veřejnosti vystupovat jako Klára Ropák Dostálová.
----------------------
Univerzita v Princetonu odstraní jméno bývalého amerického prezidenta Woodrowa Wilsona z názvu školy veřejné politiky a místních kolejí. Podle správní rady univerzity není bývalý prezident kvůli svému rasistickému smýšlení vhodným kandidátem pro pojmenování školy, jejíž pracovníci i studenti se musí stavět pevně proti rasismu ve všech jeho podobách. Správní rada zvažuje, že školu nově pojmenuje po vojevůdci Attilovi, protože ten podle dochovaných zpráv nikoho nediskriminoval a choval se úplně stejně násilně vůči lidem všech ras, což z něj kvůli dodržování striktně rovného přístupu činí příklad pro dnešní dobu.
----------------------
Premiér Andrej Babiš Nedělním miniglosám potvrdil, že předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek zřejmě nebude příští rok na sněmu hnutí obhajovat funkci prvního místopředsedy. Konkrétní důvod sice předseda vlády výslovně neuvedl, ale vypadá to, že Faltýnek má průšvih jako Brno.
----------------------
Rekordně nízký počet telefonátů od školáků zaregistrovala v souvislosti s letošním předáváním vysvědčení Linka bezpečí. Většinu vyškolených operátorů proto bylo možné převést na permanentně přetíženou linku, na kterou už od března ve dne v noci volají zoufalí rodiče školáků.
----------------------
Vzhledem k neustálému zvyšování počtu nových případů koronaviru v České republice bylo rozhodnuto kontrolovat u vstupu na testovací místa tělesnou teplotu a na odběrná místa vpouštět jen zdravé zájemce.
----------------------
Sněmovní rozpočtový výbor doporučil Sněmovně schválit vládní návrh, který navyšuje schodek letošního státního rozpočtu až na 500 miliard korun. Při té příležitosti proběhl mezi obyvatelstvem bleskový průzkum finanční gramotnosti, jehož výsledky potvrdily, že 69 % českých občanů se chová ekonomicky odpovědně a jen zbytek tvoří politici.
----------------------
Hosté v anglických hospodách musí nově při objednávce piva uvést své jméno, jinak pivo nedostanou. Toto opatření by mělo pomoci vysledovat případné šíření koronavirové nákazy a zabránit vzniku lokálních ohnisek epidemie, ale provázejí ho i obavy z možného zneužití citlivých dat, takže muslimští návštěvníci hospod se např. bojí, že by se v době ramadánu mohl o jejich prohřešku dozvědět imám. Londýnští zpravodajci aktuálně prošetřují i podezření, že nové pravidlo nese rukopis cílené provokace ruských tajných služeb, protože abyste pivo dostali, musíte uvést i jméno po otci.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

1 komentář:

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.